Monday, August 29, 2011

Salam E'idul Fitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua teman-teman dan sanak saudara.
Maaf zahir Batin.


notakukukaki::byk sgt mende yg terjadi arini.

Saturday, August 27, 2011

RaYa NyEr PaSaL



So..

Bershopping brg2 i ngan 2 org jejaka..konpem pening budak berdua tu tgk akak yg sorg ni shopping..N'way thanx ye sebab menemankan akak mu ini dengan menjadi drebar dan jugak menadah telinga dgr akak membebel2 dlm kete td.

sesambil duk layan hujan lebat menunggu keropok nombor td

Friday, August 26, 2011

Kisah semalam

Since semalam ari Khamis, we all penjawat awam di Terengganu waktu tamat bekerja adalah jam 3 petang. Dengan workload yang sangat menstresskan diri,tak termasuk staf2 yang kerasukan'setan' terlepas di bulan Ramadhan ni. memang x yah cakap. rasernya kul 3 tu dah nak duk terpacak kat depan Thumbprint mesin tu. tapi nak jugak kene setelkan keje.pegi memanggil mana2 yang patut sebab starting on 28th(Ahad) ramai yang dah start bercuti raya especially bahagian pentadbiran.

So lebey kurang pukul 3.20 mcm tu br leh masuk kete. tu pun stuck kat depan opis yang mmg terkenal dgn kesesakan melampau time peak hour.ujung2 Ramadhan ni lagi lah, ddah ramai perantau berpusu-pusu balik kampung dan terkedik2 nak memenuhkan jalan. believe it or not.pukul 3.45 br sampai ke tempat nak dituju.

Destinasi pertama
------------------
X ramai orang lagi. sebab masih awal. my aimed nak beli kasut n henbeg sajork. so sgt frust sebab ade je henbeg branded2. tp not my taste.so setelah hampir setengah jam kat situ. kitorg beredar n hantar one of our opismate blk opis.mas ani lah terserempak ngan Miss Pepel Anak Jati Segamat ni kat depan MAsjid Putih

Destinasi kedua
---------------
Jalan sgt jem n manage to get there n alhamdulillah ade parking. beg2nya oke sket dr destinasi pertama tadi.tapi still x puas ati.

Destinasi ketiga(bukan tempat shopping)
--------------------------------------
sampai je kene tegur ngan guard sebab park kat tempat x sepatutnya..bohong je.
tapi x sempat naik sebab orang tu dah discharged.

Destinasi keempat
----------------
Ke Giant tuk solat n cr tempat nak bukak puasa. semua fullhouse. OMG.

Destinasi kelima
-----------------
Pantai Batu Buruk.berbuka kat pantai? owh tidak..we all masuk A&W. x de org meja dlm 4-5 je full. then elok je 5 min nak bukak puasa tu pack gile. kat kaunter pun kelamkelibut.risau kalau terserempak dengan opismate yg lain. wakaka kang ade lak yg merajuk kan.

Destinasi keenam
----------------
balik semula ke Giant. Solat n terus ke destinasi seterusnya

Destinasis ketujuh
------------------
Terengganu Trade Center- org tu nak cari baju Melayu tuk baju raya dia. n Baju Kurung tuk mak dia. Akak inilah yg tolong pilihkan.oke yg dia dah complete tuk baju2 tu..yang akak dia ni..kasut x dapat,henbeg x dapat. alih2 beli selendang 2 helai.camne nih..
Part paling kelakar elok2 je nak kuar dr Hall B tu adik aku sorg ni dah gelabah. dia ckp jgn kuar lg pi jen jalan dulu sebab ade budak opis caw lain duk depan exit tu. tunggu wife dia kot.so kitorg round2 la sekali lg cepat2 keluar.(tu bg mengelakkan sesi gossip je).
So masuk Giant blk beli brg2 buat kueh n kuar2 je ujan lebat.jam dah kul 10.30malam.
Hantar org tu blk umah n i arrived at home around 11.15. Hujan lebat sgt.bawak kete slow gile.

notakukukakiku::brg2 x beli lagi
~henbeg
~kasut
~brooch
~angpow
~lens
~byk lg tp x ingat dah..

Monday, August 22, 2011

edisi cuak

arini penuh dengan kecuakan.

Dengan 1st time ngadap Pengarah baru..sesi perkenalan..
tgh2 berkenalan tergerak hati nak check SMS. tiba2 cuak lagi..
Ada SMS from my mum psl my Along yg warded sebab blood pressure naik.

actually pagi td dia dah merungut bile anak2nya yg bertuah 2 orang tu x bangkit2 tido lagi walopun jam dah 6.30am. selalu 6.30 diorg dah siap berbaju uniform sekolah n ngadap tv. sorg2 buat perangai..yg akak nya dgn songehnya yang adik dgn perangainya.
sampailah Along ckp
"dah la arini checkp up pregnancy..harus darah aku naik ni melayan karenah 2 org ni"

kan dah masin mulut Along aku tu.

so dalam cuak2 dpt boss baru, tukar itulah tukar inilah.x menang tgn aku call sana sini ty psl Along aku.ditambah2 dgn ade kawan sorg ni ..aku pun cuak gak ngan mamat ni.hahahaha. lantaklah labu bukan depan mata pun.jauh kan..asal x kacau n ganggu gugat hidup aku sudah.

dah petang cuak pulak bile ade yg call nak beramah mesra lak..hohohoh bahaya oke.tepis siap2.

notakukaki::cuak gak ni..henbeg raya, kasut raya,adiah tuan haji pon x beli lg..bile nak gi beli ni

Saturday, August 20, 2011

Amalan di Bulan Puasa Bagi Wanita yang Di Datangi Haid

Kredit to http://penyuluh.blogspot.com

Amalan Ketika Haid di Bulan Puasa
SOALAN:

Assalamualaikum ustazah,

Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah lain sepanjang bulan ramadan.
Saya ingin bertanya kepada ustazah tentang amalan bagi wanita yang kedatangan haid. Apakah amalan yang dapat dilakukan pada bulan mulia ini agar tidak ketinggalan meraih barakah dan rahmah dari Allah.
Mohon ustazah menjelaskannya.
Terima kasih.


JAWAPAN:

Wa'alaikumus-salam wr.wb.

Wanita haid hanya dilarang solat, puasa, tilawah al-Qurandan menyentuhnya, iktikaf dan bersetubuh dengan suami.
Selain itu tidak dilarang.
Jadi dari segi ibadah khusus mereka boleh berzikir, beristighfar, berselawat dan seumpamanya. Selain itu terdapat banyak ruang-ruang kebajikan yang boleh dilakukan seperti bersedekah, ziarah orang sakit, berdakwah, hubung silatul rahim, tulung orang susah dan lain-lain. Paling baik sekali ialah sediakan makanan untuk orang berbuka puasa, pahalanya adalah sama dengan orang berpuasa. Bayangkan haid 7 hari, setiap hari sediakan untuk 3 org berbuka, maka anda dapat pahala puasa 21 hari. Untung tak? Perlu diingat, makanan yg disediakan adalah sekurang2nya sebiji kurma dan sekelas airpun sudah memadai.
AllahuA'lam.

~Teringat di zaman persekolahan di SMKA Sheikh Abdul Malek, Jalan Budiman, KTrg. Menurut Ustaz (aku x ingat nama dia). Ceramah pada masa itu khas untuk pelajar perempuan yang makzurah.Golongan wanita yang didatangi hadi ni boleh amalkan membaca bacaan tahiyat akhir di hujung bacaan yakni

'kamaa sholaita ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, wa baarik ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala aalihi saidina Muhammad, kamaa baarakta ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, fil alamina innaka hamiidum majiid.”


ada juga beberapa bacaan zikir dan tasbih yang lain, namun x dapat recall buat masa ini. so jangan rase sedih x dapat nak teraweh, nak solat hajat di bulan Ramadhan. lebih2 lagi di penghujungnya ni. Kerana kita tak de pilihan rite.Redha je.

dan juga bacaan

Alhamdulillah for everything

Merujuk my entry beberapa minggu lepas.
Azam Ramadhan 1432
3 daripadanya dah tercapai. yakni azam no 1(tadarus),2(potong rambut) dan 4(bukak puasa). Azam no 5 insyaallah akan dilaksanakan semampu mungkin. Azam no 3 tu suppose smalam tp keadaan kesihatan tak mengizinkan.arini pun stil selsema tapi x seteruk smalam.

Dalam seminggu ni telinga ni banyak terima berita gembira. Syukran jazilan ya Allah.
~Bermula dengan cuti tidak dibekukan tuk staff admin(tapi aku x amik cuti pun..just cuti PH tu je).
~Then dengan bonus setengah bulan yang diberi oleh Kerajaan(x byk pun dapat..tp at least ade dr x de kan).
~Duit raya pun da tukar(alhamdulillah dipermudahkan urusan).
~My sis pun dah tahu result amik dentistry kat UM
~n yesterday my sista dah announce kate kitorg bakal dpt nephew middle September ni..
~Raya ke-3 bakal ke Kelantan (which part kurang pasti sebab Majlis sambut menantu my cousin).
jadiknya sangat teruja nak ke Kelantan walopun dah tahu confirm jalam jem teruk time tu.raser mcm dah lama gila x pegi kelantan.kalau setakat merentasi kelantan tu ade la masa thn 2008.tapi pegi jenjalan n shopping2 was on 1999. thn ni dah 2011.nearly12 years.masa pegi tu zaman iols muda remaja zaman matriks.nak best lagi masa pegi Rantau Panjang tu leh terserempak ngan geng2 senior coursemate kat MCIIUM.teringat lg geng2 abg senior tu bantai gelak kat aku yg duk kendong patung pooh. mula2 diorg tgk aku muke diorg confuse sebab yg dtg rombongan diorg tu semua senior. junior x ajak pun.alih2 tgk aku duk ke hulu ke hilir masuk kedai. sampai ade kakak tu siap tegur aku. dia ingat aku naik bas skali ngan dia. Lupekan kenangan lama tu. yang penting cant wait nak gi Kelantan on 3rd day raya.

Berbalik pada Azam Ramadhan aku yang no 2. br je 2 jam lepas pegi salon gunting rambut. x leh lupa lak bile kakak salon tu duk tanye dekat 5 kali x menyesal ke dtg potong rambut ni.aku gelak je td. lepas tu akka tu zass..then dia tunjuk kat semua org dlm salon tu rambut aku lebey kurang 7 inci pjg. aku senyum je lah.yang penting setel.

notakukukaki::semoga sempat lah buat kueh raya i thn ni

Wednesday, August 17, 2011

17th Ramadhan aka Nuzul Quran aka Namat

x tahulah kenapa Nuzul QUran ni dipanggil hari Namat di Terengganu..its not about the complete Quran actually..It's all about the first ayat was delivered to Prophet Muhammad (S.A.W). That's why we called Nuzul Quran. or in arababic language NUZUL means turun.

Kebiasaannya di Terengganu ini hari Namat ni di kampung2 or mahupun di bandar2 akan sebuklah rakyat jelata menyediakan lauk pauk or kueh muehe untuk dihantar ke masjid atau surau berdekatan bagi menjamu jemaah2 dan meraikan hari turunnya ayat pertama dari al-quran. Supposed i had to join my mum n sisters balik kampung lor. tp disebabkan my mum n sisters sgt teruja nak bershopping, they all kejutkan i pun dah pukul 7.30 while im still sleepy n belum mandi sedangkan diorg dah siap semua tunggu nak masuk kete je.

So, without being selfish,i told my mum to leave me at home sajalah.(uwa..nak gi shopping jugek..uhuk..tp mengenangkan kalo mood pagi ku dah terganggu dek tido x cukup, avoidkan lah nak kuar shopping or menyinggah ke mana2..or i'll spoil everyone's mood lak nanti).i just stay at home. Thanksfully, my headache recovered n i managed to sew 2 pair baju kurung(sembat je pun..).

And about 5 minutes to break fast..they all arrived at home with lauk pauk dr kampung. which yesterday i already singgah umah tok bg duit to our cousin suh dia masak sedap2.so arini makan lauk gulai daging, ayam masak merah,kacang pjg goreng,sambal belcan, telur masin,sayur terung masak lemak.(mcm lauk kenduri hokkay).

N now, i skip to go to masjid tonite. kene solat terawih sorg2 le sebab nak kuar jap lg.sempat lg duk belek kamera baru my adik bongsu..hello dia beli NIKON D1300 cett..budak ni lebey2 lak..org beli henbeg n kasut raya dia sebuk beli kamera.ngidam katenya. sanggup kuarkan duitnya dr bank (sgt kedekut ye adik aku ni suke pow duit kitorg). boleh le sewa bile dia dah masuk UM nanti..ngeh ngeh ngeh.sebab dah buat oral agreement td, x leh bwk gi UM kamera tu..hahahaha.
Harap2 sempat lah jahit lg 2 pasang baju lepas blk mengular sat lg.


Notakukujaritangankuyang lentik::AL-fatihah tuk Kak Med.Mcm mimpi je kak med dah x de. Tetibe rase sedey sebab kak med pergi tanpa meninggalkan waris(anak). ni Yang tetibe rase nak accept someone's proposal ni..ngeh ngeh ngeh

Monday, August 15, 2011

sentap

entry title pun x semenggah kan..
dtg keje pagi2 elok je..walopun pg2 kat depan opis sakit telinga aku dgr mcm2 org duk mengata kat bawah tu.

Naik atas.niat arini nak jumpe dgn ex-opismate masa kat cyberjaya dulu..diorg ade 2 org yg kene transfer ke Terengganu.tapi x berkesempatan.(dont ask why)

tapi bukan sebab itew Makngah sentap ye..NO NO NO..

bile ade org yg GILA KUASA n sgt sombonk n very the rude.x payah tanya lah dia buat ape. tapi mengingatkan aku tgh puasa je td aku tahan je mulut ni dr maki hamun kan..x pasal2 lak karanga rini puasa just lapar n dahaga je..kan rugi kalo mcm tu.

BUT, i will remember. ade sesetengah org ni dia x reti nak bergaul dan bersosial antara rakan sekerja kot. dia main cakap ikut sedap mulut.otak buh kat tapak kaki agaknya. pastu boleh lak duk buat2 x ingat dan mungkin dia harap org dah lupe semuanya sebegitu cepat mcm dia duk kelip2 mata dgn maskara tebal dia tu.

sebab tu org ckp, to forgive mungkin senang, tapi to forget..susah woo..hati terguris terluka kalau buh ubat iodin pong..parutnya masih ada..susah plak nak go cr produk nak ilangkan parut.

ditambah2 dgn makngah x brape nak ckp tido sebab terjaga jam 3.30pg td lepas mimpi ade ular sawa besor masuk dlm umah..jenuh aku halau n tutup sliding door tetap jugak dia ade dlm umah..apsal ntah..harap2 dijauhkanlah mana2 anasir jahat dan kurang baik dlm keluarga makngah.

cess, ade budak Selangor yg kene transfer ckp aku makin 'sehat' lepas blk Trg ni..nak nangis

ni pix smalam. before gi bukak puasa ngan geng2 ketat


notakukukaki::i need to sleep n mimpi camne nak kurus lg..wakakaka

Wednesday, August 10, 2011

10 already

Pejam celik pejam celik dah 10 Ramadhan arini..ade lagi 20 ari tuk kite penuhi dengan sebaiknya.gandakan lebih drpd yang telah dilakukan 10 ari lepas.

Dalam pada masing2 ghairah nak menyediakan barang2 keperluan untuk sambutan aidilfitri, kadang2 kita lupe lak puasa kita camne..baguskah..teraweh kita bagaimana plak..zakat dah bayar ke? jangan sebuk nak bertukar hanbeg baru bertukar kasut baru dan beli baju berpasang2..ade juga yang sampai skip solat teraweh semata2 nak buat kueh raya. sampaikan orang yang gigih menunaikan solat teraweh dan menolak ajakan join venture buat kueh tu dituduh 'terlalu islamic'. Astaghfirullahalazim..mazhab ape pulak yang dipakai ni?

Tak termasuk adegan keluar mengular time opis untuk beli butter cup(sampai duit pun tak de tuk kutipan derma) dan gigih plak blk ke rumah menghantar segala macam butter cup dan mak nenek bahan2 buat biskut raya ke rumah.Yang tu anda jawaplah di akhirat kelak berhubung amanat dan tanggungjawap.(kes boss tadak)

Kadang kala kite selalu nampak salah dan silap orang dan laju pulak kite gi mengadu kat bos.sebab kita lupe kita seringkali buat salah yang melampau tapi x de lak kite pi ngaku kat bos kan??selalunya bile bos x de kita dah sambut raya dah kat opis. bile bos ada, kita buat2 ade keje..berlakon kalah primadona filem. sampai tumpah air mata kunon2 byk keje x terbuat.sedangkan masa lapang kita duduk bergelak ketawa.print resepi kueh la kek la.

Taubatlah..paling tidak janganlah busuk hati memburukkan orang. Gajah didepan mata x de nampak lak, kuman seberang lauk terang je nampak..ni kes rabun dekat la ni..

notakukukaki::teringin nak main bunge api

Tuesday, August 9, 2011

something to share

nak menepek gambor ni sebenornya.lepas mintak ngan opismate. gambar ni dah lama actually..end of July time otw blk dr KL ke Trg..

Taaadaaa
Otak-otak-sila abaikan tangan n jemari gebus itew

pix kedua ni nak memenuhi rekues kak jiejah ku cayang..kunon2 ICT Trg la ni..konon lah kan..
idak le byk sgt pokoknya


muke kekenyangan..hahaha..

gambar yang last tu bukan nak creat spekulasi pun. just nak maklum..kitorg bukan ade skandal ape2 pun seperti yg digossip2 budak2 opis yg tak tahu apa2 tu..
mamat gebus tu pangkat adik je ngan i oke..



Saturday, August 6, 2011

Excuses

Sempena bulan berkat ni kalau boleh tak nak lah bg excuses yg ntah ape2 bg nak elakkan ape2 yang x best.tapi kadang2 tu risau gak takut karang makin banyak plak dosa2 yang terkumpul. mengenang kata2 seorang ustazah yang menggunapakai calculation ini::"kalau bulan Ramadhan ni kite sering dengar orang cakap buat perkara baik, pahala nya berganda2. jangan plak kate buat jahat dosa x berganda di bulan mulia ni"
soal betul atau tidak bukanlah persoalannya.

So,i need good excuse for avoiding one program (bukan official relate ngan opis pun). Dah ade satu alasan yg bukan TIPU. tapi dijangka alasan x leh diguna pakai. walau cenggane sekalipun aku tetap nak gune alasan tu n buat bekap perkara2 yang berkaitan.
Susah kalau ramai peminat neh..(gelak kuat2 oke).

SO konklusinya, kite rase tak nak terjebak dengan hubungan sosial ni.tapi kadang2 kite terperangkap lak tanpa ade jalan keluar.ouch..sangat sadis nye kenkawan oi..


notakukukakiseluarhjeansku::Tahun ni my mum benarkan buat kueh jenama popiah je ngan rempenyek dan jugak bunge durian. segala macam kueh raya adalah prohibited untuk disediakan. so jangan ckp aku malas oke.

Thursday, August 4, 2011

Pencemaran

Bulan2 Ramadhan ni memang menguji kesabaran sesangat. Tak tahu lah sampai petang tu ujung2 pahala puasa tinggal brape percent lagi.seawal pagi di uji dengan macam2 karenah manusia.


Pencemaran perasaan 1
_____________________

Pagi tadi nyaris eksiden actually betol2 kat depan SMK Padang Midin tu. ade satu kete wira aerobak ni ha dr lane kiri terus masuk lane aku. ms tu traffic lite br je tukar hijau mmg tgh sedap duk speed. tanpa melengahkan masa aku tekan brek n bunyikan hon. (kalaulah ade hon yg bile aku tekan kuar bunyik BODOH kan best). jem jalan sebab insiden tu. tgk2 makcik ni dlm umo 40++ duk angkat2 tgn mintak maaf. kete aku dgn kete dia ade la 1 inci je lagi jaraknya. Stress makngah oke..pg2 je dgn karenah pemandu yg mcm ape je.

Pencemaran Perasaan 2
_____________

Suasana tempat keje. Kejap cakap A kejap cakap B. kejap ingat kejap ilang ingatan.dont want to give details explainantion. tapi satu je la aku nak pesan(untuk iktibar org lain). u give respect then u get respect. cara bercakap jangan emosi sangat kalo ye pun ko ade masalah personal ke ape kan. what u give u get back. then dont expect people suke nak bergaul mesra nak berhanging out ngan ko kalo cenggitu leh perangainya.

Pencemaran perasaan 3
______________________

Dengan penuh ikhlas aku mengaku malam ni baru 1st day aku gi solat teraweh kat masjid. selalunya solat sorg2 je kat umah while the others pegi masjid. sangat tak larat sebab drive dr opis hampir 45 minit br sampai umah.tapi malam ni masa mula2 masuk masjid besar tu sgt lain perasaannya. semuanya ilang mcm tu je sebab time solat td starting dr solat isyak lagi. ade budak2 menjerit2 bergelak ketawa di belakang saf. aku rase nak gi sepak je mak2 budak yg sgt x bertamadun bawak anak2 ke masjid tu. teringat zaman sekolah rendah dulu. Guru besar dah warning kalau jumpe mana2 budak sekolah aku buat bising kat masjid mmg dia tampar je.even main mercun pun kene rotan kalau cikgu kenal n dpt tangkap kat masjid tu.
td depan mata aku budak2 besar umo 5-6 thn main sepak2 songkok (yes budak lelaki ye maknya bwk ke bahagian muslimat solat)songkok tu terkena makcik2 tua yg duk solat sunat witir. mak budak tu boleh duk sesembang ngan geng2 dia di sebelah tu. x leh tahan beb, aku mmg sgt menyampah dgn incident tu.terus fikir 10 kali nak gi teraweh ke masjid lg ke tak malam esok.

nitakukukaki::kita x leh paksa orang tuk suke ape yg kite suke. dan kite x leh paksa org lain suke kat kita.semua org bebas buat pilihan masing2.