Friday, March 20, 2015

hidup jangan diikut perasaan

Assalamualaikum.

Ye, hidup kita ini andai ni andai diturutkan perasaan pasti kelak banyak membawa musibah. terutamanya jika perasaan yang negatif yg kita turutkan itu

mari berperibahasa di hari Jumaat

Menepuk air di dulang, terpercik muka sendiri:

bila berbuat sesuatu yang jahat, perkara itu akan terkena kembali kepada kita sendiri.
melakukan sesuatu perbuatan yang memalukan nama baik sendiri.


saya membuat pemerhatian terhadap gejala manusia2 yang tidak matang, cepat melatah (mungkin hidupnya tak tenteram- siang nguh ke mung)
peseng brehi tepek status kat media sosial..

my conclusion:

mung dok brape cerdik
kalu mung cerdik mung x kate orang lain bodo.
sebab menape mung kabo ke orang cerming diri mung..
cerming nape ade dalam pale otok mung..
serloh lalu hatimung tu guane..

nasihat ambe di ari Jemahat nim:
x payoh duk depang cerming sgt duk sapu lecu bedok killo
cer renung dalam satu ari tu, nape mung wat ke orang sekeliling mung
jangang duk citer kokram sgt mung kene kennak.. cer buat lih mu kennak kokram..
tapi mung dok leh buat lah kalu mung hidup dalang denial..
pasal mung brase mung sorang je beto..mung sorang je panda
orang laing bodo ge tahik belake..
sokmo kite brase dunia je dok adil.. kite adil sokmo ke dunia..
guane tu guane jadi gitu?
sebab kite sombong.. kite takabur

p/s:saya open public blog saya supaya ianya menjadi pengajaran kepada yang membaca.. pernah saya privatekan atas alasan nak mengutuk dan mengumpat orang tertentu.. tapi semua tu saya rasa x berguna..buat tambah dosa..
saya mengalu-alukan stalker :)
yang baik amik as panduan.. yg buruk jadikan sempadan agar anda pun tak buat perkara sebegitu..