Thursday, June 30, 2011

kesabaran ada batasnya

Hari ni ari yang tersangat getir ..dugaannya sungguh berat sekali.
sib baik le x de darah tinggi kan.

Sabar
sabar
sabar

Wednesday, June 29, 2011

Song of the night

Lirik Lagu Selamat Sultan
Terengganu Darul Iman

Allah daulatkan Tuanku Sultan
Terengganu Darul Iman
Allah peliharakan Tuanku Sultan
Sejahtera sepanjang zaman
Allah rahmatkan Tuanku Sultan
Memerintah rakyat aman


oke..jenuh la duk nyanyi lagu ni lebey 10 kali sebab ade la budka tu keje rumahnya subjek Muziknya kene tulis lirik dan dia nangis2 x ingat lirik katenya

Tuesday, June 28, 2011

s.a.c.r.i.f.i.c.e

what does it means to you?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
it means a lots to me. a lots to sacrifice.lebey tuk yang tersayang.

so, please dont ask, i will sacrifice anything to my beloved famili.
the end

notakukukaki::bukan x nak tolong, tapi my family's need comes first la dear.

Monday, June 27, 2011

Sometimes we shud remember

X menahan ye tajuk entry Mak Ngah arini. ni tgh rest amik napas ..stay kat opis ni siapkan keje tuk Audit Kualiti on 7th July ni ha..pastu Audit lg 13 July tuk bahagian kewangan n Audit ISO on 21 July..ape le diorg ni suke benor ber audit2 nih..mencik betollah.

According to the entry titled. SAje lah nak mengingatkan diri sendiri dan kawan-kawan yang tersinggah kat blog Mak Ngah ni kan. Tentang kemahuan dan permintaan kita yg kadang-kadang tidaklah melampau atau dalam erti kata yang lain adalah simple benor. tapi idak jugak le menjadi kenyataan lagik.

Thats why it said we shud remember. because sometimes, we always ask for something. mintak/ doa macam2 ngan Allah kan..mintak dpt tukar la, mintak cepat naik pangkat la, mintak kaya cepat la.mintak cepat jodoh la cepat dapat anak la. But we always forget solat kite tu sempurna kah. khsyuk kah. di awal waktu kah.. kalau solat zohor pun lg 10 menet nak masuk waktu Asar tu x yah la kan..(mengate diri sendirik)

The worst is we never performed solat or we always making excuses. kalau sebulan ko period sampai 20 ari ape kes lak kan. bulan puasa elok pulak 7 hari je. ni kalau nak berfunction dinner ke..manjang je x boleh semayangnya.. bukan pompuan je..yg lelaki pun ramai x solat x puasa. cukup lah aku tgk kat opis lama 50% lelaki islam x puasa dan semuanya lelaki pantai timur.


So konklusinya, korg malu tak nak doa macam2 tapi korg nyer ibadat tu yillek..tahap2 cukup makan je..kalau korg la keje malas, bos suh buat keje korg x buat. biar je, tak rasa bersalah pun. pastu korg nak mintak amcam2..malu tak?????????????


notakukukaki:: Saya pemalu orangnya

Sunday, June 26, 2011

Mungkin

Tajuk/Lirik Lagu: Mungkin
Penyanyi: Anuar Zain

Biarkanlah saja diriku sendirian tanpamu
Biarkanlah aku merindu sekian lama
Bukan maksud untuk membisusepi tanpa kata
Terpisahnya kita kerana mengejar impian

(korus)
Mungkinkah bersama dua jiwa ini
Dalam mencari cinta sejati nan suci
Mungkinkah segala derita di jiwa
Akan terabat kini

Biarkanlah saja diriku sepi tanpa kata
Terpisahnya kita kerana mengejar impian

Hanya satu pintaku
Sabarlah menanti
Ku kan pulang bersama
Cinta…

Saturday, June 25, 2011

stressnya

sungguh sket pun x tipu..
dah le crk seluar keje x jumpe2 lg ni..susah kalau org yg lipat bj main buh je bj org x ikut hak milik. geramnya..

x campur ngan arahan 'tetamu' yg mintak brg mcm mintak kat room service hotel.
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

balik le cepat..biar le org ckp tetamu tu bwk rezeki..tp kalo tetamu serupe ini..byk benor aku kumpul dosa satu famili ni. balik le ke rumah anak2 mu.............

i need my normal n private life.

Thursday, June 23, 2011

missed call

oke lately dlm 3-4 arini selalu je ade call dr number 03-27818181 n number 03-2037666.

malas nak amik port sangat pun. td dlm meeting ader 3 missed call from each number.

so makngah tanpa membuang masa telah men'gogel' number fon tu

boleh abca sini

n plg besta de staff AIA insurans ni plak pegi jwp tu mmg keje dia..oke fine, makngah x sempat

nak reply call or nak ajwap call tu..tp dr bacaan kat blog the star tu org yg pick up fon tu kate number scam ni mengaku kunon2 org Telekom ye..ujung2 br ngaku AIA.

dan menurut agent AIA ni diorg dpt number tru real rewards, reader digest n so on.

masalahnya perlu ke gigih cr customer sampai satu hari call 3-4 kali.


bengog!!!!!!!!!

Wednesday, June 22, 2011

yada yada yada

nothing much to be shared here. just not feeling good.

people may plan, setting up something but we never know what will happen next. just like our life. There a quote saying that u need to plan n work as u will live 1000 years, n u may pray n worship your creator as u will die tomorrow.

The most important things are u still work on, plan something else when ur previous plan didn't work. yelah dari meratap pilu, sentap sana sini x tentu psl why not u change to plan b, c n next.
Think positive, cheer up.


notakukukaki::being a part time listener this evening. tetibe jd depress sebenarnya.. dont worry, im always strong mentally..

Monday, June 20, 2011

Mini Marathon MD Setiu

Tak perlu description byk sebab nanti jadik melalut lak aku citer hal yang tidak best..so lg best tgk gambar kan..
tq Nazri n Ani for da pix

Sunday, June 19, 2011

Cuti-cuti

semalam (Sabtu 18 Jun 2011) we all dlm 14 org telah tergedix2 join mini marathon kat Majlis Daerah Setiu. x tahu lah kene sampuk ape kan tetibe nak join marathon. tp oke le. last aku duk berjogging(excluded main futsal) adalah pada JUN 2010 kat MAEPS masa tu program opis gak.

So kalo tanye psl pix tunggu le sebab aku x bawak kamera pun, nunggu ehsan org or mane tahu masuk paper sinar harian or Harian metro. oh ye sempat menangkap sekor anak ikan dengan pesen baju jersi dia yg unik. satu bj x berlengan. mmg dijahit mcm tu bukan kate dia suke2 ati potong lengan baju tu. budak bola agaknya. sebab ramai budak2 sekolah sukan bukit nanas n cikgu2 sekolah tu yg join.

ade byk entry nak letak actually tp otak berkarat malas nak transfer gambar lg. nunggu masuk opis la ye i buh gambor BBQ.

Arini Ahad 19/6/2011 cuti bola n esok aku telah mencutikan diri since kensel kan kursus kat Hq sinun. so adious nak kemas umah. td dah selamat kemas dapur.

Thursday, June 16, 2011

wrong timing lorr

cuti ari isnin aku tunda ke ari khamis(nampak gaya mcm nak kene kensel lak cuti ari khamis)..Senin x jd coti sebab nak ke KL.arghhh kursus 2 ari yakni selasa dan Rabu.
kalo Rabu tu abis lewat dpt le pelepasan ari Khamis tu..so cuti leh kensel. tp kalo abis awal kene la masuk opis ye.

blk2 umah td mak plak ckp nak buat BBQ esok malam..adoila...esok mlm nak gi tidur umah member.adoila..adik2 aku neh x bitau awal, mentang2 le aku duk umah lain 3 ari lepas..

sabtu nak gi marathon kat Setiu..

Tuesday, June 14, 2011

cuti piala FA + SUKMA

smalam MB dah announce di Dataran Syah bandar..walopun aku x pegi ke tempat kejadian tapi kitorg semua dah dapat agak dah..cume ingatkan dpt cuti 2 ari..tp oke la sehari kan dr x dapat langsung.
So dengan bangganya saya pun telah mengapply cuti ari Senin 20/6/2011 tu dengan jayanya.

nak gi mana? nak buat ape? Ade la


notakukukaki:: org2 Kl kecoh dgn gegaran yg berlaku 2 kali arini. rasernya sebab earth quake kat kepulauan sulawesi semalam

Friday, June 10, 2011

i need some rest

For those yg ajak2 i kuar jenjalan, piknik2 bagai, tgk new born baby n whats eva tu..
sorry la yek..tadok mood

here i am

Tuesday, June 7, 2011

My worst experience at ER PArt 2

Sambung citer..

Bese la kalo inject2 ni aku assume dlm 10 menet berkesan lah ubatnya. cume aku dah agak sebab bg half dose mmg x jalan nya ngan sakit yg aku tanggung ni.ade la 5 kali dalam ER tu aku gi toilet tuk muntah. makin worst setiap kali muntah, perut pun sakit, abdomen sebelah kanan pun sakit. so, i cant baring2 ye kenkawan. just duduk atas katil di bahagian STICKER MERAH. the nurse yg petite n nice tu dtg n tanye samaada aku cirit birit ke? aku ckp x , aku muntah. then she gave me yellow plastic bag for clinical waste.so aku muntah dlm tu je la.

dalam pada sakit2 tu, aku sebenarnya nak mintak dia injek ubat plg kuat sekali so, x de lah terseksa sgt aku duk berpeluh2 dlm ekon n angin kipas yg kuat tu. kaki je sejuk, n the nice nurse dtg bg selimut suh calm down. i keep complaining that i pain getting worse while the other 3 staff TIDUR..aku ulang tido. nurse yg sombong tu siap berselimut lg letak kepala atas meja, while the MA yg check my BP mula2 tu siap bukak baju biru ER n tudir atas katil yg sticker KUNING. mak ngah sentap sgt oke. aku rase cam nak tercabut segala organ duk muntah2, diorg tido ye.

so i called the nice nurse n told her. she suggested to give me a drip.mak ngah x kesah la ko nak injek ape pun asalkan sakitnya hilang.n she keep asking me question to distracted me from sakit tgn kene cucuk.but dlm sakit2 aku tu setakat kene injek kat tgn tu x de rase ape dah.

tetibe ade pompuan yg dah over due nak bersalin dtg masuk ER sebab x de org kat receptionist depan. hegeh la MA yg tgh tidur tu bgn sarung bj ER. n asked the couple to directly go to matenity ward. n tanpa membuang masa mak ngah panggil MA tu n bitau sakit main teruk ni. He asked me to sabar n sabar. n keep on SMS someone,. aku saspek dia SMS doktor. gile pemalas doktor ngok ngek tu x nak dtg ke ER.aku haramkan gaji ko sebab ko oncall tp tido kat umah kan.cess..

doktor tu x bg injek full dose sebab i got gastrik, it will be more complicated katenya. tahap nak meroyan aku dah kronik dah tp sebab ade budak sorg ni kesian plak kan, dia sembelit dah berape lama ntah x berak, apaknya dtg n tinggalkan dia kat ER while the apaknya gi kuar minum. jenuh plak nurse yg baik hati tu nak gi angkat budak tu gi X-tray.

n ade uncle ni asthma thp kronik dtg nak sedut gas. elok2 je aku nak panggil nurse tu ade plak polis dtg. polis depoh tahanan PATI tu ha. bawak mamat indon ni, tgn bergari. x tau le sakit ape.malas amik port, aku ni ha sakit x kurang2 jugak. then the nurse came n asked me betol ke sakit kat part kanan pinggang or just sakit gastrik angin naik sampai situ, i told her nicely. kalo gastrik i tahu camne sakitnya n angin selalu naik ke hati, jadi pedih hulu hati.

Then, she said, kite tunggu report urine k. i told her im period ye lah kang ade paper dlm urine suke ati plak ckp aku sakit bukan2.then my result ready..

My worst experience at ER PArt 1

ha, elok2 nak update psl gi KL sekali update psl tersadai kat Emergency Room aka Bilik Kecemasan.Stucked there at 2.30am untill 5.55am. i'd been there 3 years back for same reason but different situation, different time.

Semuanya bermula bila terjaga daripada tidur around 1.15am. still early i think. woke up n drink plenty of plain water. tried to continue my sleep but i couldn't. trid to calm myself while tenyeh segala mcm VICKS n salap buah pala. nothing changed. pain getting harder n harder.

so i decided to woke up my litle sis. THanks God , senang plak budak kecik ni bangun. imagine how i knocked her door without making extra noise, kang terjaga pulek jiran2.
i asked her bout the pills n she said she cant find it. i we decided to go straight to the ER.

All the procedures is bull shit enough during my time.yes, we need to register, then wait another 10 minutes n called again for registrations fee RM1. owh aku rase nak mengamuk dlm sakit2 tu. sesi muntah2 lebey dr 10 kali while waiting for my name to be called. mau x hangin kan. ade sorg makcik n her daughter menunggu bersama.i expected that mebi ramai la patient kat dlm tu kan.

so when my name being called, i x dapat nak fokus sudah masa tu jam berapa sebab the pain going worst. n the MA keep on asking whether im PREGNANT or not. OMG, salah mandatori tu. masa aku regist tadi, x de plak ko tanye history bout patient kan. alergik ape, marital status,sakit ape, yg ko tau ko mintak duit singgit je.

aku ckp aku x pregnant, gile plak kan tgh2 period pregnant plak, nak kutip sape lak jd tok laki kau nak suh aku pregnant.tp disebabkan sakit aku x berupaya dah nak marah2. dia ckp dia bg ubat thn sakit dulu n kene bg sample urine tuk test. so did i, got half dose injection kat bahu. i prayed i will be oke i manage to go to the office to complete my KPI report for MAy.


to be continue

Sunday, June 5, 2011

Penat

pagi tadi sampai kat opis kul 2.50 pagi n safely arrived at home around 3.15am.. thanks to Azimah n her sis sebab tlg tumpangkan 5/6 journey.

pix dinner n sukan i will upload later. now sesi dobi baju lak

Puding Pelangi suke hati

Okeh, lama sungguh tak mengasah skill2 yg terpendam nih.
since duk umah 2 org sajek n sangat malas nak keluar beli brg2 nak masak yg recah2 ni..

so i decided to make puding pelangi.. ekceli i buat sagar2 pandan bersantan jugek..tp tawar plak rasernya..dakpe lah, asal leh telan ye dak?

wokeh..
ni leh rupe puding pelangi mak ngah ni..ade 2 versi salah satunya ade org ajor letak bekas tu senget..tp look miserable rite?


so the other one, mak ngah tuang kat tengah2 je malas nak fikir dah..maklum leh perut dah berkeroncong time tu.
rainbow
oke lenkali mak ngah rajin sket mak ngah buat apam polkadot tu plak ye..

notakukukakiku::seindah pelangi semacam itulah perasaan ku..eheks(mode gatal)

Friday, June 3, 2011

i Hate KPI

i hate when Thursday come,walopun selalunya saya suke ya amat bile boleh blk kul 3.30 ptg. Namun, jarang bebenor dpt balik on time.

arini saya x join practice futsal, saya x masuk meeting strategik, saya duk mengadap report n analysis KPI ISO yg sungguh annoying itu.Yes, saya pasti everyone think i created some reasons for excuses but believed me, if u in my shoes u know how i felt.

Thanks to my fren, especially Norma for giving a hand help me to complete the analysis . (half of it). Its a very painful experience trying to complete n edit someone's else work. huh, lack of data, lack of everything,the worse part is u dont have the soft copy but u do have the hardcopy with written kalah tolisan doktor2 sepital kerajaan macam cacing itew. berpinau bijik mata nak baca n cube paham n to type it back when everyone keep on calling ur name to sepak2 bola kat court futsal n masuk bilik meeting.

sudahnya i lost my appetite, rase kenyang makan angin kipas n paling best dengan tido pg td just 2.5 hours only.
finish my beading work around 1.30am n i just slept 20 minutes only untill i thought i might die. when i cough 5 minutes non stop. lucky me, i just vormit ubat sakit tekak. but cant sleep at all untill 1 looked at my watch it 2.45am already. n when i open my eyes its 5.15am..OMG.

but my arrival at home im happy sebab tgk ade kad kawen dr sedara x brape nak jauh ni. lega sebab makcik ni dulu telah mengecop aku untuk dibuat menantu..kalo pegi umah dia penat aku berlakon buat perangai buruk tp dia tetap ulang2 bitau kat mak aku dia cop aku..so lega dah mak ngah, anak dia nak kawen sudah.

notakukukaki::im going to KL tonite leaving my adik bongsu sensorg kat umah coz my mum n 3rd sis gi Umrah while my along n famili blk Perak.

Wednesday, June 1, 2011

Kasih Benar Kasih

Buku ni amik masa yang agak lama untuk dihabiskan. dekat seminggu sebab Mak Ngah ala2 feeling gitu..wakakaka
ala2 ditimpa perasaan kunon2 sama lah jalan cerita centanya tu..( pengsan)

Ala2 ade 40% kesah cerita mcm drama kegilaan ramai especially Pembuat Hantaran Syida yakni drama Nora ELena.

oke lah its all about arrangement marriage. yg mmg berpuin2 kesah rindu sakit ati dan jugak dendam. bese la mak2 n ayah2 yg suke benor nak jodohkan anak2 diorg ni..ala mcm x biase kan. kat opis mak ngah tu mana2 yg br dpt baby dah sebuk bergurau chop anak si anu si ani nak buat menantu. budak tu umo setahun pun x sampai lagik.adoila..

kisahnya pasan Dinzley erk..doktor Dinzley(doktor haiwan oke).. n also .
bak kate org2 tua. JODOH TU DAH DITETAPKAN ALLAH DI LUTH MAHFUZ LAGI.

kuat mana pun rintangan dan dugaan. ketat mana pun pintu hati seseorang manusia itu kalau dah mendapat izinNYa, maka berbahagialah dia.

rate: 3.5 out of 5