Sunday, July 31, 2011

Azam Ramadhan 1432

Semua orang pasang niat nak buat macam2 kan. nak khatam Quran lah, x nak tinggal puasa (kalau boleh lah kan) lah. Terlalu banyak kalau nak di buat list.

1-Tadarus
Tahun ni Alhamdulillah masih seperti tahun lepas walaupun sudah kembali ke bumi kelahiran, namun tradisi opis masih dikekalkan yakni bertadarus QUran. to fullfill the Khatam QUran ceremony which will be held on 21st August. Our group 3 org n will recite Juz 15, 16 n 26. So esok akan mula recitation.( I wish I would be involved in the earlier part :( )

2-Potong rambut
Oke yang ni x de kene mengena langsung dengan bulan Ramadhan pun. Bukan sebab rimas. Tapi nak kate ubah angin tu ye gak kot. actually aku ade habit yg dari dulu x leh nak di buang. potong rambut kalau ade problem besar or bile frust..x leh nak buang habit tu. kunon2 lepas potong rambut tu mcm ala2 start new leaf lah..(verangan kan..macam masalah selesai pun)..so dari rambut panjang dr kat bwh ni-contoh je sebab rambut aku lg pjg dr tu.
contoh rambut orang lah bukan rambut aku pun

teringin nak rambut pendek mcm ni
oke tak?


This one pun mcm cun kan

so niatnya setelah hampir 3 thn x potong rambut ni..weekend ni nak gi potong rambut..x kirelah

3-buat kueh raya
ni pun jatug kategori verangan gak ni sebab mak i x support langsung. dia ckp beli kacang n kerepek je. alah dulu2 dia muda2 pun dia excited ape buat kueh raya kan...plan nak buat 2 jenis kueh je then nak buat blueberry cheese tart.

4- bukak puasa dgn geng2 ketat
yg ni harap2 lah jadik kan..x dapat ngan my BFF kat uia dulu ngan budak2 opis yng ngam satu kepala pun cukuplah..rasernya will not offer for those yg dah kawen n beranak pinak la.

5-meningkatkan segala macam amal ibadat.
sebab tu la aku ckp aku missed zaman duk uia dulu.kalo kat sana waktu maghrib dah rase suasana lain mcm tau..lepas bukak puasa berduyun2 ni jalan kaki gi masjid. perasaan solat 5 waktu dlm masjid uia tu sgt berbeza dgn masjid2 lain. kalau solat terawih lagi la..(x dapat nak citerkan)..oke fine aku x pernah solat kat masjid nabawi ke kat Mekah ke..tp aku suke sgt solat dlm masjid uia. especially tingkat bawah yg share dgn muslimin tu.

notaamalanharian::oke fine aku sengal malam ni duk minum byk sgt coke kat Mc D petang td.dan setelah dgr gossip2 pelik dan lawak psl aku.sampai satu part aku rase mcm artis plak oke..will share that one in next entry

Saturday, July 30, 2011

campur-campur

Tak nak citer pun ape yang terjadi arini sebab biarlah ianya tersimpan jadi sejarah dan kenangan yg meninggalkan kesan di ingatan.

cume mimpi awal pg td(lebey kurang jam 3pagi) sampai skarang menghantui aku. oke fine, aku jenis yang agak mudah termakan hasutan setan percaya pada alamat dan tanda2 dalam mimpi yang dikatakan hanyalah mainan tidur.(camne tidur pun pandai bermain ni??confuse!!)

n i keep on thinking..makngah tensi sebenornya sebab elok je terjaga kul 3 pagi td tu terus terfikir psl dia.OMG. i hate that.

terus rase ala2 down sekejap..(tipu..satu hari oke depressed bile teringat). Saat2 cousin aku dtg lak td tanye mcm2 aku rase tersangatlah memerlukan someone tuk aku jerit2 n marah2 or kalau boleh di tumbuk2 or di terajang2 sampai lunyai kan best..oke fine..tipu lagik.. i need him by my side.tapi verangan je lah kan..

so, aku tgh x de mood sgt2 oke.buat begedil pun x menjadi. lagi lah x de mood. td anak sedara aku dah seround kene tengking.kesian budak2 tu.
i need book therapy tapi tgk buku pun x de mood. baju pun x iron lg.

notakukukakiku::if u wanna cheat, then cheat behind me.i dont want to know

Friday, July 29, 2011

Ihya Ramadhan


Aritu masa otw nak blk Terengganu mmg dah tergediks gile nak masuk dalam UIA.
Kalau bulan puasa ni lagi lah..rindunya nak solat teraweh kat masjid UIA.
tapi x de rezeki kan.

Thursday, July 28, 2011

Perihal berjanji

Mungkir Janji..

yes aku mungkir janji..dengan ramai orang.
sampai anak sedara duk menangis2..

i cant help ..i need rest..i need to be alone..
i dont care lah ..

Wednesday, July 27, 2011

surat

Kehadapan ___________(nama dirahsiakan)

Saya ada satu kemushkilan. Adakah terdapat satu diskriminasi dalam menegah aktiviti keluar malam/ bersosial dengan kawan-kawan?

Sekian, terima kasih.

Saya yang rasa tak puas ati sesangat,
WaTaCHiwa


notakukukaki::x nampak isu pun, dan x nampak soal WAJIB pun..sangat x puas ati oke

Friday, July 22, 2011

Perihal rutin dan bukan lagi rutin

Assalamualaikum...

Kadang susah nak tune life kite yang sedia ade rutin nak buat itu ini, nak pegi sana sini.sangat2 sukar dan tak biasa di buat. agak janggal.

Itulah yang aku hadap dan tempuhi sepanjang 7 bulan (nak masuk bulan ke 8 dah).camne nak tune dulu duk umah bujang..kalau dulu boleh kata seminggu tu jarang x kuar malam. paling tak pun keluar makan incase malas nak masak. ari2 lain tu pegi psr malam la, pegi econsave la. pegi Alamanda la.

Tu dulu la 7 bulan lepas. now kuar malam seminggu sekali pun susah nak dapat. kalau keluar pun pegi isi minyak kete. kalau balik opis lewat n keluar merayau malam tu pun jarang kecuali kuar dinner lepas abis keje.

sangat berbeza situasinya.kalau makna tiba2 nak kuar malam tu sangat TIADA. dan kalau keluar pun selalunya pegi join aktiviti opis mcm main futsal.gigih la pegi kan . yelah nak buat alasan anak x de anak lagi, nak bg alasan laki x izinkan laki pun takde kan. nak ckp x leh main futsal sebab caesar x pernah bersalin lagi la plak..opsss.. so join je lah.

So, jangan lah ajak i kuar malam just nak kuar dinner or nak ajak i round2 pegi I-city Trg ke, nak ajak gi join segala mak nenek bentuk pesta ke hiburan ke. Bukan kate my mum x bg or my sista or brother x bagi. Tapi i yang x berminat nak pegi pun.
Usah di tanye kenapa n mengapa.

So, rutin lama i x leh diguna pakai dah sekarang ni sebab rutin br i lain sesangat. bukanlah kate berlaki beranak berkahwin or berubah status dah. sebab x de sebab pun.

Sekian, terima kasih.

notakukukaki::aku sangat x suke bile sampai part org meroyan x tentu pasal kat org yg x tau apa2. tobatlah pokcik oi.

Heboh dah


Isu pasal Barbican ni dah lama kecoh kan sebab org cakap x halal.
aku rase 1st impression org ingat arak sebab dek kerna botol dia tu.
masa mula2 aku duk tengok budak2 negro n Iranian yg teguk barbican ni kat depan 7-E n dekat kedai makan Saba' dulu pun aku sangsi. yelah rupe cenggitu kan.

tapi nasib baik le rasional sebab duk fikir kedai Saba' tu owner dia sah2 la muslim. ape nak buat dosa ke kalau jual arak dlm menu dia kan.

Teringat bila someone told me camne dia kene tazkirah kat depan 7E DAnau Kota sebab duk minum Barbican ni secara berjemaah dengan anak2 sedaranya. Beliau ckp dia layankan aje pakcik yg duk nasihat tu. nak explain pun x sanggup sebab x nak malukan pakcik yang prihatin tu.

So rasernya tokey BArbican ni patut tukor sket design botol Barbican ni supaya org x confuse dan silap menghukum. macam kite tgk lelaki menyerupai perempuan n vice versa. berdosa kan kat manusia yg berupa tu. tapi kalau botol Barbican ni?
fikir2 lah


notakukukakiku::gigih siapkan keje kat umah ni..

Wednesday, July 20, 2011

State Public Holiday

nak kate menyesal x apply cuti esok tak jugak.tapi konpem ramai ni yg cuti kat opis esok. our pengarah mmg konpem cuti..maklum le org senang hati dapat tukar blk pahang.

x pe lah esok keje sampai 3.30 ptg je, tapi byk nak kene setelkan ni.sebelum pegi kursus 2 ari nextweek.SKT lagi. nak siapkan gambar tuk hantar lagi..berhempas pulas la nanti jawapnya.

petang ni my mum ade buat kenduri kesyukuran sket sebab my sis (Cu Bi) dapat continue study kat UM amik dental. impian jadik kenyataan lah. sebab tu 1st choice dia. n alhamdulillah dapatlah menutup mulut2 longkang sedara mara yang ckp kalo pompuan dpt result 4.0 time Asasi belum mampu dpt amik medical course. sape cakap. kalau tak usaha dan bertawakal insyaallah mudah jalannya. register on 4 th September. time org duk sakan raya lagi tu

kenduri petang ni just kecik2 je ajak jiran2 n kawan2 n sedara close. yg tak dijemput tu harapnya tak de lah susah ati kecik ati

notakukukaki::muak dgn org yg suke kecik2 ati ni..kecik ati dia ambil kesah..kecik ati kite ade peduli?

Monday, July 18, 2011

Perihal orang

Bestkan melepaskan tanggungjawap dan beban kepada org lain sedang elok ko pegi bercuti ke luar negara. x berani kan nak kenselkan tiket flight yg beli time takde duit murah . aku bet tiket tu x sampai rm50 pun.

kalau keje setel x pe la kannnnnnnnnnnnnnn


notakukukaki::mode marah, bengang n geram

Friday, July 15, 2011

Tiada tajuk

Tetibe je macam ada desakan naluri suh update blog (konon)..
setelah aku mengskodeng FB my x-bos.
sudah selamatt aku mendeletenya dr senarai kawan.
bukan niat nak gelakkan dia or nak ckp padan muke hang. tapi berharap dia sedar dan insaf dengan keadaan yang menimpa dia dan kawan2 di Selangor.

ye , sudah confirm opis2 di selangor dan penang bakal di tutup dan semua staff akan ditukarkan ke negeri2 yg masih ada kekosongan waran. Aku jugak x de niat nak mendabik dada nak ckp "nasib baik" ke ape tuk aku dan 2-3 kerat lg staff selangor yg dah bertukar same time ngan aku dulu.

yes, kesian tgk dan baca rintihan bos2 ni sebab kene tukar n x tau lg ke mana akan ditempatkan. masing2 takut kene hantar pedalaman. kalo bos2 susah hati.. staf2 bawahan lagi lah kan. berbalik kepada my x-bos..dgn statusnya mcm tu aku tau dia susah hati..

lupekan je lah ape yg pernah diucapkan pada aku masa ari2 genting aku menunggu keputusan dan surat pertukaran tahun lepas. yes, memang lain perasaannya. sebab masa tu aku dah confirm tahu nak kene campak ke mana kalau permohonan berjaya..tp diorg2 ni ke mana belum tentu, surat mebi dpt 18 julai n 15 ogos last day lapor diri.

nway good luck.

notakukukaki::tgk, dlm2 aku x suke x-bos pun, tp smepat kesian kan..sape ckp aku x de perasaan aritu?

Thursday, July 14, 2011

Yang Manis Manis Sahaja

Owh jangan terkejut.Bukannya aku terlebih telan gula or dapat sakit diabetes pun.
Cuma nak melengkapkan hidupku sehari dua ni sebagai yang manis dan sedap seperti makan portugese tart dan menelan marble cheese cake di Secret Recipee itu.

Sebulan dua ni otak mcm jem je rase sebab x baca buku. sakit ati byk plus rase nak muntah tgk perangai orang hipokrit dan talam dua muka ni. oke tutup citer tak best tu.

cant wait for our Sport Carnival..x sedor diri ni sakit lutut x ilang lagi hegeh lak nak gi main futsal..yelah nak main badminton mcm dah puluhan tahun je x main kan.lagik haru.

beria-ria buat sepanduk, bendera n tempek segala macam mak nenek..thanks to Ang, ANi n Huda. u are great walopun usung anak still manage buat keje. compared to others yg suke buat muke..suke cebik2 suke merengus dan mengeluh.(please dont ask who)

So, aku rase baik aku jauhi org2 yg x brape nak manis perlakuannya ni..marilah kite mamaniskan kehidupan kite. enjpy dulu before bersebuk2 dengan Audit ISO lak yg 2 ari ni..


notakukukakiku::kalo ikut surat HQ td i'll attend a seminar psl file. nak gi jumpe ke tak? hopefully dapat pegi ngan NAzri..hehe..nak menjolikan diri sebelum puasa nanti

Tuesday, July 12, 2011

Simpanan

Sementara nak amik mood nak iron baju(x mo dah incident pg td berulang)..nak menyiapkan dokumen tuk Audit Kewangan esok hari meh kite bercakap pasal menabung aka simpanan.

How much u save monthly...walopun org duk pesan kene menabung 20% dr our salary. i still cant manage that la..asik manjang je x cukup. mane idaknya.pantang ade sales, duit abis berkepuk2..
cume skarang ni bersyukur sgt walopun musim Mega Sales!!! why? sebab aku dah meng'isolate'kan diri kembali ke negeri kelahiran ku ni..
kalau tidak mau sampai jatuh bangkrup..hahahha

okeh, sejak keje tetap ni..this is my 1st time start saving. hopefully akan berterusanlah.n biler ade lebeh sket, insyaallah nilai tabungan tu akan ditambah lagi..tuk kesenangan masa depan

Saturday, July 9, 2011

It's a Hard situation

Susahkan nak please people surround us without hurting anyone.
dah rase mcm pepari lak nak kene buat semua orang senang hati, gembira dan sayang kita. Sebelum ni tak pernah lak rase trapped mcm ni. its life rite. Playing role as org tgh ni sgt membuatkan aku jd plastik hokkay..plastik sampah hat hitam tu pun byk lg gunenya.tolon tolon

oke.i'll try my best to create peaceful situation. x mo lah jd huru hara mcm nak buat perhimpunan haram tu khen..
n way meh kite berjiwang menghayati lagu BLUE feat pokcik Elton John ni.
"Sorry Seems To Be The Hardest Word"

(Sorry seems to be the hardest word)

What I got to do to make you love me?
What I got to do to make you care?
What do I do when lightning strikes me?
And I wake to find that you're not there?

What I got to do to make you want me?
What I got to do to be heard?
What do I say when it's all over?
Sorry seems to be the hardest word.

It's sad, so sad
It's a sad, sad situation.
And it's getting more and more absurd.
It's sad, so sad
Why can't we talk it over?
Oh it seems to me
That sorry seems to be the hardest word.

What do I do to make you want me?
What I got to do to be heard?
What do I say when it's all over?
Sorry seems to be the hardest word.

It's sad, so sad
It's a sad, sad situation.
And it's getting more and more absurd.
It's sad, so sad
Why can't we talk it over?
Oh it seems to me
That sorry seems to be the hardest word.

Yeh. Sorry

What I got to do to make you love me?
What I got to do to be heard?
What do I do when lightning strikes me?
What have I got to do?
What have I got to do?
When sorry seems to be the hardest word.

notakukukakiku::lagu ni just tuk hiburan tak de makna ape2 pun.kwang kwang kwang

Friday, July 8, 2011

Harry Potter Final EPisode Part 2

Sape nak temankan gi tengok Harry Potter ni?

Offer masih di buka. tapi bukan dalam minggu depan la..
mebi ujung bulan lepas setel semua Audit

Thursday, July 7, 2011

episod pertama dah berakhir

Alhamdulillah. setel satu audit tuk bulan ni.walopun arini sakit kepala mcm nak pecah.thanx to my niece yg jd tukang picit kepala Mak Ngah..nanti dpt upah (dia suh ty mama dia lak harga upah tu..cess dah pandai buh harga nih).oke la..ari2 blk umah kul 12 tgh malam x sakit kepala..lepas audit je sakit kepala..

Kalau duk opis lama ni harus x buang masa gi beli marble cheese cake kat secret recipee n carik portugese tarts kat Jusco. tapi malangnya tadi hujan campur ngan petir n guruh.pulaknya nak ajak opismates yg lain...ade yg helmet terkunci dlm locker la..nak kene gi beli helmet br la..adoila..
so terus blk umah, mandi n tido seround.

ingatkan nak memujuk orang, tapi malas n x kuasa la plak kan.lantak situ. yg penting audit setel. tunggu ep 2 lak rabu ni.masak la nanti.muntah hijau terus.

i need to go to spa la..nak buat lulur..anyone tahu tempat best kat KT ni?

Saturday, July 2, 2011

Baju Raya dan kenangan

Amboi Mak NGah. mentang2 dah abis ganti puasa laju je yek pi beli baju raya.
Actually ni kali ke-3 lah kirenya beli bj raya. 1st time beli kain tuk buat baju raya tahun 2011 ni on 15th Mac. masa tu pegi umah makcik kat Teluk Kalong.so singgah Kamdar beli.ade 2 psg kot..x pasti lak sebab x ingat n x abis selongkar lg bilik jahit my mum tu.

Jangan x tau tahun lepas gaduh ngan my sis sebab dia x ingat kain dia hat mana sudahnya baju aku dia ckp baju dia.mentang2 saiz lebey kurg kan.

oke berbalik pada misi ke 3 td tu melayang jugaklah seratus lebey.dapatlah 3 pasang kain.satu cotton, satu satin n satu lg entah le labu, mak ngah pun x tau ape ke nama kainnya.serai wangi? mukan2 makngah allergik kain bau2 mcm tu maunya bersin seminggu.

THanks to my 'assistant' yg menyibuk nak ikut pegi Kamdar tadi kan.Sebab katenya lepas tu nak temankan Nazri gi amik kitten kat umah Irah..Mak NGah jeles..

Nak dijadikan cerita lak tadi, masuk2 KAmdar tetibe je ade org dtg tegur..oppssie..My Uncle n his family. my cousins n my aunt mcm pelik lak aku dtg sorg2 beli baju raya. oke mmg le kitorg adik bradik jenis mengekor je mak gi mana. tp dengan aku yg umo dah remaja purba ni kan. x de salah nya gi beli bj raya sorg. kat Terengganu je pun. kalo kat KL pun aku redah je gi mana sorg2..apetah lagi kat negeri kelahiran ni kan.harap2 x de lah dpt call makcik2 lain duk ty lak takut kene gossip ngan 'assistant' beli baju raya i td je. jenuh lak karang nak menjawap.

owh kenangan tu ek? 11 tahun lepas dek non oi..masa tu makngah kanak2 ribena lagik. carik tudung raya.zaman2 innocent gitu. masa tu 1st time kuar gi jalan TAR pakai baju supan. baju kurung lah.so, classmate i tetibe je call masa sahur tu ty buat ape weekend.mak ngah ckp le nak gi cr tdg raya. then dia nak ikut. so dia tunggu sana lah, mak ngah kuar ngan roomate.

tahu je lah nak beli tudung je pun.abis semua kedai aku singgah,sampai pening classmate mak ngah tu. sape suh offer kan diri. mak ngah lain lah masa tu uzur syar'e. nak tunjuk gentleman nyer psl abis segala mak nenek yg mak ngah beli dia nak bwk.bg jelah..udahnya br 4 jam shopping, dia dah terjelepok tepi kedai..nak pengsan tgk cara shopping makngah yg mcm bateri br kene caj katenya.

sampailah satu kedai dia ckp dia nak tgk mak ngah pakai tudung kaler biru raya thn 2000 tu. since mak ngah ni x suke kaler biru, haruslah muncung mulot kan.pilih la jugak berlakon la konon2 nak beli.dah pilih2 2 kaler(excluded blue color lah), tau2 masa nak byr abg yg jual tu ckp dah ade org byrkan.tp ade extra lah tudungnya..tgk2 dlm beg plastik-biru oke.

makngah pakai tak tuudng biru tu time raya? tunggu lah kalo ade entry berkaitan mak ngah citer lagi.malas nak mengenang peristiwa lampau ni


notakukukakiku::
---------------
1-thanks ye kat org yg bayarkan tudung 11 thn lepas tu.semoga murah rezeki
2-thanks jugak kat 'assistant' yg rajin temankan makngah shopping bj raya td.makngah x byk songeh kan? kan?
3-arini lunch kfc,smalam pun lunch kfc jugak..camne nak diet ni budak2 oi..korg saje kan pedajal diet aku

Friday, July 1, 2011

t.i.r.e.d

people said 'what u give u get back'. ade pulak org2 tua ckp kerana mulut badan binasa.

x de kene mengena pun dgn citer kali ni. cume teringat insiden bile aku jatuh tangga during my 1st year dulu.7 anak tangga beb.lebam2 montot. 7 months lepas tu br sakit melampau n after the x-tray i was advised jgn terlalu aktif sgt. that's why i left my most precious sport TAEKWONDO. so never ever jogging lepas tu.just try mesin basikal tu je kat gym n kalo gedix2 sket pegi le berendam dlm swimming pool saiz olimpik(katenya) kat sport complex pompuan tu.

When my coursemate dengan lancangnya berkata: "Camne nak pregnant?boleh ke?or memang x leh pregnant sebab cedera tu?" i dunno la ape niat or maksudnya sebab aku masih ingat soalan tu diutarakan masa dikhalayak ramai yakni lepas abis satu kelas yg campur dak course lain.
masa tu mmg aku stare je muke penuh keimanan dia tu.sesambil aku jawap. x tahu lah sebab doktor x de lak ckp x leh pregnant ke ape effeknya.n to tell u d truth is x pernah plak aku mikir sampai tahap tu.

Lupekan kisah tu.aku maafkan soalan dia tu.walopun sampai skarang still ingat lg soalan n mimik mukenya masa tu.yeah..People may forgive but wont forget.

Kisah masa sekarang.
after 3 years of marriage suddenly i've been told by somebody she delivered.n she lost her baby.Alfatihah


notakukukakiku::
----------------
1-bukan berdendam
2-terlalu penat nak fikir psl org lain
3-sape nak tlg urut kaki? lutut sakit x baik2 ni
4-kenapa lain yg kite tunggu lain plak yg hegeh dtg ni.

Saya bukan orang sebegitu

Kadang-kadang kita selalu disalah tafsirkan oleh orang-orang sekeliling kita. Dituduh macam-macam sehingga tak masuk akal pulak. Sebabnya fitrah manusia suka menjatuhkan hukuman dan pandangan tanpa selidik yetlebih dahulu.

Contoh mahkamah la kate 'selagi tak dibuktikan bersalah, orang itu adalah innocent(tunggang terbalik dah bahasa aku..nangis Rais Yatim baca kang). tapi kite bile tgk ade kes kat court mcm2 dah tajuk citer yg kuar muke surat depan sokkabar tu hah. awal2 pihak media dah meracuni fikiran kite kan.

Selalunya sesetengah orang itu dia tidak dapat nak sorokkan segala kusut fikirannya. sangat obvious.terserlah ye kek muko tu kepalo pusing.
akhir kate, jgn stress2.

eh ape mende aku mengarut ni..


notakukukkakiku::
----------------------
1-i wont ask what's ur problem bcoz i dont want to know
2-i may lend my ears listening ur problems n u may use my shoulder to cry on
3-as long as u pretend n try to act u are okay..then, its oke with me. i'll treat u as u dont have any difficulties or problem
4-i didnt ask u doesnt mean im not concern but becoz im not a busy body type maaa.