Monday, December 28, 2015

new semester begin

1st day in new semester yesterday. my 6th semester.
meeting new faces seniors,juniors and friends. new lecturer absolutely.
so far 3 classes (exclude Law subject) the lecturers are awesome and we already have our Assignment. adoilaaa

Since my favorite Burmese lecturer release us earlier so i have my time to menyinggah di opis hantar barang2 yg kawan2 pesan.

this semester im taking 4 subjects

- Malaysian Politics (intro by Sir Nasrudin all about sejarah2 Malaysia so keluarlah lagu Warih - Rembau most wanted.. need some extra reading through the lyrics since im not a fan of Warih. but the most exciting thing that Sir Nasrudin told us to do is. Buat lawatan/jenjalan ke Muzium di seluruh negara. n paling bangga nama Muzium Trg included tuk muzium wajib lawat. n my list will start with Muzium Lukut (Teringat zaman practical di Kulaiti Alam when we tunggu bas di pekan Lukut yg x de apa2 kecuali byk jerat cina..duhh)he keep on suruh gugel psl nama asal gunung ledang n some mitos.

- Local Government - by Dr Hardev. aiyyo.. raes nak keluar kelas since she know im working under KPKT n she keep on smiling n smiling n said I know u will get an A in this subject. Insyaallah Dr but Im afraid la coz not much i Know bout Loacal government.. many thing to refer n reads/


LAW - administrative )Lecturer x masuk so x tau la cenggane gaya)

- Currents Affairs in South East Asia by Sir Mohd Mohiyuddin. He sounds like Mark Adam ko!!!! ingat bangla @ pinoy mana.. reti ckp urdhu, tamil, indonesia, bahasa melayu, dialek kelate lagik.. tension aku dgr dia ckp mcm2 bahasa.. n he seems so funnny n keep telling us that our history text book in skool in a big liar. gigih aku gugel lecturer nih.. n found out he is IIUM graduate n are Burmese...oke.. dia dah bg assignment smalam. men suke hati jek bg assignment.. pengsan anak murid. the important advice is u must read paper everyday katenya.

hopefully this semester will be more exciting n i get flying greds..
p/s : baru check penyata ptptn.. pelik sungguh merata charge dia yek!!!

Tuesday, November 24, 2015

A day to be thankful

Assalamualaikum.

Hari ini ada sedikit kekuatan dan kerajinan yang dikurniakan Allah swt untuk bangun pagi dan sediakan sarapan. which im craving for dah lama.. balik kg aritu idak le nyempat nak makan. so there it is walaupun dalam sakit kepala yang amat.. lagipun dah janji dgn my kenkawan tuk sponsor breakfast pagi ni.

Menu: Nasi Kuning, Gulai Ikan Tongkol aka Aye, n acar mentah timun.. ade sambal belacan tapi malu nak letak gambar sebab dah tak rupe sambal belacan dek non oi..

So gigih la tadi keluar awal(lewat sebenarnya sebab 6.30 tu duk terkedek2 lagi kat umah). Knowing that traffic are very smooth sebab sekolah cuti.. so elok je lock jeriji umah bagai.. tetibe ade 2 cute kittens.. very small.. i think they alls ni baru boleh berjalan sebab jalan pon mengengkang lagik.. n tak berjalan pon berlari.. out of no where.. dia datang dari arah tangga tengah n melulu ke arah ku.. panik Mak Ngah.. bukan takut kucing oke!! takut terpijak..
dengan beg bekal dengan wedges tinggi, dengan henbeg berat(ape lah yg ade dalam henbeg nih)..
so i just pass by the kittens.. n suddendly the kittens follow me like im their mother/tuan plak.. sudah.. kite ni dah sampai depan lif n dah tekan button lif.. kucing tu pulak duk gesel2 pintu lif.. takut tersepit pintu lif saje..

sudahnya gigih plak turun tangga tengah, the kittens follow again n they all dah turun satu anak tangga.. me cepat2 naik balik n larik gi tangga ujung which i takut that kittens follow since tangga ujung ade 3 kucing jantan yg otai yg macam orang2 blok D depan ni suke melepak 24 jam..
the kittens wont able to panjat the tangga or they might sad because they lost me(perasan sgt kan)..
sebab i can hear them duk meow meow meow.. while the ganas cat (ketua otai cat) duk gerak2 kan telinga dia okey.. stress aku..
turun2 kat kereta, ade plak mak kucing duk dating kat belakang kereta dengan pak kucing.. disyakki mak kucing tadi la sebab corak badan sama..

i hope they met with their mum before the otai cats found them..

Alhamdulillah for pertemuan dengan the cute cats
they look exactly this this

Friday, November 20, 2015

Koleksi Sneaker Murah Wanita online

Assalamualaikum
Seronok tengok IG member sekolah SEMSAS semalam. Diorg buat gathering di Korea!! Betul.. ni sama kes macam kami 2nd batch Biotech Engineering (lepas tu tukar nama jadik Bio Chemical Engineering) buat gathering tak sengaja di Jakarta + Bandung back 2012.. Rindu sungguh masa tu.. rindu nak shopping... rindu nak jenjalan.. nasib baik masa trip ke sana tu tak de insiden sakit kaki ke ape ke kan.
I do belive that when we are traveling we have many places to go and explore. I bet anyone would pray for a comfortable n pleasant experiences (if ada yang tak best tu nak buek camno kan. Kita hanya merancang Allah swt jua yang menentukan). Travel secara backpacking ke tourist agency packing ke.. semuanya memerlukan tubuh badan yang fit dan paling penting kaki yang sihat dan sepatu yang selesa. Betui dak?
Sebabnya saya sendiri sudah banyak kali mengalami peristiwa nak melawa punya pasal (penyakit perasan artis terkenal tu kadang-kadang datang menyampuk, maafkanlah) sampai lupe nak fikir ke depan sikit tentang jadual perjalanan ke mana nak pergi apa yang akan dibuat. Mulalah keluar bilik hotel dengan kasut tinggi kadang-kadang dengan slipper cabuk je yang mana tak sesuai langsung dengan tempat nak dituju tu. Lepas tu mulalah rabak poket n buat muka kesian ajak member temankan beli sepatu yang sesuai.(Sangat membazir sebab kadang-kadang time terdesak tu lah tak jumpa pulak yang jenis murah dan selesa, yang hado semua mahai.. bala.. bala..x merancang dari awal kann) Banyak kali sangat terjadi pada saya bukan sahaja semasa bercuti ke luar negara tapi bile keluar bersuka ria dengan kawan-kawan terutamanya apabila tak bawak kenderaan sendiri. Naik public transport ataupun menumpang kete kawan. Iyelah jika naik kenderaan sendiri tak menjadi masalah sebab boleh dikatakan cukup lengkap jenis sepatu dalam bonet belakang kereta saya!!! (Pompuan biaselah kan).
Jadinya di entry saya kali ini saya nak share dengan reader sekalian mengenail koleksi Sneaker Murah Wanita Online from Zalora. Musim-musim semua barang mahal (semalam saya ke pasar malam yang lebih 3 bulan saya tak jenguk.. rasa nak pengsan waktu membayar harga makanan dan barang-barang keperluan.. mahal Ya Amat). Selagi boleh jimat, kita jimatlah apa-apa yang patut.. mudah membeli online ni.. jimat masa dan tenaga..sediakan ongkos secukupnya..


Suatu ketika dahulu, pemakaian sneaker wanita sering dikaitkan dengan karakter wanita yang lasak atau ‘tomboy’. Namun, kita boleh lihat bagaimana fesyen berkembang dengan pesat sehingga pemakaian sneaker kini adalah relevan untuk dipadankan dengan hampir semua jenis pakaian. Tentu sekali, padanan sneaker dan baju kurung adalah tidak bersesuaian, begitu juga untuk dipakai apabila ingin menghadiri mesyuarat penting di pejabat .Namun, wanita zaman ini boleh memilih sneaker sebagai jenis kasut pilihan untuk digayakan bersama jeans, skirts, and even dresses! Adakah anda juga merupakan penggemar sneakers dan tahukah anda bahawa sneaker terbahagi kepada beberapa jenis rekaan?



Classic Sneakers

Well, berikut merupakan classic sneakers yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan koleksi sneakers yang paling digemari ramai dan mempunyai rekaan bertali. Sesuai untuk dipakai oleh lelaki mahupun wanita dan juga digayakan dengan apa jua jenis pakaian.


High Cut Sneakers
Berikut pula merupakan jenis sneaker dengan rekaan tinggi hingga kebukulali pada bahagian bukaan kasut. Sneakers jenis ini sesuai dipakai dengan skinny jeans, leggings dan skirts.


Slip On Sneakers

Rekaan ketiga pula adalah slip on sneakers iaitudengan rekaan sarung. Paling mudah dipakai dan juga senang untuk dibersihkan.



Wedges Sneakers

Koleksi sneakers murah wanita yang terakhir adalah wedges sneakers yang direka dengan tapak yang lebih tinggi (di bahagiantumit). Ia sesuai dipakai oleh wanita yang mengidami ketinggian yang ideal.

So guys, don’t hesitate click on the link provided to get your dream n comfortable sneakers with affordable price..
See ya next entry.. Daaaa…

Friday, November 6, 2015

Kisah seorang Junior

Semalam membaca kisah seorang junior back then in SEMSAS, betapa timbul rasa bersyukur..
masa zaman sekolah rasa susah sangat dah..
lepas ayah meninggal pegi balik asrama mmg naik bas ekpress..
time nak balik yang semua orang cuti memang berebut lah ke terminal makmur carik tiket.. at my age of 16 n 17.. Alhamdulillah ketemu dengan saudara arwah ayah (PokCIk Maung- i forgot his real name-tu panggilan nama kg shj)..
dialah yang baik hati dan belas ihsan menumpang pegi balik asrama with her daughter Amilin my junior back then in SEMSAS too..

tak leh nak digest kehidupan junior yg aku tahu kisahnya semalam dek pengakuannya
- form 1 -5 x pernah bertukar baju sekolah.. 2 pasang sahaja yg digunakan.. that's why katenya dia jarang iron baju sbb dgn iron baju kain cepat nipis.. n she keep on gantung bajunya bg tegang sokmo
-reject offer jadi prefect sbb x mampu nak sediakan baju uniform kaler biru tu..n as prefect kene ade blazer lagiklah budak ni takut.. sebab x de duit
- she said that dia sedar how her family bersusah payaj carik duit.. her father at age of 60 when she is form 1 dan bekerja kampung di mana sumber kewangan sangan terhad n her step mother just keje jual eskrem mesia yg rege seposen tu setiap hari.

sebab budak ni dia rileks je zmn skolah.. x de minta2 dgn org.. walopun if baca citer dia, x pernah dan x mampu nak beli kasut sukan. kasut sekolah tu lah yg dipakai ke mana2.. she live happy jek i tgk masa kat semsas tu..

compared with me..adoila.. byk benor membazirnya zaman skolah..
- kasut sukan
-kasut prep (hitam)
- kasut sekolah
-dgn uniform setahun 2 pasang.. tu pon masa mula2 masuk form 4 tu harut kat mak suh beli tudung baru n baju baru since sblm ni skolah agama so tdg labuh n baju skolah lengan berkancing...
-tak termasuk belanja bulan2 tu.. asik nak outing je.. shopping mcm2..

betapa x reti bersyukurnya aku masa tu.. sebab x tahu susahnya nak carik duit.

Thursday, July 9, 2015

hikmah

Assalamualaikum..

Bulan baik hari baik ni moh le kite share yang baik2 sahaja yang berlaku sekeliling kite..

Nak dipendekkan cerita, 3 ari lepas aku dapat short notis dari boss kecik yg suruh aku stay di opis. dengan ayat yg sangat sarcasticnya..
majlis yg sepatutnya aku involve tu katenya bermula jam 4.30 petang (waktu balik keje aku)..
tapi dek rase bertanggungjawap walau dalam ati ade sedikit menyumpah (thinking about balik lewat satu hal, nak berebut parking satu hal, nak masak/beli juadah bukak puasa satu hal, penat satu hal malam nak teraweh n qiamulail satu hal-- byk sungguh fikir kan)
aku gagahkan jugak memandangkan officer aku sorg ni pun terpaksa sacrifice suh adik dia bawak balik kereta sebab nak jemput mak diorg blk keje.. so officer ni terpaksa balik dgn tren lah ke gombak sinun.. oke, aku yg umah dekat byk2 songeh kan..

so layankan aje..satu je aku pantang bile pihak pengurusan tak tepati masa. since majlis dijadual pukul 4.30 so, kul 4 ptg tu kami turun lah dengan kadaran maksa rela opis boy angkut 133 fail dengan 2 troli.. tunggu punya tunggu (gelisah Tuhan saje yg tahu sebab x solat asar lagi.. masa tu dah pukul 5 lbh)..
pukul 5.30 baru top management opis turun. top management konsesi dah lama sampai pukul 4.30 ptg..

pot pet pot pet majlis abis jam 6 lbh mcm tu.. so since opis boy dah cabut balik(maafkan dia sebab dia berulang merempit dari seremban).. terpaksa lah kami yg usung 133 fail ke atas plak sebelum balik sbb katenya esok tu ade audit 5S dr Sirim.. adoilaaaa.. menguji kesabaran betol..

dek sebab tak tertahan dah gelisah aku decide naik atas dgn officer tuk solat asar.. knowing me cerewet n nak selesa tuk solat so agak lambat le nak turun balik tu.. it took around 15 minutes baru le aku terkedek2 nak turun, n out of nowhere..

ade sorg officer ni dulu kami sama2 staff selangor (sebelum opis kene tutup tu) so dia ni baru balik training bolasepak.. tgk aku masih terkocoh2 di opis di jam 6.20 mcm tu dia tanya:

: As, ko x balik ke arini? bukak puasa kat sini?"
" tak.. tak.. aku nak setel pasal fail dulu nak angkut fail data inventori kat M"
dia pon datang kat aku dgn muke hairan
"sorang2 ke? jom aku tolong"
" eh tak tak.. ade 3 org lg kat bawah, don worry"
" betul ni? ko biar betul diorg tu ade kat bawah tu"
"ade, if x de aku roger ko nanti"

ekceli masa tu aku stuck kat tangga kecemasan sebab x bawak pass nak turun n tangga tu berkunci n aku x bawak plak fon(bijak tak?)
so aku pun turun kat bawah n rupenya dah siap letak fail di troli dgn bantuan Mr F(feeling2 ala2 citer Maid) dah tolong..
Mr F ni adalah engineer yg selalu kene buli dengan staff bawahan dia.. aku pun x tau, tapi dia ni selalu kene deal dgn unit aku lah kan. so dia senyum2 dah n ckp aku sampai right on time tuk tolak troli. kah kah kah..
so mr F antar kitorg sampai floor kitorg n tolong bukak pintu segala..

yg abang yg offer nak tolong aku tu pun nampak lega kami dah naik..
so disebabkan aku rase hidup aku penuh dgn org yg offer pertolongan aku pun offer officer aku tuk antor dia ke LRT Kerinci..
x de lah dia menapak dr opis ke LRT pada jam 6.40petang mcm tu..

balik umah x sampai 5 minit sebab Allah tolong permudahkan.. x de kereta sgt pun kat NPE tu.. n parking pun syiok sebab walopun aku park double tapi aku konpem owner kereta tu jenis kuar keje lewat..

n housemate aku pun tlg tapaukan nasik tuk berbuka pada ari tu, walopun big2 boss ade offer2 ajak2 ayam gi bukak puasa di Pullman.. x pe lah.. makan kat umah lagi selesa dan x de lah saya terkejar2 nak teraweh semua tu..

sekian cerita kite.. hahahahaha.

p/s: aku tak paham bile orang buat2 muka or jengil2 mata bile aku ckp aku pantang schedule teraweh aku terganggu if bukak puasa di luar/balik opis lambat.. n aku jugak tak paham bila deme2 ni dengan penuh bangga cerita depa x teraweh n kadang2 x solat di bulan puasa.. nauzubillah perkara x elok ni terjadi kat keluarga kita

Tuesday, July 7, 2015

Ramadhan al Kareem

Salam Ramadhan..
dah sampai ke 10 hari terakhir sudah..
pengisian?

cuba isi dengan sebaik mungkin..
jangan sibuk shopping je

Monday, June 8, 2015

torture

ye im being tortured hardly to finish my boss kecik!!!
keje dia yg patut tahun lepas disiapkan n ntah ape dibuatkan we all the balacees need to finish it.. actually have to start from scratch since ape dia buat dulu salah..

oke fine mmg x dapat pahal pon sbb x ikhlas nak tolong..
yelah dia bg arahan sambil dia senang lenang we all kene out station dekat 10 ari kot...

feeling nak resign tapi mengenangkan hutang piutang keliling pinggang ni.. terpaksa bertabah..
selalu org ckp keje gomen ni buang masa suka mengular ape la.. aku x nampak lg point mengular dlm konteks keje aku ni..
lagi teruk dr org keje swasta even keje sendiri pun idak le seteruk begini..
\
stress

Friday, June 5, 2015

Edisi Pinjam Barang Orang/Kawan/Adik beradik/sedara mara

Pernah tak kita-kita semua meminjam barangan orang terdekat (tak termasuk duit ye sebab duit bab lain pulak)?
Pernah tak terfikir meminjam barang tu kita menggalas tanggungjawap. ye tanggungjawap nak jaga harta bend atu buat la macam harta benda pinjaman di mana if rosak or hilang wajiblah digantikan..

Bukan apa, aku tak gemar betul dengan manusia meminjam ni.. tak bagi pinjam sentap la fragile lah n macam-macam cekadak lagi lah.. tapi bile kita bagi pinjam seikhlasnya, rase nak menangis ataupun kadang2 nak terbeliak bijik mata nak tertanggal contact lens aku neh.. nengok dia lenjan barang kita tu..

Meh aku listkan barang-barang yang selalu orang terdekat pinjam:

- kereta (sumpah, dah tak bagi pinjam kecuali adik beradik tu pun if anak sedara ade sekali memang kene banyak-banyak istighfar ye)
-charger fon ( yg ni memang pantang nau especially opismate.. agaknya dia dah set mentality dia tak yah bawak charger sebab orang lain melambak yang bawak..
so pagi2 je bile dia sampai soalan pembuka breakfast:" Charger awak mana? nak pinjam, bla bla bla" siap justifikasi dia lagik nak pinjam..
paling haru if out station sekali memang asik ilang je charger kita dia pinjam.. dah pinjam tu elok pulak dia tarik fon dia n biarkan charger kita tu tergantung di soket dgn keadaan suis yg masih ON!!! x sivik langsung org macam ni kan.

- telekung - yg ni pon same kes dgn kes charger.. nak jimat space bag if outstation n nak ringankan beg if g opis.. nak bersolat nak berbicara dengan Allah swt pun nak berkira ke? Astaghfirullahazim..

- baju/kain dan sewaktu dengannya - pinjam x bitau.. tau2 kite nak pakai baju/kain hilang. bile mintak boleh dia snegih2 ckp dah berlubang kain baju kite tu sebab dia iron salah timing.. hangus.. lagik malang bile kain baju tu kite beli masa melancong ke luar negara.. sutera plak tu.. nangis laaaaa..
teringat kisah masa aku study di MCIIUM PJ. masa tu stay di Kolej Khadijah.. (kolej lama yg paling aku x suke sbb satu dorm tu share sapai 12 org.. stress mek.. lemari baju yg slide kite share dgn kawan.. so bile aku slide open ko x bleh open la..nak dijadikan cerita masa tu aku balik umah pakcik di Kepong since 1st week tu class x start lg.. so aku nampak lemari aku nyer mangga kene epcah bile aku tanya sekor pun tak mengaku.. oke la.. aku just andaikan ade pencuri tapi pencuri tu kecewa sebab tak de barang berharga kat locker aku tu..
dah nak ujung2 sem study week aku bosan n belek2 la album member katil sebelah.. OMG aku tgk gambar dia agaknya satu album kot PrAKAI BAJU KURUNG AKU!!!! paling aku bengang gambar duk berpeluk2 dengan jantan pakwe chatting MIRC dia kat KLCC LA, tugu negara la(ape punye tempat dating da).. terus aku mengamuk.. nasib baik la minah tu tak de sebab blk kg .. aku mengamuk kat satu bilik..
memang dasar pencopek betol la.. rembat baju aku duk buat maksiat.. entah basuh entah idak ntah.. satu lemari aku tu ditibai.. n sampai sudah dia tak bitau dia pinjam baju aku.. sampai abis study pon.. tu pon aku tau pasal duk tgk album gambar dia.. cesssss..angin plak rase.

banyak lagi kan kalo nak di listkan.. tu x citer bab makan minum di opis/rumah sewa.. susah sangat ke mintak elok2.. x de duit bitau cakap nak.. jangan mulut duk kate nak pinjam jangan duk janji sangat nanti nak ganti tapi idak ganti2..

Ingat setiap apa yang kita buat ade yang di kiri kanan duk catat.. jangan bebankan yg kiri duk catat kejahatan sangat, kesian yang kanan tak de ape nak tulis tu.

*kecuali kes hati dipinjamkan ye.. itu sindiri mau hengat

Thursday, April 30, 2015

jangan jadi penceroboh

Masih lagi etika beradab,

kita kalau dah berambus dari sesebuah rumah sewa tolong jangan
duplicate kunci rumah dan dtg time tuan umah tiada di rumah,
andai ade kehilangan barang atau kerosakan barang anda mungkin
akan dituduh dan didakwa. Kami tak teragak2...
terkejut ye elok2 bukak kunci pintu tengok ada org dalam rumah?
terasa kantoi tak? terasa gelabah tak?

ye anda, yg suka stalk blog saya tu

Wednesday, April 29, 2015

4 jam di unit kecemasan

Assalamualaikum

Teringat penglaman di unit kecemasan Ahad lalu

1 kes nenek jatuh tersembam di bilik air (muka penuh darah)
1 kes budak tertelan duit syiling
1 kes student digigit lipan
1 kes sakit dalaman katenya
2 kes sakit jantung
n sadly
1 kes kematian adik berumur 11 tahun...

macamana sebak kecoh dan perasaan bercampur baur, waktu aku tengah kesakitan melihat saudara mara menangisi kematian..
sang ibu meratap, abangnya mengesat air mata, alunan bacaan yaasin di pasang di unit kecemasan..

Membuatkan aku lebih bersyukur dengan kehidupan

Monday, April 20, 2015

my BFF

Assalamualaikum

Lama sungguh tak bersua muka nearly 3 to 4 years. thanks to all media social apps which allowed us to be connected although she is far away in Ulsan, Korea..

banyak sangat perkara yang nak di chitchat kan dan banyak yang i missed.. but Alhamdulillah, for what ever achievement she had, im strongly support, always..

thanks for being my fren.. since 1997.
thanks for lending ur mama too especially part membebel why im still single :)

Thursday, April 16, 2015

Adab

Jagalah adab kita terutamanya dengan yang paling dekat dengan kita.

1) beradablah dengan Tuhan
2) Beradab dengan keluaraga terutamanya yang lebih tua ibu bapa paling penting
3)Beradab dengan orang sekeliling, teman serumah, rakan sekerja dan sesiapa yang selalu kita jumpe


Beradab di dari banyak perspektif, bukan sekadar kita hormat, cakap sopan santun sahaja, tapi hormatlah hak2 mereka ni.
Jangan duk ingat hak kite

Friday, March 20, 2015

hidup jangan diikut perasaan

Assalamualaikum.

Ye, hidup kita ini andai ni andai diturutkan perasaan pasti kelak banyak membawa musibah. terutamanya jika perasaan yang negatif yg kita turutkan itu

mari berperibahasa di hari Jumaat

Menepuk air di dulang, terpercik muka sendiri:

bila berbuat sesuatu yang jahat, perkara itu akan terkena kembali kepada kita sendiri.
melakukan sesuatu perbuatan yang memalukan nama baik sendiri.


saya membuat pemerhatian terhadap gejala manusia2 yang tidak matang, cepat melatah (mungkin hidupnya tak tenteram- siang nguh ke mung)
peseng brehi tepek status kat media sosial..

my conclusion:

mung dok brape cerdik
kalu mung cerdik mung x kate orang lain bodo.
sebab menape mung kabo ke orang cerming diri mung..
cerming nape ade dalam pale otok mung..
serloh lalu hatimung tu guane..

nasihat ambe di ari Jemahat nim:
x payoh duk depang cerming sgt duk sapu lecu bedok killo
cer renung dalam satu ari tu, nape mung wat ke orang sekeliling mung
jangang duk citer kokram sgt mung kene kennak.. cer buat lih mu kennak kokram..
tapi mung dok leh buat lah kalu mung hidup dalang denial..
pasal mung brase mung sorang je beto..mung sorang je panda
orang laing bodo ge tahik belake..
sokmo kite brase dunia je dok adil.. kite adil sokmo ke dunia..
guane tu guane jadi gitu?
sebab kite sombong.. kite takabur

p/s:saya open public blog saya supaya ianya menjadi pengajaran kepada yang membaca.. pernah saya privatekan atas alasan nak mengutuk dan mengumpat orang tertentu.. tapi semua tu saya rasa x berguna..buat tambah dosa..
saya mengalu-alukan stalker :)
yang baik amik as panduan.. yg buruk jadikan sempadan agar anda pun tak buat perkara sebegitu..


Tuesday, February 10, 2015

Alhamdulillah

Doakan agar hidup saya sentiasa sihat dan gembira.
Saya penat nak jaga hati semua orang.

Saya nak fokus aim masa pendek saya.
soal yang bergantung pada orang memang saya elakkan.

Sebab ada seorang kawan saya pernah berpesan
"
Persandaran Makhluk Hanya Pada Tuhannya
Tempat Ia Pasrahkan Segalanya
Bukan Selain Daripada Pencipta
Pasti Kekecewaan Yang Akan Dirasa

Bila Bersandar Pada Makhluknya
Jika Terpisah Rasa Kehilangan
Jika Terasing Rasa Ditinggalkan
Jiwa Menderita Gelisah Sentiasa

Biar Bersandaran Hanya Pada Tuhan
Merasai Cukup Hanya DenganNya
Bersama Terasing Rasanya Sama
Allah Sentiasa Di Dalam Jiwa

Biar Terlihat Tidak Punya Apa
Tetapi Hati Kaya Dengan Rasa
Rasa Kasih Dan Cinta Illahi
Menjadi Cahaya Penghidup Jiwa"

ye lagu nasyid Now See Heart..

Tapi lirik inilah saya pegang semenjak saya di Pusat Matrikulasi UIA, PJ.

Terima kasih sahabat

Tuesday, January 27, 2015

here counting the blessing

Alhamdulillah..
Di Bukit Tinggi bukan untuk meraikan tetapi kepada mensyukuri nikmat yang diperoleh selama hampir 33 tahun dan ari ini telah masuk tahun ke 34.

Alhamdulillah kerana :-

- im not celebrating it with cat at home (which i hate it)
- when no one aware then u know u dont need people concern but u still alive n have Allah
- working might not make me realized how i become older n older. i just follow the path the Creator made for me.

Nothing much i pray for. just for my success, my health. happiness might not proportional with my life but truthfully that make me always remember Allah.


the end
#howitrynottocryonmybirthday