Tuesday, November 24, 2015

A day to be thankful

Assalamualaikum.

Hari ini ada sedikit kekuatan dan kerajinan yang dikurniakan Allah swt untuk bangun pagi dan sediakan sarapan. which im craving for dah lama.. balik kg aritu idak le nyempat nak makan. so there it is walaupun dalam sakit kepala yang amat.. lagipun dah janji dgn my kenkawan tuk sponsor breakfast pagi ni.

Menu: Nasi Kuning, Gulai Ikan Tongkol aka Aye, n acar mentah timun.. ade sambal belacan tapi malu nak letak gambar sebab dah tak rupe sambal belacan dek non oi..

So gigih la tadi keluar awal(lewat sebenarnya sebab 6.30 tu duk terkedek2 lagi kat umah). Knowing that traffic are very smooth sebab sekolah cuti.. so elok je lock jeriji umah bagai.. tetibe ade 2 cute kittens.. very small.. i think they alls ni baru boleh berjalan sebab jalan pon mengengkang lagik.. n tak berjalan pon berlari.. out of no where.. dia datang dari arah tangga tengah n melulu ke arah ku.. panik Mak Ngah.. bukan takut kucing oke!! takut terpijak..
dengan beg bekal dengan wedges tinggi, dengan henbeg berat(ape lah yg ade dalam henbeg nih)..
so i just pass by the kittens.. n suddendly the kittens follow me like im their mother/tuan plak.. sudah.. kite ni dah sampai depan lif n dah tekan button lif.. kucing tu pulak duk gesel2 pintu lif.. takut tersepit pintu lif saje..

sudahnya gigih plak turun tangga tengah, the kittens follow again n they all dah turun satu anak tangga.. me cepat2 naik balik n larik gi tangga ujung which i takut that kittens follow since tangga ujung ade 3 kucing jantan yg otai yg macam orang2 blok D depan ni suke melepak 24 jam..
the kittens wont able to panjat the tangga or they might sad because they lost me(perasan sgt kan)..
sebab i can hear them duk meow meow meow.. while the ganas cat (ketua otai cat) duk gerak2 kan telinga dia okey.. stress aku..
turun2 kat kereta, ade plak mak kucing duk dating kat belakang kereta dengan pak kucing.. disyakki mak kucing tadi la sebab corak badan sama..

i hope they met with their mum before the otai cats found them..

Alhamdulillah for pertemuan dengan the cute cats
they look exactly this this

Friday, November 20, 2015

Koleksi Sneaker Murah Wanita online

Assalamualaikum
Seronok tengok IG member sekolah SEMSAS semalam. Diorg buat gathering di Korea!! Betul.. ni sama kes macam kami 2nd batch Biotech Engineering (lepas tu tukar nama jadik Bio Chemical Engineering) buat gathering tak sengaja di Jakarta + Bandung back 2012.. Rindu sungguh masa tu.. rindu nak shopping... rindu nak jenjalan.. nasib baik masa trip ke sana tu tak de insiden sakit kaki ke ape ke kan.
I do belive that when we are traveling we have many places to go and explore. I bet anyone would pray for a comfortable n pleasant experiences (if ada yang tak best tu nak buek camno kan. Kita hanya merancang Allah swt jua yang menentukan). Travel secara backpacking ke tourist agency packing ke.. semuanya memerlukan tubuh badan yang fit dan paling penting kaki yang sihat dan sepatu yang selesa. Betui dak?
Sebabnya saya sendiri sudah banyak kali mengalami peristiwa nak melawa punya pasal (penyakit perasan artis terkenal tu kadang-kadang datang menyampuk, maafkanlah) sampai lupe nak fikir ke depan sikit tentang jadual perjalanan ke mana nak pergi apa yang akan dibuat. Mulalah keluar bilik hotel dengan kasut tinggi kadang-kadang dengan slipper cabuk je yang mana tak sesuai langsung dengan tempat nak dituju tu. Lepas tu mulalah rabak poket n buat muka kesian ajak member temankan beli sepatu yang sesuai.(Sangat membazir sebab kadang-kadang time terdesak tu lah tak jumpa pulak yang jenis murah dan selesa, yang hado semua mahai.. bala.. bala..x merancang dari awal kann) Banyak kali sangat terjadi pada saya bukan sahaja semasa bercuti ke luar negara tapi bile keluar bersuka ria dengan kawan-kawan terutamanya apabila tak bawak kenderaan sendiri. Naik public transport ataupun menumpang kete kawan. Iyelah jika naik kenderaan sendiri tak menjadi masalah sebab boleh dikatakan cukup lengkap jenis sepatu dalam bonet belakang kereta saya!!! (Pompuan biaselah kan).
Jadinya di entry saya kali ini saya nak share dengan reader sekalian mengenail koleksi Sneaker Murah Wanita Online from Zalora. Musim-musim semua barang mahal (semalam saya ke pasar malam yang lebih 3 bulan saya tak jenguk.. rasa nak pengsan waktu membayar harga makanan dan barang-barang keperluan.. mahal Ya Amat). Selagi boleh jimat, kita jimatlah apa-apa yang patut.. mudah membeli online ni.. jimat masa dan tenaga..sediakan ongkos secukupnya..


Suatu ketika dahulu, pemakaian sneaker wanita sering dikaitkan dengan karakter wanita yang lasak atau ‘tomboy’. Namun, kita boleh lihat bagaimana fesyen berkembang dengan pesat sehingga pemakaian sneaker kini adalah relevan untuk dipadankan dengan hampir semua jenis pakaian. Tentu sekali, padanan sneaker dan baju kurung adalah tidak bersesuaian, begitu juga untuk dipakai apabila ingin menghadiri mesyuarat penting di pejabat .Namun, wanita zaman ini boleh memilih sneaker sebagai jenis kasut pilihan untuk digayakan bersama jeans, skirts, and even dresses! Adakah anda juga merupakan penggemar sneakers dan tahukah anda bahawa sneaker terbahagi kepada beberapa jenis rekaan?



Classic Sneakers

Well, berikut merupakan classic sneakers yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan koleksi sneakers yang paling digemari ramai dan mempunyai rekaan bertali. Sesuai untuk dipakai oleh lelaki mahupun wanita dan juga digayakan dengan apa jua jenis pakaian.


High Cut Sneakers
Berikut pula merupakan jenis sneaker dengan rekaan tinggi hingga kebukulali pada bahagian bukaan kasut. Sneakers jenis ini sesuai dipakai dengan skinny jeans, leggings dan skirts.


Slip On Sneakers

Rekaan ketiga pula adalah slip on sneakers iaitudengan rekaan sarung. Paling mudah dipakai dan juga senang untuk dibersihkan.



Wedges Sneakers

Koleksi sneakers murah wanita yang terakhir adalah wedges sneakers yang direka dengan tapak yang lebih tinggi (di bahagiantumit). Ia sesuai dipakai oleh wanita yang mengidami ketinggian yang ideal.

So guys, don’t hesitate click on the link provided to get your dream n comfortable sneakers with affordable price..
See ya next entry.. Daaaa…

Friday, November 6, 2015

Kisah seorang Junior

Semalam membaca kisah seorang junior back then in SEMSAS, betapa timbul rasa bersyukur..
masa zaman sekolah rasa susah sangat dah..
lepas ayah meninggal pegi balik asrama mmg naik bas ekpress..
time nak balik yang semua orang cuti memang berebut lah ke terminal makmur carik tiket.. at my age of 16 n 17.. Alhamdulillah ketemu dengan saudara arwah ayah (PokCIk Maung- i forgot his real name-tu panggilan nama kg shj)..
dialah yang baik hati dan belas ihsan menumpang pegi balik asrama with her daughter Amilin my junior back then in SEMSAS too..

tak leh nak digest kehidupan junior yg aku tahu kisahnya semalam dek pengakuannya
- form 1 -5 x pernah bertukar baju sekolah.. 2 pasang sahaja yg digunakan.. that's why katenya dia jarang iron baju sbb dgn iron baju kain cepat nipis.. n she keep on gantung bajunya bg tegang sokmo
-reject offer jadi prefect sbb x mampu nak sediakan baju uniform kaler biru tu..n as prefect kene ade blazer lagiklah budak ni takut.. sebab x de duit
- she said that dia sedar how her family bersusah payaj carik duit.. her father at age of 60 when she is form 1 dan bekerja kampung di mana sumber kewangan sangan terhad n her step mother just keje jual eskrem mesia yg rege seposen tu setiap hari.

sebab budak ni dia rileks je zmn skolah.. x de minta2 dgn org.. walopun if baca citer dia, x pernah dan x mampu nak beli kasut sukan. kasut sekolah tu lah yg dipakai ke mana2.. she live happy jek i tgk masa kat semsas tu..

compared with me..adoila.. byk benor membazirnya zaman skolah..
- kasut sukan
-kasut prep (hitam)
- kasut sekolah
-dgn uniform setahun 2 pasang.. tu pon masa mula2 masuk form 4 tu harut kat mak suh beli tudung baru n baju baru since sblm ni skolah agama so tdg labuh n baju skolah lengan berkancing...
-tak termasuk belanja bulan2 tu.. asik nak outing je.. shopping mcm2..

betapa x reti bersyukurnya aku masa tu.. sebab x tahu susahnya nak carik duit.