Saturday, July 2, 2011

Baju Raya dan kenangan

Amboi Mak NGah. mentang2 dah abis ganti puasa laju je yek pi beli baju raya.
Actually ni kali ke-3 lah kirenya beli bj raya. 1st time beli kain tuk buat baju raya tahun 2011 ni on 15th Mac. masa tu pegi umah makcik kat Teluk Kalong.so singgah Kamdar beli.ade 2 psg kot..x pasti lak sebab x ingat n x abis selongkar lg bilik jahit my mum tu.

Jangan x tau tahun lepas gaduh ngan my sis sebab dia x ingat kain dia hat mana sudahnya baju aku dia ckp baju dia.mentang2 saiz lebey kurg kan.

oke berbalik pada misi ke 3 td tu melayang jugaklah seratus lebey.dapatlah 3 pasang kain.satu cotton, satu satin n satu lg entah le labu, mak ngah pun x tau ape ke nama kainnya.serai wangi? mukan2 makngah allergik kain bau2 mcm tu maunya bersin seminggu.

THanks to my 'assistant' yg menyibuk nak ikut pegi Kamdar tadi kan.Sebab katenya lepas tu nak temankan Nazri gi amik kitten kat umah Irah..Mak NGah jeles..

Nak dijadikan cerita lak tadi, masuk2 KAmdar tetibe je ade org dtg tegur..oppssie..My Uncle n his family. my cousins n my aunt mcm pelik lak aku dtg sorg2 beli baju raya. oke mmg le kitorg adik bradik jenis mengekor je mak gi mana. tp dengan aku yg umo dah remaja purba ni kan. x de salah nya gi beli bj raya sorg. kat Terengganu je pun. kalo kat KL pun aku redah je gi mana sorg2..apetah lagi kat negeri kelahiran ni kan.harap2 x de lah dpt call makcik2 lain duk ty lak takut kene gossip ngan 'assistant' beli baju raya i td je. jenuh lak karang nak menjawap.

owh kenangan tu ek? 11 tahun lepas dek non oi..masa tu makngah kanak2 ribena lagik. carik tudung raya.zaman2 innocent gitu. masa tu 1st time kuar gi jalan TAR pakai baju supan. baju kurung lah.so, classmate i tetibe je call masa sahur tu ty buat ape weekend.mak ngah ckp le nak gi cr tdg raya. then dia nak ikut. so dia tunggu sana lah, mak ngah kuar ngan roomate.

tahu je lah nak beli tudung je pun.abis semua kedai aku singgah,sampai pening classmate mak ngah tu. sape suh offer kan diri. mak ngah lain lah masa tu uzur syar'e. nak tunjuk gentleman nyer psl abis segala mak nenek yg mak ngah beli dia nak bwk.bg jelah..udahnya br 4 jam shopping, dia dah terjelepok tepi kedai..nak pengsan tgk cara shopping makngah yg mcm bateri br kene caj katenya.

sampailah satu kedai dia ckp dia nak tgk mak ngah pakai tudung kaler biru raya thn 2000 tu. since mak ngah ni x suke kaler biru, haruslah muncung mulot kan.pilih la jugak berlakon la konon2 nak beli.dah pilih2 2 kaler(excluded blue color lah), tau2 masa nak byr abg yg jual tu ckp dah ade org byrkan.tp ade extra lah tudungnya..tgk2 dlm beg plastik-biru oke.

makngah pakai tak tuudng biru tu time raya? tunggu lah kalo ade entry berkaitan mak ngah citer lagi.malas nak mengenang peristiwa lampau ni


notakukukakiku::
---------------
1-thanks ye kat org yg bayarkan tudung 11 thn lepas tu.semoga murah rezeki
2-thanks jugak kat 'assistant' yg rajin temankan makngah shopping bj raya td.makngah x byk songeh kan? kan?
3-arini lunch kfc,smalam pun lunch kfc jugak..camne nak diet ni budak2 oi..korg saje kan pedajal diet aku

No comments:

Post a Comment