Tuesday, November 13, 2012

Friday, November 2, 2012

1 nov 2012

our PPSPPA dah melangkah setapak ke hadapan. (ye dok?)
dengan penlancaran baju uniform penguatkuasa pd 1 nov 2012.

saya staff pengurusan x de nak pesan pape. just nak ckp dah pakai baju ensem/cantek2 jgn duk mengulor ke mana2 shopping complex or duk meronda kawasan taman perumahan awok2 je ye.

kalo sebelum ni org x kenal/x tahu awok keje ape. arini org tgk dh uniform awok tu.
kalos ebelum ni awok rasa mcm x de yg tahu awok ngulor blk tido kat umah time keje (awok lupe Allah tu x pernah tido dan x pernah ade mende yg terlepas drpd pandangan Allah s.w.t )

jadi lepas ni awok bawok2 le berubah. sebab kalo awok buat hal, kami pon terkene tempias nya.

Sunday, October 28, 2012

Salam Eidul Adha

Siapa cakap raya kat Pantai Timur meriah?
sesak jalan ade lah kotnya.
since thn ni x de yg buat Qurban or Aqiqah.
mmg x best sgt pon raya.
tambah2 dengan keadaan kesihatan yg tak mengizinkan.
batuk teuk, sakit tekak n kdg2 demam.
bile makan, je batuk2 sampai termuntah segala macam makanan.
camne nak g beraya kan?

kesian kat my mum n sis sbb pegi memanggil jemputan without me. Along dh le blk umah mertua di perak. dugaan la kan.

moral of the story:
weekend duk umah je rest x yah g keje bukan dpt OT pon. x gune gak kalo bos lepak kat umah dera anak buah gotong royong time hujan

Friday, October 12, 2012

im speechless


how adorable is he?
geram tengok kan. ni usia Fathi sehari dilahirkan pada 23 April 2012.
anak kawan sekolah. ibu Fathi ni bukanlah teman rapat saya malah kami tidak pernah
satu kelas. but she's very nice person. Fathi ni anak ke-3 drpd 3 beradik yg semuanya hero2 belake.

selama ini saya x pernah amik tahu walopun acapkali tengok status ibunya yg mengklasifikasikan anaknya sebagai anak yg istimewa. kerana bagi saya sudah terbiasa
membaca status ibu2 yg teruja ade anak kecik dan masing2 menggelarkan anak2 mereka anak istimewa.

but today, tetibe tgk ade ibunya letak gambar Fathi di dalam buaian tgh nak gigit kaki sendiri i keep staring on his eyes. MASYA ALLAH. ALLAHUAKBAR. he's BLIND.
im speechless. x pernah tahu dan x pernah amik tahu pon. so arini br saya tahu kawan saya seorang ini sgt tabah membesarkan anak istimewanya. babynya sihat montel dan membesar dgn baik. kecualinya matanya buta.

saya tidak pernah mempunyai anak tapi menjaga anak saudara saya yang 3 org itu saya sendiri merasa gundah gulana jika mereka bermain atau memegang benda2 yang tidak sepatutnya. lebih lagi mereka ini sempurna. namun Fathi ini buta dan saya tidak tahu bagaimana ibunya serta bapanya serta abang2 nya membesar dengan gundah gulana yang lebih hebat memandangan Fathi anak istimewa ini tidak nampak apa2 didepannya. bahaya atau tidak bahaya dia tidak nampak.

Saya berdoa semoga keluarga ini diberkati rahmatnya dan dilimpahi rezeki hebat dan dikuatkan hati dan iman mereka membesarkan adik Fathi.

Saturday, October 6, 2012

pepatah yang tidak sesuai digunakan

Hairan dengan persekitaran sekarang ni. Terlalu nak menyesuaikan diri sangat seperti pepatah melayu" Masuk kandang Kambing, mengembek, Kandang harimau mengaum...".
tengok dr segi cara berpakai sudah. pegi Majlis Ilmu agama bukan main tdung dilabuhkan, pakai hand guard,stokin, baju longgar. Tapi bile ke tempat kerja/kuar berlibur seluar ketat, tudung singkat. What's for? Allah s.w.t tu Maha Melihat dan para Malaikat itu berada di mana-mana untuk mencatit segala ape yang kita buat.


Juga bukan bermaksud kalo rasa diri tu rock sgt sampai nak ke masjid pon pakai seluar ketat yg jenis legging/carrot cut tu.

Hentikan amalan berpakaian menutup aurat hanya di tempat2 tertentu. Kerana di dalam Islam itu sendiri hanya 1 garis panduan sahaja yg tertera . seperti mana kita melakukan ibadah solat sebegitulah sebetulnya cara berpakaian muslimah.
kalo dengan kata sebetulnya, kalo kita pakai baju tuk keluar rumah, dengan baju/pakaian itulah kite boleh terus menunaikan solat. tanpa perlu nak memakai telekung lagi.

wallahualam

Friday, October 5, 2012

kongsi resepi

KERABU APPLE HIJAU [ MAKLANG]

BHN
2 biji apple hijau
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
1/4 cawan udang kering digoreng juga dan ditumbuk
5 biji cili api 1 kuntum bunga kantan (jika suka)
1 sudu kecil kerisik
garam & gula secukup rasa
5 biji imau kasturi

CARA
hiris apple nipis2 (jgn sagat) dan rendam dlm air garam utk mengelakkan dari menjadi lebam
hiris cili api dan bunga kantan
gaul semua bahan2 dan yg dihiris dan tabur udang kering dan kacang tanah. perah limau kasturi.
bubuh garam dan gula sebelum dihidang.

ACAR IKAN MASIN [hanieliza]

Bahan
300 g isi ikan masin [talang/kurau/merah]
100 g cili mesin
200 g gula
100 gm bawang merah ]
5 ulas bawang putih ] mesin halus
2 inci halia [mayang halus]
100 g kismis
100 g lobak asin
1 s/k jintan manis ]
1 s/k jintan putih ] mesin halus
1 s/k kunyit ]
10 biji bawang merah [biarkan sebiji-sebiji]
1 cawan cuka tiruan
1 cawn minyak untuk tumis
1 s/b bijan goreng untuk tabur
garam

Cara
1. Potong kecik ikan masin dan gorengkan.
2. Panaskan minyak dan tumislan bawang y2 dimesin sehingga wangi
3. Masukkan cili dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan jinta mesin dan kacau rata.
5. Bila naik minyak masukkan cuka, gula dan halia.
6. Bila dah mendideh masukkan lagi kismis, lobak asin dan biarkan mendideh lagi.
7. Masukkan bawang dan ikan masin yg digoreng tadi.
8. Bila dah naik minyak boleh tutup api.

Saturday, September 29, 2012

Sedikit Sibuk

MAcam2 nak kene buat dan setelkan. AUdit MS ISO Dalaman 22-24 Oktober. but on 4th October dah nak kene setel smeua tuk check dokumen. bile nak g buat semakan ke cawangan pon x pasti lagi.
Dengan waktu ujung mgu kene on duty seawal 7pagi. memang menguju tahap stress secakerawala la. Karam Singh Walia pon x stress mcm tu oke.
personal problem. kalo aku yg cipta masalah x stress plak. ni bile tetibe ade org gunekan kuasa autoriti dlm nak jodohkan aku ni buat bengang tahap Gaban.

Baru join dunia Alpha Lipids. n try usyar market kot2 ade rezeki kat situ. so sape2 yg willing nak order or join bisness jangan segan jangan malu
Alpha Lipids


callo bette.

Wednesday, September 19, 2012

Part of life

Hidup ni x selalunya best. kalo working environment best, mebi personal life lak suck. or vice versa. ade juga orang2 yang sangat bernasib baik mendapat kesenangan dan keselesaan dan juga kegembiraan dalam kedua2 aspek kehidupan tu.

kalau dah tempat keje stress n ketat rulesnya mcm kes askar/penjara. ape lagi cara nak motivatekan diri tuk g keje?

Kalau balik umah mak ckp ade org dtg merisik n nak jawapan cepat camne nak ikhlas hati balik umah dgn muke penuh senyuman?

Thursday, August 23, 2012

Salam Aidilfitri

x terlewat kan nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada kawan2 blogger yang sudi singgah kat blog saya ni.

Raya tahun ni getir n penat since raya ke-3 saya dah kembali bertugas. Jangan di tanya kenapa sebab saya sendiri malas nak mengulas lanjut. nanti sakit ati kan.

Penat sebab on 2nd day raya ade majlis pertunangan kat umah n skali harung dengan open house. mmg pengsan penatnya. esok pg2 tu gi kije lak. huh sgt cemerlang raya saya kali ini

Tuesday, August 14, 2012

erti syukur

bengang x abis lg sbb oven buat hal. suhu 100 darjah celcius boleh hangus cookies aku yg br letak 10 minit je. mcm nak nangis je. dh le tempahan org. filling blueberry plak dh abis. serbuk badam boleh pakai badam yg kisar sendiri.

seyes nak ngamuk. esok janji nak hantar kat customer. so belek2 fb n tgk iklan bernas. oke fine. terus plak aku duk menangis tgk iklan tu.

br kueh x jd dah nak marah2. abis la org kene tempias kan. walopun ianya iklan saje. berlakon je pon. tp amat menyentuh perasaan. kite yg sempurna ni x reti2 nak hargai dan bersyukur dgn ape yg kita miliki?

oke.. nak g sambung nangis n jenguk cookies yg msh letak dlm oven tu

Friday, July 27, 2012

kisah waktu berbuka semalam

my mum : Angah kene g umrah la
me : oke. boleh la thn dpn,nanti forward cuti
my mum : gi doa mintak dapat jodoh
me : erk.. mana boleh mcm tu. tu silap niat nak g umrah dah
3rd sista: eh ustazah kt skolah ckp umrah tu jalan terakhir nak mintak dpt jodoh
(tetibe mode dr cikgu kimia jd ustazah plak. ish mentang2 dia dh g umrah n dh nak tunang ni)

sabor je lah kan..

Friday, July 20, 2012

Thursday, July 19, 2012

Alhamdulillah

-->Sebelum datangnya Ramadhan kali ini, masih sempat kami memerah keringat bakti di PDK Kuala Ibai membantu anak2 istimewa membersihkan kawasan sekitar dan mengecat bangunan PDK. kaler pepel oke. semoga anak2 ini dilindungi dan diberkati Allah s.w.t

--> juga snagat bersyukur selepas menasihatkan seseorang dan dia mengikut nasihat ku itew. benda baik kan.

--> dpt tempahan kek n cookies tuk raya ni. harap2 dapat memenuhi kehendak pelanggan



selamat menyambut kedatangan Ramadhan. gunakanlah peluang yang datang ini kerana kita tidak pasti masih adakah Ramadhan untuk kita tahun hadapan.

Wednesday, July 11, 2012

pipisayapipiawak

seronok kot kalo ugut2 n ckp kurang hajar dengan org. bangga sangat la tu. puas ati sangat kot. lena tido malam ni kan.

Sunday, July 8, 2012

Friday, July 6, 2012

precaution is better than cure

Sediakan payung sebelum hujan

Ye saya perlu amik tindakan walopun nampak drastik tapi itu penyelesaian yg tepat. menunggu greenlite dr dia.

Wednesday, July 4, 2012

kursus kawen

tu last weekend nyer cerita.

#tak bermakna saya nak kawen dalam masa terdekat ni. sebab sesungguhnya saya sendiri pun x de calon suami. (beza nyer org suke saya dgn calon suami saya)

#actually nak g ramai2 dgn member opis n temankan budak pompuan kt opis ni. alih2 dia tukar tarikh n maklum sehari b4 kursus. so saya teruskan aje dgn 3 org adik2 yg lain di mana semuanya lelaki.

#paling muda yg attend umo 17 thn dan plg tua akak tu umo 35thn. ni org pompuan lah.


#kalo bab topik hubungan kelamin dan komunikasi ke arah tu laju je budak2 ni gelak.
tp pendekatan tanggungjawap dan sebagainya sedey wei tgk sorg. mungkin expectation saya tinggi sbb saya dulu2 skolah agama dan selalu kami2 ni cukup tertib ternim dan sopan hormatkan majlis ilmu. waima semasa di IIUM pon suasana sebegitu juga saya alami. majlis agama dihormati. di kursus ini. budak lelaki umo 17thn yg sekali tgk mcm tomboy pakai bj lelaki dgn suara nya mmg pompuan duk menyampuk secara kurang hajar semasa ustaz share ilmu.kalo digertak suh baca doa selepas solat pon saya rasa budak itu x lepas.

#bahaya jugak kalo pegi dgn org yg suke kat kita. takut silap tafsir. ye saya x teringat langsung dekat org Gambang tu.

mungkin saya sudah ketemu jawapan. saya pasrah

Sunday, July 1, 2012

sesi lepas penat

actually time ni nak blk umah awal2 takut sbb sorg2 je duk umah. wakakka along g kelantan. so kuar le gi makan sampai ke Kelulut sana sebab ade org ngidam nasi kat sana. ish mengandung ape dia ni.


sebenarnya dia nak mkn ABC ni. sabor je lah aku budak kecik ni nyer peel

Tuesday, June 26, 2012

x ingin lagi

kalau ianya hadir zaman2 sekolah dulu or lebih tepat lagi zaman2 muda remaja dulu mungkin jadi satu kebanggaan, mungkin akan tersengih2 seorang dan terbuai perasaan.

Namun dia hadir di saat yang tidak diperlukan dan tidak terjangka.
excited? Sumpah tak ada langsung.suke? sekelumit pun tak. ngeri dan susah hati lagi ade lah.

perasaan tu bukan boleh dipaksa2. ye saya setuju ianya boleh dipupuk secara perlahan. tapi saya bukanlah manusia yang terleka dengan perasaan itu. saya seorang pentingkan diri. mengapa harus memilih jalan itu andai saya sudah terlihat ribut taufan bakal melanda. duri2 dan ranjau penuh menghiasi jalan yang bakal saya lalui.
ye saya selesa sendiri. simpan saje perasaan itu.


saya yg tiada berperasaan kerana kita mampu menepisnya

Friday, June 22, 2012

pergi dengan tenang

pernah kita terfikir untuk meninggalkan orang tersayang dengan hati dan perasaan yang tenang dan senang?

Friday, June 15, 2012

selagi masih sabar

Alhamdulillah. sebenarnya smalam ari plaing gembira dan bahagia bile big bos panggil tuk sesi penilaian. siap big bos ty pernah dpt APC ke idak. kembang lobang hidung Mak Ngah dengar pujian dan kata-kata dorongan dari big boss.

makin bersemangat bukan ape big bos dulu baik jugak cume idak le memuji keje kite buat dan ape2 pon seniority je manjang. sampai nak jelak duk dengar. yelah kadang-kadang nama je senior tapi keje haprak. duk keje pedajal orang ngan duk mengadu domba keje x jalan. manjang je ilang dr tempat duduk.kalo di tanya melenting pulok x tentu pasal kan.

Apa2 pon ade satu task yg sangkut. due date hari ni. sampai saat aku duk taip blog aku ni si Malaun aka pemalas tu x key in2 lagi data dia. dah kalau buat keje sorang2 dan kalo kite mintak soft copy n hardcopy dokumen x pernah nak bagi. macam ni lah. nak tlg key in part dia pon aku x mampu sbb x de dokumennya. dia? sedap2 g bercuti dr smalam. candat sotong katenya. kalo aku, ngan opismate n big bos di amik tindakan sbb kes dia sorg ni mmg seumur hidup la aku x lupe.

susah kalo kite tegur keje dia, katenya nak tabur pasir dlm periuk nasi dia plak. periuk pon x rupe periuk. camne tu.. oke dah jadi stress plak. dr mlm smalam sbb malaun tu reply sms kul 11.55 malam. akusyiok nyer landing tido. mau x hangin.

Astaghfirullahalazim. dia ni diutuskan dlm hidup aku untuk menguji kesabaran aku lah tu..x sabar wei layan org cenggini.

makan kek karamel lagi best. hahahaha. otw dah ni tunggu lg 45 minit. adik aku rekues

Monday, June 11, 2012

apa pon tak boleh

Assalamualaikum.

kadang-kadang aku sangat tak paham bile arahan dikeluarkan hal yang bersangkut paut dengan hal kerje tapi sebenarnya adalah hak-hak peribadi orang. Sudah lama aku perhatikan tapi tidak mahu pula aku dilabelkan sebagai pemprotes tegar walopun kadang-kadang perkara-perkara tu sebenarnya just ' silly thing' saje aku tuliskan dalam bahasa Inggeris supaya nampak macam best kalo ditulis dalam bahasa melayu nampak kasar agaknya.

bermula tidak boleh mengomen secara emotional di lama muka buku. diikuti wajib pakai nama betol kalo idak kene demerit. apekah. sudahnya rakan2 di opis neka dmembuka akaun baru menggunakan nama betol manakala akaun sedia ada menggunakan nama samaran/nama yang digemari. Sudah menjadi terlalu formal pulak. Apa pun tak boleh. kadang-kadang ruangan muka buku ni dijadikan tempat melepaskan stress dan menyuarakan ketidakpuasan hati. apabile semuanya harus mengikut rules n regulation. sudha jadi skema pulok.
makin tensi lah budak-budak kat opis

masih tidak paham mengapa mesti di sekat kebebasan dan diberikan peraturan seperti budak2 sekolah.
habis semua tak boleh. tu tidak termasuk episod manusia penghasut dan peracun. yang pendek kata menunggu kita tersilap langkah dalam kehidupan. laju saja nak bergossip dan mengadu domba ke serata alam. lebih parah lagi ke pihak atasan.
Ingat-ingatlah. segala apa yang berlaku dna terjadi ke atas diri kita sekarang(masih tidak insaf2 lagi) adalah balasan tentang apa yang kita lakukan. menganiaya orang. jangan sebab kita rapat dengan orang atasan kita mereka cerita tentang orang-orang yang kita anti dan kurang senang. itu kejam namanya.
kalau kita itu sudha terlalu baik. bile masa kita melakukan tugasan. semedang je duk intai FB orang. semedang aje msk lewat kuar urusan peribadi sampai 2 jam.

Kita mungkin boleh make up some good stories to cover up. tapi kita tak boleh menipu diri sendiri dan ingatlah. Allah itu Maha Mendengar.

Friday, June 8, 2012

Ade jua sebab-sebabnya

Assalamualaikum.

Kadang-kadang sakit jua telinga dengar cakap-cakap orang. umpat keji orang dan tidak kurang juga kata-kata sinis orang-orang sekeliling.Baik di persekitaran kawasan rumah, sanak saudara, YM n FB dan juga di pejabat mengenai persoalan MENGAPA TAK KAWEN-KAWEN LAGI.

Suke ati kan tanya. agaknya ingat kawen tu mcm g beli barang ala2 drive tru kot. lalu, order dpt brg then setel. hamboi2 Mak Jemah suke ati ek. Jodoh semua tu ketetapan Allah s.w.t. kalo tak dibukakan hati, x dilorongkan jalan dan tak dipermudahkan walaupun dah berdoa bagai nak rak. ape yang kita mampu buat. berdoa lah di hadapan Kaa'bah kalo belum masanya lagi. siapah kita nak menidakkan kekuasaan Nya. so jangan sebarang2 cakap ataupun menuduh golongan kami yang masih pegang status BUJANG ni sesuke hati korang. We do have feeling ya.

Tu tak termasuk kawan-kawan di FB or twitter yang pesen2 dah menikah beranak pinak ni la. abis semua mende citer umah tangga nak di sharekannya.

Baru lepas menyusukan Baby XX. sukenya dot susukan sendiri
ko x de mende lain dah ke nak citer?

umo 31 anak 2, umo 32 anak 2.5, umo 33 anak br 3. apsal la aku x kawen awal.
ni pesen x belajo agama ke ape. x reti nak bersyukur? lagi duk komplen2. tu semua kan Ketentuan

Tapi bile ade masalah umah tangga, masalah nak jaga anak. masalah nak mintak tlg bile suami takde di sisi. kawan-kawan yang statusnya BUJANG ini jugaklah. bukan dimintak tlg dah. dipaksa-paksa lagi ade la.Masa tu baru korang nampak betapa bergunanya kami-kami yang masih tak berjodoh lagi ni kan. masa korang mengutuk, masa korang duk sound2 kot2 kami nak rampas laki korang(ade aku teringin?) idak pulak korg terfikir kan.
alih2 ayat biasa korang gunakan.

Alah, ko kan x de komitmen ape2 lagi. tolonglah. bukan selalu pon

ape ingat kitorang x de keje ke? kitorg pun perlukan masa-masa bertenang di hujung minggu. masa-masa bersantai dan merilek2 kan diri. berspa bagai. Hormatilah privasi kawan2mu yang statusnya masih BUJANG. dan suke ati dialah nak g keluar ngan sape2 pon asalkan orang tu bukan SUAMI ORANG. Ngerti kalian?


p/s: teringat insiden one of my relatives yang duk meraung di telefon siap warning kakak2nya yg masih BUJANG supaya jangan kawen.kalo idak senasiblah dengannya. very the silap konsep. yg ko kenal org tu 2 bulan then bute2 g menikah sbb kawan baik tunjukkan kenapa?menikah pulak dengan orang negeri pantang MAK AJI MUNAH nyer pilihan tu? Al-fatihah tuk arwah tok

Monday, June 4, 2012

bile kupu2 menyentap

Assalamualaikum

Arini byk lak nak buat entry. suke ati la kan, blog kite. kite punye hal la. korg x suke. korg boleh pejam mata jgn bace oke.
inilah bile budak2 tak de keje duk nak mesra2 alam berpesbuk.

lagi2 pulak tu sedara mara-berkupu2 lak tu. kalo duk mengomen men sedap jari je. aritu bapaknya yg ade mAster dan tua bangka nunggu nak pencen je tu duk ngadu domba ckp kat our tokwan yg cucu yg sorg ni liar kuar ngan lelaki. keluar jumpe kat Kamdar pon kotnya di tuduh mcm2. agak2 la apak kupu2 oi.

Ni kupu2nya duk komen suke ati. org kate nak komen tu bg salam la dulu. idak2 pon ko baca la paham dulu2 kesah ape org duk cakap. ni main terjah. silap paham. pastu bile tegur menyentap lak. g delete pos. termalu la tu. kalo dimohon kemaafan kan senang. x mintak gi sembah pon yg tua ni. mintak di hormati je. kalo sama je anak beranak suke jaga tepi kain orang, suke ckp hal2 buruk org suke gossip x tentu hala, jangan samakan kami yg x brape nak bergaul ngan kupu2 ni terlibat dlm kegiatan x brape nak pandai korg tu.

lebey baik kirenya kupu2 fokus belajo. buat duit byk2. kalo rase nak tinggi sket level dr kami ni. pi la menikah awai. so tinggi martabatnya berbanding kami yg x brape nak kawen lg ni. korg kan dah berlaga2 pipi buh gambor dlm pesbuk. kan mulia tu. x liar sebab gambar mcm tu apak kupu2 suke tgk. laku kan anak dia kan....................

oke. kami yg bukan kupu2 ni jahat sgt plak malam ni..geram sey.

padamu aku bersujud

Ku menatap dalam kelam,

tiada yang bisa ku lihat,

selain hanya namaMu,

Ya Allah


Reff:

esok ataukah nanti,

ampuni semua salahku,

lindungi aku dari segala fitnah


Kau tempatku meminta,

Kau beri ku bahagia,

jadikan aku selamanya,

hambaMu yang selalu bertaqwa


Ampuniku ya Allah,

yang sering melupakanMu,

saat Kau limpahkan kurniaMu,

dalam sunyi aku bersujud

Saturday, June 2, 2012

Perihal teruskan kehidupan

Assalamualaikum.

Terpanggil pulak untuk sama-sama kongsikan dan memberi pandangan mengenai sesuatu perhubungan yang sudah berada di penghujung ceritera. Bukan kisah kontroversi dan juga bukan kisah gossip-gossip terkini. Cuma kadang-kadang jatuh kasihan pada mereka yang terjebak dan tidak mampu untuk meneruskan kehidupan dengan keadaan normal iaitu terdapat gangguang emosi dan perasaan yang melampau sampaikan ada masanya mereka ini membuat sesuatu yang bisa menjatuhkan maruah dan harga diri masing-masing.

Sementelaah pula kawan baik saya khabarnya ikatan perkahwinannya dikatakan sudah sampai ke penghujung jalan. cuma menunggu kata putus jawatankuasa pendamai. Tetapi dia telah yakin dan redha suaminya bakal menceraikannya. Sudah tiga bulan dia dan kedua anaknya ditinggalkan di rumah. Suaminya pergi meninggalkan mereka tanpa apa-apa pesanan. Tahu-tahu sahaja mendapat surat daripada mahkamah syariah untuk permohonan cerai daripada pihak suami. (seperti kisah seorang dramatis terkenal bukan). Iye kisahnya hampir sama . Suaminya lebih muda (mungkin kurang matang, kurang kasih sayang ataupun terlebih dengar cakap-cakap orang yakni saudara mara). Sudah sehabis cadangan diutarakan semasa di mahkamah tempoh hari. Kawan saya ini setuju untuk dipoligamikan.Namun sang suaminya (punye byk kuasa dalam rumahtangga) tidak setuju. tiada persefahaman katanya.

Kisahnya mahu bercerainya ini bukanlah kali pertama. Dahulu sudah timbul semasa anaknya baru seorang. kejadian diterajang suaminya di bahgaian belakang badan ketika itu memang nekad kawan saya ini membuat report polis dan mau memfailkan penceraian. Tetapi dek pujuk rayu suaminya (sumpah mukenya muke orang baik-baik dan sebetulnya dia seorang ustaz yang bekerja di jabatan kerajaan tersohor bab-bab agama di putrajaya). Tiada penceraian berlaku dan kawan baik saya ini telah dimarahi dengan teruk oleh keluarga. keluarganya tidaklah besar. dia merupakan anak bongsu daripada tiga beradik. ibu bapanya masih sihat walafiat. Setahu saya tiada ibu bapa yang mahu anaknya terseksa batin dan zahir kan.

Bukan saya mahu mengaibkan kawan saya dengan sama-sama kongsikan ceritanya di sini tetapi saya sangat kagum dan hormatinya kerana die telah bertekad dalam dirinya. Walaupun suaminya tidak mahu memberikan kerjasama dalam usaha jawatankuasa pendamai menyelamatkan rumahtangganya. suaminya berkeras mahu bercerai dan sepanjang usia perkahwinan mereka. sang ustaz ini tidak segan-segan membandingkan isterinya itu dengan bekas kekasihnya. Nah, baru kamu tahu mengapa saya sangat hangin tak tentu pasal semalam selepas mendngar sesi soal jawap rumahtangga di radio THR smalam?

NASIB BAIK (saya suke menggunakan perkataan ini walopun ditegur berkali-kali oleh seseorang sampai tahap saya merajuk) kawan baik saya ini bekerja. punya sarjana muda dan dalam usaha mendapatkan PHd.teringat pula kisah-kisah di THR semalam yang telah bisa membuat ustaz jemputan tersebut menangis kerana wanita-wanita yang dikhianati oleh suami mereka itu adalah seorang SURI RUMAH yang tiada pendapatan sendiri. jika di ceraikan, bagaimana mereka mahu memulakan hidup baru dengan anak yang 3-4 orang? saya tidak menidakkan rezeki Allah s.w.t. Saya percaya teguh rezeki Allah ada di mana-mana. cuma saya kesalkan kegetiran hidup wanita-wanita ini. saya bukan Sister in Islam yang memperjuangkan hak-hak wanita. Tapi saya hanya mampu di sini di ruangan ini meminta manusia-manusia yang bergelar lelaki. Bersedialah anda sebelum anda melangkah kaki ke alam perkahwinan. sedia dari segi kewangan, dari segi ilmu agama.Bersedia dengan ilmu-ilmu sabar dan ilmu-ilmu seorang ketua/nakhoda yang berhemah agar penumpang-penumpangmu aman dan bahagia bukannya menderita.

Kawan saya ini, yang selama ini ditemani ibunya di ibukota telah meminta ibunya pulang ke kampung (ibunya pnya tanggungjawap terhadap suaminya kan). katanya. dia perlu belajar hidup sendiri perlu belajar menjadi kuat dan tabah dan dalam proses belajar menjadi lebih redha. hanya anak-anak yang menjadi sumber kekuatan dan sebab mengapa dia masih mampu tersenyum.MasyaAllah, anda mampu berbuat demikian jika berada di tempat kawan baik saya itu? Saya sendiri belum tentu mampu.

Oleh sebba itulah saya sangat sangat SANGAT bengang dan marah dengan perempuan-perempuan gedik yang duk meroyan di Facebook di Twitter dan di blog masing-masing apabila ditinggalkan oleh sang kekasih dan tanpa segan silu meletak status yg sangat memualkan semata-mata untuk mencari publisiti muarahan aka menjaja diri mengatakan dirinya SINGLE dan meraih simpati peminat-peminat. Mungkin cara itu melegakan tekanan dan dirinya meras puas hati apabila bekas kekasihnya melihat respond jantan-jantan kabaret mengomen simpati?

Ok. Seems like You don't need me anymore. It's Ok as long as I can see you happy. I still miss our happy moments together even I've been dumped for several times. We're still friend right? =')

Aku belajar utk menjadi insan REDHA..dalam mengharungi UJIANMU yang TIBA, aku cuba menjadi BAHAGIA, walau HATI sarat PENUH DUKA kerana aku tahu ada CINTANYA..bersama ujian yang sedang ku RASA.

Technically I'm single. But emotionally I'm taken because in my heart I'll always be his girl even if he doesn't know at all.

status2 ini saya pinjam daripada frenlist saya di FB. pinjam untuk tatapan dan pengajaran orang lain.

Saya tahu itu FB maisng-masing dan status masing-masing punye suke lah seperti kata-kata yang selalu dilontarkan bila kita menasihati orang untuk menjadi lebih baik.
Kubur lain-lain kan

Sebab kubur lain-lainlah kita nak bagi nasihat. kalau esok2 kubur kite bersebelahan tidaklah tersiksa dengar rintihan dan lolongan kawan-kawan yang disiksa Mungkar dan Nangkir. sebab Fb masing-maisnglah saya mahu menasihati kawan-kawan. Jangan gadaikan diri dengan status sebegitu. mungkin anda bangga dilimpahi simpati dan ade jantan-jantan gedik duk menempel di FB anda menunggu update status anda.

alangkah baiknya kalau kita tidak lagi mengeluh tidak lagi meminta-minta sesama manusia. kalau kawan baik saya yang sudah mempunyai 2 orang anak. anak keduanya berumo 5 BULAN. dan suaminya mau menceraikannya, dia tidak mengeluh. dia belajar SABAR dan REDHA. anda baru ditinggalkan kekasih anda bukannya suami anda. sepatutnya anda bersyukur lelaki itu meninggalkan anda sekarang bukan dimasa anda bergelar isterinya dan sesungguhnya Allah itu mengetahui apa yang terbaik buat diri hambaNya.


~saya juga dalam proses belajar redha tapi tidak bermaksud saya sudah berhenti berharap. kerana saya masih bisa berusaha memajukan diri, membahagiakan diri saya tanpa simpati orang yang tidak sepatutnya.

Friday, June 1, 2012

ingatan sesama manusia Islam.especially muslimah

Minggu ni di opis sebuk dengan skandal an gossip2 yang telah menjatuhkan air muka dan maruah 3-4 orang.
DI tambah-tambah lagi bile dpt tau my best fren during secondary skool nak kene cerai ngan tok lakinya yg 'ostaz' itew.
ada plak penambah perisa pg td di THR duk ade sesi ngan sorg ustaz ni (lupe nam tp bergelar Dato'). ustaz ni siap menangis bile ade seorang isteri yg telefon mintak pandnagan mengenai rumah tangganya.suaminya sgt tak bertanggungjawap dan akak tu suri rumah sepenuh masa.kalo x silap nak kne cerai gak tu.

br je jap td duk merewang2 tgk FB org. ade la seorang kawan ni. kalo dulu suke dia mengajak org ke arah hidup yg lebih baik dan lebih sihat,cerita bagaimana dia berjya turunkan berat badan dia n dia sgt bangga dengan pencapaian itu. tahniah makcik.
tp tadi bile tgk dia letak gambar dia yg di ambil(sy pasti bukan suaminya) dgn gaya gediks. baju ketat(tp masih beriman sebab tudung masih di kepala).

konsepnya camne tu. dulu suke cerita 'aku baca buku ni, buku itew'(buku2 motivasi diri dan buku2 keagamaan-which aku sendiri x mampu nak buat mcm makcik tu).mane pegi pengajaran buku2 yg dia pernah baca dulu tu? bukan soal manusia berubah, tapi soal manusia islam itu tahu ape baik dan buruk tapi tetap tegar memilih yang buruk2 untuk hidupnya.

arini bukan nak membebel sgt pon sebab penat. ditambah2 dengan kelupaan id n pasword blog penulisan aku tu. so aku jd annoyed tgk pix dia di FB. ye kubur kami lain2. tapi aku kesian. kalo selalu dia sama2 menasihatkan rakan2 yg lain jgn duk pakai legging..oke fine. tp kalo pakai inner ketat n nampak bentuk badan yg sudah ramping itew. mungkin mengikut pemahaman dia x berdosa.

aku bukan nak jadi ustazah di ari jumaat ni. cume heran.

Thursday, May 31, 2012

datang menerpa

oke dah berlarutan lebih kurang 3 minggu.
oke fine. fine n fine.

1st
someone related to me n also kenal dgn dia dtg umah. as org muda belia kanak ribena haruslah iols tunjuk hormat.
bukan tabik hormat ni tau. iols salam ngan makcik tu. n she asked me
" XX(bukan nama sebenor) br bitau 2-3 ari lepas. korg dh putus ye"

oke mak ngah bgn tido sentap ye.


2nd
gi somewhere, i x jumpe my kasut lepas keluar dr satu bilik.sampai i give up jalan kaki ayam


3rd
naik lif jenis yg nak g lobi lif lain. nak g parking kene turun n amik lif lain.
my 2nd life tu, dia x nak berhenti floor yg i tekan. penat i tekan seolah2 punat lif tu rosak.
tp iols x panik pulak tp stil duk tekan2.once dia stop, semua org meluru keluar. lifnya sgt luas mcm sebuah bilik besar.n dinding kristal.diorg lari2 sbb lif tu terbuka n gtertutup dgn sgt pantas , n silap2 boleh tesepit di pintu lif.
n the worst is, i still duk dlm lif sambil2 tekan2 buttin lif .

that's all mimpi je pon. byk lg yg pelik2 n ntah ape2. x lena sgt kot tido sampai mimpi merapu.

Monday, May 28, 2012

ari pening sedunia

pening ngan big bos-x phm la pomapuan tu.. tapi masalah dah 70% setel.

pening bile tlg someone buat surat tatatertib tuk someone yg rapat ngan someone yg buat surat tu

pening sbb lapor. hahaah. ganti lagi puasa lewat2. ader lg 3 ari x termasuk yg arini lah.

pening ngan schedule mak sendirik

pening tapi mcm dh hilang. toink toink toink (hehehe senyum meleret x tentu pasal lak)

Sunday, May 27, 2012

sentap

1st thing Mak Ngah sentap ngan blog ni.. punye lah aku karang berperenggan elok alih2 bile publish dia kuar 1 paraghraph je. camno tu?sentap MakNgah cenggini.

2nd things. mak ngah sakit lengan ni. psl ade reksakse cubit kat opis td. lebam tu idak le lagi. tp sengal2 tulang dah melanda n sakit gile bile pegang stereng dengan meluruskan tangan. agak2 la.walopun Mak Ngah ni nampak cam brutal tp tubuh badan iols ni pompuan ye. kalo dah reksakse yg cubit sakit la. kalo aku x malu aku nangis je td kat opis. Mencikkkkkkkkkkkkkk

3rd third things- puasa ade 4 ari lg x ganti2. apsal la payoh bobonar nak ganti ni?

4th- makngah x nak g pulau perhentian bleh? tarikh sgt x sesuai. time bulan mengambang ye. amat merugikan bile korg2 semua duk mandi manda bersnorkling bagai sedangkan makngah duk tepi2 pantai sajork. nehi nehi nehi. dah le byr beza r,5 je ngan korg. buh aku duk kat dorm je. sedangkan korg suke ati duk chalet. agak2 la nak khianat kat kami yg pompuan single mingle ni.aku makngah sentap dan emosi ni. tahun lepas nyer kes jejantan kene duk dorm korg bising gadudh2 ngan urusetia. tahun ni bile korg jd urusetia korg bg pompuan lak duk dorm. suke ati nampak.

5th-mak ngah kene virus M.A.L.A.S. malas nak update/sambung cerpen/telenovela. malas nak membaca buku cerita yg dibeli. malas nak buat ape yg dirancangkan. malas nak kurus. malas semuanya. makan je rajin. camne tu.

6th- mak ngah asyik teringat kat dia je. dia baca spell ape kat aku neh. dah2 la tu. satu hari kalo x 10 kali bukak page FB dia x sah. kronik dah ni wei.

7th- mak ngah nak cuti sebulan/seminggu leh. setelkan ape2 yg patut setel.


p/s: miss him.............

Saturday, May 26, 2012

my lovely weekend ever

usahlah nak propa sangat. bukan best sebab jenjalan pon. tapi best n best sgt sebab dapat spend time dengan family. with my mum, my sis,my niece n nephews. boleh bake cake. makan2 n berebut channel tv. ow sangat boring ye baca cerita weekend saya. im homely person. mmg la suke pegi jimba2 ngan ngan fren. tp ade satu masa tu i need to be at home. spending my precious time with my family. sambil2 dgr lagu 'bayangan Gurauan' by Ajek Hassan. sesambil duk tunggu kek karamel pelangi ku menyejuk dlm peti ais. sesambil duk promise ngan Aiman nak gi library while the other member of family pegi makan gulai. owh i jenis yg pegi kenduri kendara together with my famili kalo famili terdekat yg kawen. etc: cousins, makcik or pakcik. jiran kawen pon aku x pegi. arini saya telah menolak ajakan beberapa orang untuk keluar dan juga tuk menghadiri kenduri. kenapa? sbb saya terbaca di FB kalo kite seorg yg diajak ke kenduri dan kita bwk kawan. kawan kite tu kene mintak halal dan bayar harga makanan kenduri tu. x mengapa lah sebab kawan yg berkahwin tu jemput sya seorang saje tanpa ade perkataan famili,kawan2 or pasangan. ye ye saya tahu berdosa saya x hadirkan diri ke jemputan tersebut. kalau dia x datang kenduri saya esok(itupun kalo saya nak kawen lah) saya pon x brape nak peduli. saya rasa nak tido lagi tapi mengenang janji2 manis saya kepada anak saudara terpaksa lah saya tunaikan. nanti saya upload gambar kek karamel saya yg x brape nak karamel.

Wednesday, May 23, 2012

ke mana menghilangnya?

penatnya berfikir sampai dah bertempayan air mata keluar.(tipu..nangis on the way blk umah je td. tu pun lepas abiskan duit kat Kamdar). seyes sampai sakit2 kepala terus td. x pasti la sebab nangis teruk sgt or sebab x abis lagi nangis/stress x jugak hilang2. Stress sangat ke aku ni? keje kat opis biase je. sebuk sket2 je la. plus layan budak2 opis yg perangai mcm2 tu kan. tapi still x leh nak buang jauh2 dr x berfikir. penat dah MakNgah ni ha. harap2 keet2 sebelah kat traffic lite td idak le perasan pompuan dlm kete saga hitam BLM duk sakan menangis. sesambil layan lagu Hinder td. sampai sekarang sakit kepala ni. mcm nak tido je tp lapar la plak. dinner x sampai2 lg ni. hilang kawan x de hal pun dalam hidup aku. tapi kalo hilang perasaan tu yg masalah besar. mane pegi perasaan ni. dah dekat cenggini buat hal plak. adoilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. makngah sakit kepala. nak tido.

Monday, May 21, 2012

Tiada Guna

Tiada guna jika hari ini kita menangis Andai kita lupe apa yang ditangiskan menjelang hari esok Tiada guna hari ini kita berkenalan Andai esok kita mula mengatur lawan Tiada guna mengadu domba Andai diri sendiri tiada sempurna

Monday, May 7, 2012

jenjalan ukur jalan

wedding my cousin Dr NurHafiza Sapie with Dr Affan di Kelab Komuniti Cyberjaya tempat jatuh lagi dikenang. inikan pulak tempat g deting, wakakaka

Wednesday, May 2, 2012

it's very irritating

yes, i do understand when u had ur not-very-nice experience with certain people or certain places. The effect of the situation was a loss of confident with the person himself or something related to them such as his religion, ethnicity or place where he came from. i writing this post because it's irritated me much. Yes, sometimes when we hate someone blindly without no reason at all. every single thing that he did, always looks wrong. U may have ur right to hate certain people but u cannot see the whole person with closed-eyes.u hate them is one thing. but to hate what they do (especially the good ones or positive ones) is not right. Kita mungkin terbawa dengan perasaan yang agak beremosi dan mungkin tanda protes kita itu tidak wajar. sesungguhnya kita boleh membantah tapi dengan cara yang lebih bagus dan profesional. kita juga dalam masa yang sama dapat menjaga maruah dan air muka kita sendiri. Keterlupaan dan kelekaan dibuai perasaan yang kurang bagus ini adalah perkara normal. contoh: apabila bonda tersayang menentang pilihan hati anakanda sehingga tegar memboikot majlis perkahwinan anakandanya. contoh: Suami kita memilih orang negeri2 berkenaan untuk dijadikan madu kita, sehingga akhirnya kita membenci segala macam apa yang related dengan negeri berkenaan. makan, minum, cara berpakaian dan sebagainya. contoh: kita tidak setuju dengan pilihan hati anak kita sehingga negeri asal pilihan ati anak kita dijadikan gurauan sinis. it's not profesional at all dear. u hate them then u tell them to their face la if u think u might satisfied with it. or u hate them then u never ever involve in their life la. dont pretend to b a fren when ur trying to be an enemy. p/s: mak ngah sentap

Bila aku rase busan ya amatk

kek karamel puding ni cubaan kedua. Alhamdulillah berjaya walopun x brape pelangi sgt.huhuhu
gelap lak gambornya
gambar bersuara
kalau takut dengan warnanya or was2, x perlu makan. just tgk je. hahaha padahal x leh makan kan, tu yg mulut jahat tu kutuk kek org

Friday, April 27, 2012

Aktiviti Hujung Minggu time rajin lah

Actually bukan time rajin pon tapi time TERPAKSA. betol MakNgah x tipu pong. Bgn pagi td lepas ade org duk sms 2-3 kali. tgk2 kat living hall dah penuh 1 kotak n berplastik2 brg yg mak pesan suh antar drive tru.Mula2 ingat dah diasingkan lah sbb elok je kan. Sekali bile bukak semua bercampur aduk. botol plastik,kertas, tin2 susu semua. hilang dah lemak2 aku duk mengemas n melipat semacam jenis kotak td. SInce esok aku on duty ngan ENgineer opis aku tuk drive tru Mydin Mall kuala terengganu. jom kitar semula . Opis aku dengan penuh tawadhuk akan membuka satu lagi cawangan Drive Tru di pasaraya Hock Kee Seng bermula 5 Mei 2012 jam 10 pagi. tapi masa launching nanti aku x dak la psl aku g coti2 mesia ke KL+PutrJaya+Cyberjaya+Nilai 3. Kalau ade rezeki jumpe ngan org tu. kalo idak x jumpe ler

Tuesday, April 24, 2012

Limau

Mandi limau. pernah cuba? mas akeick2 dulu selalu tgk my 3rd cousin aka akak pengasuh kitorg duk potong limau nipis n duk gosok2 kat kaki dia. kdg2 dia tenyeh kat kulit kepala. tapi scene yg plg glamer pakai limau ni adalah scene dlm tv watak tok bomoh duk depan kemenyan terbakar depan dai ade satu mangkuk air. n dia potong limau tu buang dlm mangkuk air tu. apekah. mandi limau pernah try? smalam MakNgah try selepas duk tenyeh2 limau kat kulit kepala. wangi. arini br berkesempatan search kat google. katenya tuk halau makhlus halus. dan juga ritual pasangan pengantin masa mula2 kawen. ade pulak cenggitu. ape2 pon byk khasiat limau ni.selain drpd Makngah suke minum limau ais x pon sirap limau. wakakaak

Saturday, April 21, 2012

cerita tentang hujung minggu lepas


Menunggu giliran naik ke pentas. time ni abe2 dikir barat dah amik tempat masing-masing. MakNgah berdebor

Friday, April 20, 2012

ini blog saya (read:suke ati aku le)

saya sgt penat n bz n sesungguhnya sangat MALAS nak update blog.
kalau dulu2 saya menulis tentang hati,perasaan dan ape yang tersirat di hati. tapi semenjak 2 menjak ni saya terpanggil untuk menghadkan saluran meluahkan perasaan saya melalui penulisan2 di blog.

Kerana saya kurang gemar dengan feedback2 yang saya perolehi. saya menulis bukan nak buat orang terasa or terpanggil nak buat serangan balas.saya berblog sekadar meluah rasa hati dan membuang sisa-sisa tensi dalam diri.

jadi keputusannya saya menulis apa2 yang telah saya tapis terlebih dahulu.dengan akal fikiran yang waras walaupun bunyinya sedikit skema. saya tak kisah. sebab semacam terbayang status seorang rakan, tempat paling baik untuk diluahkan segala masalah dan rasa hati adalah dengan Allah s.wt yakni dengan berdoa.

kalau dishare di sini akan menimbulkan rasa kurang senang segelintir orang yang membacanya.
kalau dishare dengan seseorang bimbang dia perasan saya menganggapnya seorang yang istimmewa sedangkan bukan begitu keadaannya.kerana saya seorang yang open bersosial dengan sesiapa sahaja yang saya rasakan saya selesa berdampingan tapi saya sangat tertutup dalam mempercayai seseorang itu dengan sewenang-wenangnya. kerana saya berfikiran saya berada di zon tidak selamat apabila ada ramai orang di sekeliling saya.

Tuesday, April 3, 2012

tabahlah

oke lepas baca header seorng blogger, i had promised myself x mo mengeluh or kutuk2 org lagi dah kat blog.
arini i tgk gambar Raja Muda Perak yg attend konvo poli ungku omar dlm mata sembab n bengkak2. sgt profesional sungguh.

korg agak2 leh tabah ke mcm dia?
i ni nak kate tabah pun idak le sangat. tp boleh bertahan la walopun td duk gegeh menitiskan air mata tgk citer 3 janji bile si Khusyairi tu mati. apekah.

oke x de mende nak melalut pon. cume terfikir esok2 iols mati, ade org akan menitiskan air mata ke tuk i?

Monday, April 2, 2012

Wahai lelaki

Belajarlah buat keputusan. dah namanya pon lelaki. x kan nak suh pompuan buat keputusan je.
kate lelaki itu Imam. tapi x serope Imam pon.

Belajarlah menunaikan tanggungjawap. x kan semua nak mintak perempuan setelkan atau tolong selesaikan. Kata ketua keluarga tapi x de rupe pon.

Belajarlah menyelami hati perempuan. kerana kami ini yang dijadikan Allah untuk jadi temanmu.

Friday, March 30, 2012

im not feeling well

maybe sebab penat plus duk berpanas time exhibition last saturday. then terkejar2 blk opis nak attend dance training 2 mlm berturut2. tido x lena sbb penat badan sgt2.

plus ade satu ari tu aku terjelepok kat opis sbb cirit birit n muntah2 lebeh 5 jam. sgt2 lemah rase ms tu. br tau nikmat badan sihat kan.

n arini dh rs seram sejuk sakit perut yg x kebah2 lg ni. plus ati ade sakit sket. tp mcm dh oke walopun smalm k.o sket. susahnya jaga perhubungan sesama manusia ni. baik yg dekat depan mata mahupun yg nun jauh di sana.

ade plak org duk merengek2 ajak gi Jom Heboh arini. n ade lak yg awal2 dh sms x dpt pegi sbb x sehat. oke aku dah pening n rs mcm semacam je. Mak sendiri pon x nampak2 lg arini. g mana ntah mak aku neh.


p/s: jgn la duk buat perangai. nak tgk saya naik angin ke? kalah ribut taufan angin monsun timur laut.

Wednesday, March 28, 2012

Ape dah jadi?

Lately selain mimpi asik merapu n masalah kejiwaan dengan 'sidia' tu.

oke fine dah ade yang tegur aku asik marah2. aritu mmg lah sbb PMS oke. adoila. mood tgh x elok.
kat umah pon serabut. kunon2 nak kuar release stress tp udahnya yg kuar skali tu lak jd mangsa kan.
maaf ye yg mana terlibat tu.

hrp2 minggu depan ni dah boleh cool down sket n x pening2 or marah2 dah

Tuesday, March 27, 2012

Friday, March 23, 2012

ceramah percuma

2nd entry for today.
since saya telah dilanda busan2 duduk di rumah.padahal byk mende nak kene buat. biase lah org bujang SELALU available. x de komitmen (ni opismate aku yg dah kawen ckp ikut sedap mulut dia jeah kan). bgn2 pagi tgk2 kene tinggal sorg2 kat umah.
menggagau tgk ape ade dlm peti ais. tu yg jd menu sarapan megi rebus je tu.

oke2 aku nak share cite psl kenalan internet (bukan melalaui muka buku). tp kawan MYSPACE. oke fine aku masih bukak myspace tp sekadar msk delete msg kt inbox sahaja.

aku duk ingat mamat ni psl ramos dia mcm org 70-an dulu.gmbr myspace cmtu n gambar YM pun sama. plg x leh lupe zmn2 aku duk UIA dulu dia ade mintak no fon. mintak ampun la. aku ni mmg jenis bangsa kedekut nk bg fon no kat org especially yg kenal kt internet ni kan.(mmg aku x pecaya pon). so aku telah kelentong lah mamat ni ckp aku x de tepon bimbit. dia leh mintak no tepon public fon kat kolej aku la plak. kah kah kah. desperate sungguh nampak gaya org tua tu masa tu.

oke thn ni ke thn lepas tup2 dia muncul blk di YM aku . mebi lepas aku tukor gambor kot. duk ty aku kawen ke idak lg. boleh kate itu aje le soalan dia.bf duk mana keje ape. apsal x kawen lg x sayang bf ke. mcm2 lah bebelan dia tu.

n arini aku rase tahap nasihat dia tu dh buat aku rase sgt annoyed. plus SENTAP. oke mek sentap sungguh td. dah le panas2 duk kat umah sorg2. mek ade gaduh cat n dog sket ngan 'someone' kan.
'someone' pon satu hal suke benor buat org konpius.

oke mek telah log out bodo2 gitu je kat YM td. sbb mek rase it too much la POKCIK oi. kot ye bg nasihat suh kawen awal. kate masalah kesuburan lah, masalah nafsu lah. udahnya last2 pokcik offer suh kawen ngan pokcik aje kalo mek x sayang kat bf sgt. duhh.. ape ko nak sebenornya ni?

penat mek layan org mcm2 karenah arini.

*mek ektif buat posting ni sbb mek berazam untuk tidak gune ms di opis taip blog.

kisah hujung minggu

Thursday, March 22, 2012

kisah cinta dongeng

oke nampak gaya ade story baru.
hope fully never ending story type lah.
im happy for u

Wednesday, March 21, 2012

Siapa yang terpilih?

Assalamaualaikum.

oke arini aku nak merepek meraban lagi. so kalo bosan silakan click tanda X yg kat hujung atas belah kanan/kiri screen anda tu.

Siapa yang tak pernah buat pilihan dalam hidup dia? maknanya hidup dia semua orang yang tentukan. Mungkinlah sejak kecik lagi mak pak dia or tok nenek dia decide baju ape, sekolah mana, kawan mana, makanan ape yg dia KENE AMIK. sampai dah besar ni jauh dari keluarga KAWAN_KAWAN dia lak konker hidup dia dalam menentukan segala macam bentuk acara daripada cara pakaian, kereta ape, dengan sapa dia nak bergaul.

yelah esok dah berkahwin SELALUnya kehidupan kita dimanipulasi/dikawal pilihan yang perlu di buat oleh pasangan lak kan. karang somi/bini majuk org bengang lak x ikut kata dia. ye dak.

Owh lupe, saya nak merepek pasal pilihan yang saya buat. dah tajuknya SIAPA. saya nak bercakap pasal ORANG. ye saya x boleh nak pilih orang jenis macamana saya nak jumpe setiap hari.(dah nama keje opis-mmg le asyik2 muke itu je aku tgk ari2 kan) cume saya nak tekankan saya memilih untuk berkawan dengan siapa. Once i know u cheat on me, once i know u talk bad bout me. once i know ur selfish. good bye la. baik mana pon kat depan, manis mana pun kata2. i wont regret. sebab saya jumpe ramai kawan-kawan saya yang sgt oke tapi sgt sensitif. saya x kesah pun dengan org sensitif ni mcm saya punyer BFF .Puan F (bkn nama sebenar) dia ngaku dia sensitif. tapi saya layan aje sebab dia sgt best. dia sensitif tapi dia juga sensitif dengan emosi atau reaksi orang lain.berbanding dengan certain org dia fikir dia nyer sensitif aje, kecik2 ati kalau orang tersilap kata. tapi bile dia start berkata-kata mak ai. x hengat dunia makcik oi. dia x sensitif perasaan org tp nak org sensitif perasaan dia. yg mcm ni, boleh buat kawan. tapi atas nama kawan je lah bukan kawan yang baik.tapi mungkin kawan orang lain lah.

begitu juga dengan kawan yang kita dah jenuh nasihatkan suruh berubah agar diri tak dibuli or diri tidak diperkuda-kudakan oleh orang lain. tapi tetap tegar menyusahkan diri sendiri dan juga orang lain demi nak menolong orang. ye saya jenis manusia yang suke tolong orang tapi saya jenis wasathiah aje. berpada-pada lah.kerana tidak semua orang tu baik. hari ini kita tolong dia, kita berhabis duit berkepuk2, kita bazirkan tenaga dan masa untuknya tapi esok2 kalau kita tersilap langkah dlm pergaulan dia tidak pulak mengenang jasa2 kita tu. lagi dia bermasam muke dan terus x bercakap ngan kita ada lah. jadi saya juga akan rejek anasir2 ini dlm list fren saya. sebab saya penat bg nasihat kat org.saya pun sakit ati layan org yg x dgr nasihat org ni.

Ye, diakui kadang-kadang kita tidak punya banyak pilihan ataupun kita tak ade pilihan langsung. Tapi Bukan bermakna kite kene PASRAH aje terima ape yang ada dalam hidup kita. selagi kita boleh berusaha selagi kita mampu merubah dan mencorak kehidupan kita menjadi lebig bahagia dan membahagiakan orang sekeliling, saya rasa kita WAJIB merubah corak pilihan yang ada. tapi xde lah bermakna kalo keje kite yang halal skang ni gaji ciput kite nak berenti keje n start jual dadah lak sebab lumayan. tu namanya NGOKNGEK kepala kemek.

saya tidak malu tuk mengaku disebabkan saya cerewet memilih inilah jodoh saya masih belum kesampaian. sebab saya berhati2. ye saya tidak mahu nanti saya bermasalah seperti mna manusia2 di depan mata saya yg kahwinnya awal dan menanggung pahit maung hidup berumahtangga yg kadang saya mendengarnya pon saya sudah boleh naik angin.

saya bangga kerana saya masih rasional tuk memilih dan bukan pasrah sahaja dengan kehidupan saya.

Tuesday, March 20, 2012

lepas 1 Malaysia skarang kiter berjoget dikir puteri pulok

Assalamualaikum..

berminggu2 lepas kami didera dipaksa tuk menyumbangkan suara menyanyikan lagu 1 Malaysia. ala lagu yg budak2 Lim Kok Wing cipta tu. jenuh oke kami2 yg 'terpilih' duk prektis 1 jm sebelum blk keje.stress dgn x ingat lirik lagu. tempo silap. sumbang. mula2 nak ade gaya2 lak Koirnya. pastu kensel. ade lah jugak aku skip latihan tu skali dua sebab kekangan keje yg menimbun2. lainlah orang2 lain yang tido keje byk kat opis kan. (oke promis x mo sebut org2 yg kite x suke kat sini kan)

minggu ni start dgn MENARI pulok. adoila. last aku menari ni masa kat Selangor dulu. thn 2010. dh 2 thn x gerak2 tulang2 aku ni. keras kejung terkedang semua ada.PPSPPA ni suke beno asal dinner je ade menari2, x pon karaoke. tapi yelah bukan hari2 kan. event setahun sekali. lagipun KSU pun pencen dah. kasik chance la(kalo dia dtg lah kan).

yg paling x bestnya sebab aku kene jd watak Kak Ani kite kene miming2 sesambil menari lak. org lain ade pasangan menarinya. oke, aku stress x tau nak buat ape. mcm syiok sendiri lak duk plg depan. mokcik dah le DEBAB (read SGT GOJES). aku doa2 baju tuk puteri x de saiz so leh pencen menari. wakakakaka. nak miming2 x tentu hala lak kan. malu makngah oke.

sib baik HQ lulus bajet n big boss pon ckp g kelas tarian. 6 jam je. 6 jam = rm200. tuk kami 9 org. oke x? oke. ari2 kaki lenguh duk prektis menari walopun sebenornya gelak je byk. huargh.. malu weih nak nari nanti satu semenanjung staff PPSPPA tgk. SEGANNNNNNNNNNNNN

Friday, March 16, 2012

Terapi hati dan minda selain post yg smalam ye



Tak tahulah orang lain kan. tapi cara saya macam ni lah. selain tido(wajib ni), saya recite surah2 yg menyejukkan hati (yaasin is a must together with 2-3 surah yg amalan zmn skolah-ms susah br sebuk nak baca quran-TLG JANGAN TIRU PERANGAI BURUK SAYA), saya suke MAKAN. so kalo suke makan mestilah suke masak kan. sbb kadang2 org main masak saya jd sakit perut pening. mebi diorg buh ajinomoto kot.

nilah hasilnya dr sy yg bgn tido lewat arini. hahahaha

Thursday, March 15, 2012

Ari Khamis

Mencari pengubat hati merawat jiwa lara melayan karenah manusia


p/s: berbaliklah pada Pencipta. Quran lame x baca mmg le serabut je kepala tu

Tuesday, March 13, 2012

fesyen

kain kedut2 mcm ni org panggil pesen ape?
kalo nak buat kain mcm ni 2 meter cukup dak?
jenuh nak tunjuk gambar kat tailor

Monday, March 12, 2012

menungan

1-Minggu ni sedikit sibuk. walopun big bos tadak. tp mcm2 nak kene siapkan yakni byk due date suppose ari Khamis diawalkan RAbu kerana penghantaran dokumen.(That's why aku sgt heran dgn org yg kunon2 naik solat tapi dia tido dlm surau. oke x mo ngumpat dah)

2-Minggu ni mcm stress gile compared ngan minggu sistem HRMIS last week.( i need u, tapi i tau la u br nak lapor diri kan)

3-Yes, susah nak luah rasa hati. nak call org aku kene masa yg panjang tuk aku bebel2.x psl2 org sebelah sana tido lak nanti. nak post2 kat FB ade lak pakcik aku yg ala2 zaman paleolitik dtg call mak aku lak ckp aku LIAR duk update2 status sokmo. nak tulis kat blog kan dituduh blog aku blog suke ngumpat n secara x langsung terlabellah aku as ANAK DARA TUA YG MEROYAN katenya.

4- ape pun x bleh. but dont worry, aku rase tido boleh buat aku lupe jap kat problem n sedikit kegusaran hati.


p/s: maybe aku ni out spoken person. tp aku x simpan dlm ati. aku marah/sakit ati jap je. x de la plak aku bermasam muke or buat muke kerek or even jwp soalan org dgn nada menyakitkan hati. ye, aku tau wujud manusia yg sensitif. tapi aku rase manusia2 ini perlu lebeh sensitif dgn perasaan org sekeliling. terima kasih lah pada yang duk ckp aku mulut jahat dan suke mereka citer2 buruk tu. aku pegang satu je. kalo mulut ko baik sgt apsal ko gi jaja ckp mulut aku jahat. skang mulut sapa yang jahat? ade otak kan? fikir, bukan buat hiasan je otak tu.

Saturday, March 10, 2012

Perihal fesbuk

oke. meh nak ngaku awal2 ni. entry kali ni x membina minda langsung.

senario satu
recently i added this gurl.meh kite namakan dia pompuan DBB. bukan add sbb nak berkenalan or nak merapatkan ukhuwah pun. see niat ku sudah salah. tapi nak tengok ape lagi yang diroyankan kat time line dia tu. oke fine. kejis sungguh niat aku kan.Tapi dengan wujudnya manusia2 macam ni buat kita terhibur dengan statusnya yang sangat kebudak-budakan. saya x kate dia pretend to be comel n mendapat feedback jantan2 murahan nak test power.
Mungkin tu caranya dia nak release tension dia kot. n i do wonder maybe lah pompuan tu x add sedara mara nenek atok dia di FB kan.kalo idak haruslah dia kene bambu serupe aku. cerdik la jugak pompuan tu. walopun kadang2 gatal je tangan nak komen. kang dikate kite jeles lak. x pon silap2 org lain tuduh aku dengki.x pasal2 pulak.

senario dua
Perihal orang yang baru nampak sinar keimanan. baru nak berubah ke arah kebaikan. oke fine. Alhamdulillah. Tapi macam silap berguru hamba Allah ni. yes dia bertudung tapi harus diingat dia bertudung bukan bermakna dia menurup auratnya dengan sempurna. tudung pesen Yuna. oke fine. pesen kan.baju ketat. kite tu x berapa nak kurus. pakai legging. mak ai. mcm tiang roman kat umah tu ha. jap2 amik pix kat jamban then upload sambil buat mulut2 kiut miut. ape nak jadi pompuan2 ni.


pagi tadi aku ade terbaca status adik seorang kawan. mengenai letak2 gambar / update status kawan2 di FB. jangan menimbulkan riak dan bermegah2 katenya. so, arini saya telah berusaha delete gambar secara perlahan2.mungkin jugak pengaruh dan keterbukaan minda selepas mendengar ceramah2 ustaz Azhar Idrus di youtube malam tadi membawa ke seawal jam 3 pagi. sbb x leh tido nye psl kan.

wallahualam

Wednesday, March 7, 2012

Jar of hearts

Jar Of Hearts lyrics
Songwriters: Christina Perri;Drew Lawrence;Barrett Yeretsian


I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half-alive
Now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long
Just to feel alright
Remember how to put back
The light in my eyes

I wish I had missed
The first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?

Monday, March 5, 2012

Bertuahnya hidup...

Bertuah hidup andai mampu menunding jari meletak kesalahan pada orang lain
Tanpa ada rasa bersalah

Bertuahnya hidup andai mampu melempias amarah membuta tuli kepada insan lain
Tanpa terdetik apa silap mereka

Bertuahnya hidup bila mampu berlakon bahagia di hadapan manusia lain
Tanpa pernah peka perasaan sendiri

Bertuahnya hidup andai tegar mengadu domba perihal keburukan orang
Tanpa pernah rasa jelik dengan diri sendiri

Bertuahnya hidup bila bisa bermuka-muka di depan taulan
Tanpa sekelumit rasa malu

Bertuahnya hidup jika bangga membuat hati lain terluka
Tanpa ada rasa kegusaran hati



Bertuah sungguh andai dikurniakan hati yang sangat kebal, keras laksana kerikil
tanpa pernah ada cetusan NUR di minda untuk perbetulkan hatimu yang KOTOR.



NURKILAN: MIZ EZLIN FIZRIN

Sunday, March 4, 2012

sudah2 la

penat tgk gelagat org secara maya ni.
asyik dia je rase best org lain sedap mulut je kan dia duk kutuk.

aku penat dah. baik yg muda ke yg tua ke sama je.
stop it.

yes aku x tahan i aku stop here. titik.


p/s: kadang2 (tp mcm selalu je) dia ingat dia plg byk jasa padahal dia paling banyak buat taik.

Bukan perkara baru

okeh. saya telah berusaha dengan jayanya memulakan balik hobi yang saya tinggalkan sejak zaman sekolah rendah dahulu. Cuma kali ini dizahirkan pada blog baru.(nanti saya fikirkan untuk buat link blog tersebut atau tidak).
Yes, i started to write. Dr zaman sekolah rendah kalo tak silap tahun 4 kot which was 1991. i was told by my Bahasa Melayu's teacher(Cikgu Sulong Nik Man) kat sekolah time tu that i had talent tuk menulis.oke saya masih kecik2 lagi masa tu dan tak amik port. sampailah Tahun 6 my BM's teacher Cikgu Ahamd Al-Hassora Mat Diah(i ingat nama dia. yeay) panggil dlm kelas n duk senyum2 baca my karangan (dialog perkenalan dlm bas kalo x silap) n keep on encourage me to write.

n tahun yg sama i kene paksa rela masuk pertandingan mengarang wakil sekolah n menang tempat pertama peringkat daerah. cuma sayangnya pertandingan tu x dipanjangkan ke peringkat negeri pada tahun tu.

n kalo x silap ms darjah 5 or 6 my esei was published di paper Bharian yg bahagian Akbar Dalam Darjah. i dapat adiah novel n sgt byk dpt surat dr peminat.(part ni lawak oke.org tua pon ade nak berkenalan. cikgu duk gelak je ari2 i dpt surat).

saya membuat kesimpulan saya sangatlah suka berangan(ala2 fairytales) tu yg jd menulis x tentu psl.even my mum pernah ty my sis takut2 i duk tgk bercenta bile baca my diari(ekceli tempat i conteng2 idea lah). ms form 2 ade lah tulis satu dua cerita cerpen pendek tp tuk kawan2 sekelas( kelas pompuan sahaja) baca. mmg happening kami kan.

oke. saya tak lah bermaksud nak mendabik dada. cume saya rasa idea saya dah makin kurang sebab saya sudah kurang membaca once dah blk bermastautin di bumi kelahiran saya ni. x tau lah sibuk berdating (pakwe pon x de kan) x tau lah buat ape wakakaka.
oke saya menanam azam tuk mencurah segala macam bentuk pandangan dan pengalaman di blog yang stau lagi. juga tuk meluahkan rasa stress saya bila baca karya seseorang itu. (dengki tapi menjadi sesuatu yg positif, rasernya bagus kan)

**dari saya yg memang suke mengarut2

Friday, February 24, 2012

Aku Bersahaja

Aku Bersahaja – Rossa & Taufik Batisah

Bisakah ku menggapai bintang yang bersalut indah,
Bisakah ku menebak masa cintakan tercipta,
Bisakah ku huraikan segala misteri dunia,
Bisakah ku mengucap cinta untuk selamanya
Inginku pupuskan segala tanda tanya yang terbelenggu di jiwa,
Sulitkah mahuku cuma untuk mengucapkan cinta

Aku bersahaja,
kamu yang luar biasa,
Bukan syurga yang kupinta,
Hanya secebis cinta yang terbazir didunia,
Aku bersahaja,
Menanti di tebing sana,
Haus tak terarah,
Hanya satu yang ku pinta,
Seteguk air cinta,
Bisakah ku huraikan segala misteri dunia
Bisakah ku mengucap cinta untuk selamanya
Inginku pupuskan segala tanda tanya yang terbelenggu di jiwa,
Sulitkah mahuku cuma untuk mengucapkan cinta,
Aku bersahaja,
kamu yang luar biasa,
Bukan syurga yang kupinta,
Hanya secebis cinta yang terbazir didunia,
Aku bersahaja,
Menanti di tebing sana,
Haus tak terarah,
Hanya satu yang ku pinta,
Seteguk air cinta


p/s:x masuk opis seminggu byk keje tangguh. lusa bakal x masuk keje lg 3 ari.

Monday, February 20, 2012

Kisah di KL

Kursus oke.
penginapan nice. but the food yucks.
That's why la everynite kuar jenjalan cr makan.
Jumpe org pelik2, yg status isteri orang tapi ngaku single. entahlah dunia.

Paling stress last day kursus which on Friday. udahnya release stress gi shopping. melayang lah RM500++ gile betol. t[p Alhamdulillah, sejuk sket ati.
kesnya last day uncle india fasi group ni dtg ckp ade org merisik ty either im single or married. haruslah i jwp single but not looking dgn kata lain NOT AVAILABLE la.
sampai abis kursus uncle tu keep on ckp Patah ati la kawan i tu. kesian dia.
Hello, nak tanya, ty jelah depan2 pakai2 org lak kan jd tukang risik. ape kes.

ari nak blk stress jugak. erm..

p/s: Tumpang kesian dgr citer org kene tumbuk. Nway happy belated befday. harap2 suke lah adiah tu

Wednesday, February 8, 2012

list

okeh meh kite listkan azam2 yg hendak dicapai aka sasaran keperibadian tahunan (SKT) maklum le dah 31 kan tahun ni.owh i sgt lah idak segan silu ngaku umo i 31.

so antara perkara2 yg hendak dicapai
~x nak marah2 org membuta tuli
~x nak buat muke ketat je (cepat berkedut lak org kate)
~x nak badmood x tentu pasal
~nak train diri sendiri jd lemah lembut sopan santun walopun tgh stress keje n tgh naik angin
~akan lebey berterus terang kalo ade x puas ati or rs perlu bercakap
~nak kurus sket(konpem2 ade yg bantai gelak nih)
~nak start memikirkan masa dpan(mcm x de masa depan je sebelum ni. hahaha)
~akan sentiasa buat sesuatu yg membahagiakan diri sendiri asalkan x langgar perintah agama

Tuesday, February 7, 2012

which world im supposed to be

wokeh , saya sgt stress arini. dengan perangai kawan2 di opis. kawan ke?
ade yg sentap x tentu psl x nak bercakap dan tunjuk muke masam.makcik pi,ingat muke ko cantek sgt? its ur own business lah nak sensitif ke ape, tp jgn libatkan org len bleh?

Ade lak yg dungux brape nak cerdik , org len dah siap SKT dr last week. boleh lak dia x puas ati sound aku br bitau dia sebab lg 30 minit nak kul 5. apekah. ko keje dh brape lama ni?org lain keje jawatan plg bawah n setinggi2 jawatan pon siapkan SKT ko boleh lak mcm katak duk bawah lubang cacing x tahu ape2. dah ko ke hulu ke hilir kat opis ngalahkan jaga. x heran ke tgk org len buat SKT. lainlah kalo ko keje makan tidur n duk tgk video je kat opis kan.

kadang2 tertanya2, apsal la aku x meneruskan episod kehidupan aku dlm dunia lebih intelektual setaraf dgn kelulusan. apsal nak jugak aku terperangkap dgn manusia2 yg kurg cerdik menerajui hidup dan kerjaya masing2.(ade je org2 yg belajar x pandai, tp keje bagus dan sgt disenangi ramai)

haish.i need to rethink bout my future la.

Friday, January 27, 2012

it's 31

My pavlova

my mum nasik kunyit

Alhamdulillah. masih bernafas lagi tuk emnyambut ulangtahun ke 31. eceh mcm skema la plak.
Semoga lebih happy lah hendaknya. x mo moody2 dah. wakakka.

p/s:nunggu org tu wish.

Monday, January 23, 2012

kenduri sana sini

start dr Ari Sabtu. byk benor jemputan walimatul urus.
yg mana mampu dan larat dihadiri, maka sampailah saya.
Yang mana x sampai tu harap maafkan lah. jgn esok2 kenduri saya
orang boikot lak.

Kekangan masa, jarak dan komitmen tuk keluarga tu kadang2 menghalang aktiviti2
dan perancangan saya. Yang penting saya ikut instint, hati dan perasaan.

Dan saya x pegi semata2 nak jaga hati orang. (sebab saya lebih suka jga hati sendiri)
tapi saya pergi dengan niat baik nak meraikan dan berkenalan dengan pasangan kwn2 saya.

i learnt from my experience.

p/s: nampak gaya mak saya bakal menerima menantu, plg cepat tahun ni lah. yg plg happy nampak gayanya abg ipar saya. dpt geng katenya. skang dia duk berlagak dia menantu kesayangan since he's the one n only my mum's SIL. sabor aje lah

Saturday, January 7, 2012

Aku benci

Aku benci bila fikiranku diasak
Kerana aku bisa beremosi

Aku benci bila aku tegar buatmu terluka
Kerana aku pasti akan menyesalinya

Aku benci bila fikiranku celaru
kerana aku mungkin tersalah tafsir

Aku benci bila terpaksa memilih
kerana pasti aku akan meninggalkan semuanya

Aku benci bila aku sendiri tidak pasti
Kerana aku inginkan kehidupan yang realiti


nurkilan Miz Ezlin Fizrin tatkala dihambat pedih ngilu gastrik menyerang :(

Friday, January 6, 2012

Latest song by Shahir

Pendam -Shahir

Aku yang mengejar bayang cinta
Kian terbiar
Terpendam kata
Tak terungkap selamanya

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati
Aku yang mengejar bayang cinta

Monday, January 2, 2012

wake up n move one please

Assalamualaikum.
Mintak maaf lah entry blog ni x de sangkut paut langsung dengan tahun baru 2012 ni.
Just nak share pendapat dan rasa hati. Dah lama tengok keadaan ni semenjak dua menjak ni lah kan. Tak banyak saya nak pesan. Terutamanya untuk mana-mana insan yang bergelar perempuan tu. jagalah maruah anda tu. maruah tu bukan setakat dalam pergaulan antara lelaki dan perempuan. Juga dari segi etika menutup aurat serta percakapan lebih tepat lagi aqidah anda.

Jangan sebab seorang lelaki, maruah anda dipijak2. diperlekehkan sedemikian rupa. yelah, kalau dah orang jantan tu ckp dia tak nak. terima je lah kan. yang hadap sangat terhegeh mcm kucing betina gatai tu kenapa? kucing tu x pe lah dia comey dan makhluk berbulu. nampak gedix comey. lagipun dia tu haiwan kan. bukan ade akal fikiran pon.

Sana sini duk canang kat org dan kenkawan "saya ni awek si Polan bin si Polan. Saya sanyang sangat kat Si polan ni. Kalau x de si polan ni maka meranalah hidup saya.. serasa tak bernafas. serasa macam mati jiwa cenggitulah kirenya"
nampak sgt bohongnya. bernafas guna oxygen ye adik2. mati?nyawa kita tu di tangan Allah. jiwa mati? tu namanya mengikut nafsu. org kate ikut hati mati, ikut rasa binasa. itulah dia pesan nenek moyang kita.

kalaupun kita masih muda remaja. ala2 x matang- bohong la sangat. org pompuan lg cepat matang dr lelaki. tahu kenapa jadik macam tu? sebab wujud ruang2 kosong di dalam qalbu(hati) masing2. cube bawak2 penuhkannya dengan pengisian rohani. (bukan refer Cik Rohani Khazari yg buat attachment di Kuantan tu ye).

pendek kata, zaman dah makin maju. Janganlah anda duk tereperuk dan terperangkap dengan cerita2 seperti di dalam novel kisah org putus centa. kisah org x leh terima kenyataan. yes membaca tu jambatan ilmu. penulis tu tulis novel tu bukan nak suh korang tiru, tapi dia nak korang amik yg positif jadikan semangat tuk teruskan hidup. sama lah mcm baca sokabar kesah pembunuhan ke kemalangan ke. bukan diorg saje2 nak report cenggitu. salah satu moral of the storynya adalah sebagai peringatan tuk hidup orang lain.

Sekian. byk sgt dah duk menaip ni. simpan lak esok2 ye..