Wednesday, April 27, 2011

kecoh

Pagi2 tadi dah dengar gossip2 panas pasal tunda dinner APC daripada 27 Mei ke 3 Jun.
n tadi dah dpt call dr HQ officially since aku yg kene handle kedatangan budak2 ni..
suke hati kan nak amik cuti Agong tu har..jeles betol..

Tapi oke la ade rezeki lah nak hantar my mum ke airport sini. oh ye, my mum, my sis n my aunt+unlce akan menunaikan umrah time cuti sekolah tu.

Lega dah part tu.
Arini ade meeting dalaman pasal pembetulan audit. ade la seorang manusia tu sentap x tentu pasal.
malas mak ngah nak cerita kan.tapi very rude sgt dia gi sound pegawai mcm nak serang orang je. padahal mmg dia x buat keje pun..

orang tu jugak la semalam kecoh bg arahan mcm pengarah suh buatkan surat pengesahan ckp dia x leh ditukarkan dlm masa 10 thn..sebab nak suh bininya bertukar ke Trg ni sedangkan bininya br keje setahun n x disahkan jawatan misinya lagik.

notakukukaki::penat nal layan akrenah org yg suke sentap2 dan bodoh sombong

Monday, April 25, 2011

Tasik Kenyir Part 2

SAmbungan last entry

sesi naik bot tu sangat mengujakan ekceli. sebab rasernya tu lah 1st time aku naik bot. ha jangan buat2 terkejut plak, memang la duk Terengganu dan boleh dikatakan almost everyweek pegi pasar payang di mana sebelahnya tu ade bot penambang. tapi dengan usia aku yg dah 30 thn ni..mane pernah naik bot. dulu2 kecik2 masa gi TAsik Bukit Besi tu my parents x bg naik..boleh naik basikal air yg roda besor tu je kayuh2..

So walopun mcm ala2 takut n dengan safety jaket yg very the gedabak one. best lak bile kene angin tasik tu..naik bot 2 enjin mmg laju gile.

inilah enjin botnya

Saturday, April 23, 2011

Family Day di Pulau Sah Besar Tasik Kenyir Part 1

actually kitorg gerak dah lewat dr rumah..masa berkumpul kul 2 di Jeti Sg Gawi.
tapi bese la adik2 aku kan pomfuan semuanya..so bersiap x yah ckp la.so sudahnya kul 1.45 br gerak dr umah. nak reach sana dlm 35-40 minit.then u imagin lah how i drove yesterday.dgn jalan x brape nak elok, tambah plak sesi aku membebel dlm kete tu.pot pet pot pet.

we arrived around 2.15, gile x laju aku drive.sib baik Tuan Haji x sampai lg..wakakaka...sesat ke singgah mana x tau la..lea la, kitorg bukan yg plg lewat kan
so sampai2 kat sana..adik2 aku dah siap posing sana sini dah..tuan haji x nampak byg lg ngan konco2..keadaan agak kecoh sket sebab staf KETENGAH sebuk potong pokok pakai mende alah yg mcm bomba sokmo pakai tu.nak buat preparation sebab ade karnival Tasik Kenyir kat situ on 6-10 May 2011.

last2 dlm 3.15pm kitorg gerak dulu naik bot. aku n famili pilih bot besar y muat 15 org,semua yg family naik kecuali aku, n 4 org lg budak2 single pompuan..yg budak2 bujang lelaki n laki2 org yg 'bujang 2 hari' naik bot yg muat 8 org..diorg gerak dulu. tapi kitorg y sampai dulu.gile laju bot tu.nak speed x warning siap2..majoriti duk ngurut dada oke.

Thursday, April 21, 2011

Tasik Kenyir

Esok ke Tasik Kenyir tuk family day(x de la family day sgt pun actually)..
nanti i hapdet woke

Wednesday, April 20, 2011

Kasut Pilihan

>

Jenuh duk try macam2 jenis kasut. nak pegi mana ntah pompuan ni sebuk masuk kedai kasut sana kedai kasut sini.

try kasut macam2 jenis, tp yg aku duk pilih tu mmg semuanya kaler putih
x de la exactly mcm ni, tp tumit dia lebih tebal la

ade gak yg mcm ni
cantek ak kan..gambar adalah hiasan

plg aku ingat aku dah jumpe dah kasut kaler off white yg mmg sgt berkenan di hati, tapi bile try saiznya besar sgt. x pasti lak aku kenapa aku yg mintak size besar or salesirl tu yg silap bg.
tp hujung2 masa nak try kasut saiz sebenar tu aku dah...........

...
...
...
...
...
...
...
...

terjaga dari tidur!!!!!!!!!!!
pasal itulah aku x snap ambar kasut tu..dlm tidur ropenya..haishh

Saturday, April 16, 2011

overprotective

People nowadays are paranoid.

Paranoid themselves that effected others life.Macam berat je kan tuduhan tu..
Tapi itu semuanya benar belake.x tipu, sungguh.mungkin tak perasan kan. its common.

Before, im always complaining(to myself only la) why my mum keep asking if i text her that i'll be home late. she asks too many questions. why?. if my answer that i'll go somewhere, makan2 ngan opismates , she shot another question. who?(maybe she wants details since she never being introduced to any of my officemates, no wonder lah kan).after who, she ask some more, where to go.thats all questions bothers me, frenkly lah.i played a good daughter by telling her that im late.but it turned to some dramatic episode plak.
Yang menghairankan masa duk Selangor dulu, i tot that im away, far n i dont need to tell her where im goin, with whom im dating or kuar berjimba2.n she never ask me.but it changed now.its a mum thing rite..

Stop that. ape nak dikongsikan kat sini is all about me.Teringat kata2 saya kepada seseorang yang parents zaman skarang ni overprotective terhadap anak2. dan menjadi sedikit kejam sebab ala2 diktator dalam mengaturkan hidup anak2. ape yang diorg kene buat, kene belajar(x termasuk y hantar anak ke sekolah di awal usia 3 thn n expecting anak dah boleh buat mcm2 like 6-year-old). actually im not that cruel nak menyalahkan parents..untuk anak2 kecik tu mm tangungjawap mak bapak lah tuk menentukan hala tuju terbaik anak2 kan.tapi kalau anak dah besar panjang, its time to let them make their decision for their own life.

I dont have child yet but gaya i treat my niece n my nephew n think i am OVERPROTECTIVE AUNT. seyes.x tipu langsung. Yesterday, we went to Pasar Malam. Suprisingly, ramai sangat org kat pasar malam tu.pelik jugak selalunya kalo tgh2 bulan org x ramai,penjual pon x ramai.

SInce i went together with my niece(yg kene tinggal sebab parentsnya ke KL)tu pun after drama tuk wake her up.i singah le kejap ke farmasi beli ubat. then she keep complaining this n that(u know her lah ckp byk).

Then when we enter the pasar malam.she hanging at my elbow tightly(ayoih..berat oke duk tarik2 lengan n siku makngah). n i keep ask her to walk at my right since im not used to hold someone at my left.she hold her hands n out of nowhere ade sorg pakcik yg x de manners ni langgar kitorg, n watchaaa i lost my niece!!!dengg di situ,
mak ngah panik.then suddenly my shirt kene tarik n saw her smiling at my left.

Nyaris pengsan di situ. n we bought mcm2 like apam telur, sate ikan,kuew teow n mee goreng n also keropok lekor.She played as a polite n bodek niece ask me to bawak apam telur yg dibeli.but i never allowed her to bring anything. sebab i rase mcm kesian dia nak pegang brg dlm keadaan nak pegang my hand n also org ramai kan.dibuatnya jatuh kueh tu.x pasal2 melalak plak pompuan tu.

n when we approaching our myvi-borrowed-car, alarm off n i opened the door n ask her to jump in.n she ask the kueh mueh n i refused to give her but put all of them at back seat.i tot that rational since i want her seat safely in car. tu x termasuk my rules with her in car. never ever start the engine until she wear safety belt n sit properly.

thats make me remember. when i asked to send her to school,i never allow her to open the door until i opened by myself n have to grab her hand n take out her school bag at my back seat n help her.with my routine question:
"Duit mama bg td brape?kat mana letak?" n i will ensure where the money was located. n the worst part of overprotective is, i NEVER drive away from the compound untill i see she enter the block. how patethic i am. being an AUNT. tu belum ade anak sendiri tu.

yes, i admit i rase dia budak2 lagi.i tau die kene belajar berdikari.but i think as long as i manage to help her then i'll do it.thats why my Along n my mum always say that my niece keep on bullying me..n she's my favor.ye ke?

notakukukaki::ape salahnya jd overprotective kan..masa my niece kecik2 dulu, i used to bancuh her milk n change her diapers tgh2 malam or awal2 pg.so rase bertangungjawap plak.

Friday, April 15, 2011

cara komunikasi anda

i admit la sometimes when i communicate with someone whom i x suke sgt2 i jd mcm terset dlm kepala otak ni untuk tiba2 je jadik naik darah walaupun or itew ckp dgn penuh sincere nak berbaik2 or bermesra2an ngan I..

Yelah perasaan mcm tu kdg2 out of control.So, bile kite x suke org tu(apply on me je lah kot)..kite asyik nak marah je dn ape jua yg dicakapkannya tu.walaupun kadang2 mende tu informasi yg agak penting.thats my kekurangan lah.x leh nak repair2 lagik..huhuh.

kalau dengan org yg kite suke/senang or kite gembira bersama, apa2 dia ckp pun kite rase leh terima membute tuli(cume lepas seketika or time nak tido mlm2 tu tetibe je dtg ilham salah sebenarnya org tu ckp).see bagaimana silapnya kite meletakkan emosi dan perasaan mendahului rasional dalam pemikiran kite kan.uishh..

dengan oran kite tak kenal, x tahu.tahu2 dia msg kate bertubi2.cara mcm nak berkenalan tapi amatlah annoying.cepat2 pulak kite jatuhkan kesalahan komunikasi dia sangat failed sementelah kite tgk pix dia yg ditempek kat pesbuk itew kite rase ade rupe2 penyangak or penipu plak kan...lailah kite ignore2 org tu.

cube kite fikir, kalau kita x kenal orang yang kite nak berurusan tu, selalunya kite akan mempamerkan skill komunikasi yg paling baik dan berkesan supaya pihak itu menjadi senang hati nak berurusan dan respon dengan permintaan kite kan. tapi kalau sangat tidak sabar dan duk bertanya sampai pihak satu lagi dah ala2 nak jd naga berapi kire failed lah tu(harap2 pelanggan DRive tru 3R Mydin mall x macam tu ye--i wish)

sebab tulah org kate cara komunikasi berkesan adalah kite bercakap/bertanye ataupun menjawap pertanyaan dengan senyuman.
tapi jangan x tau kalau asyik kite senyum kene sergah plak kenapa senyum..pihak yg bertanya tu x suke or senyum n bermuke frenly mcm i kot..wakakakakaa

notakukukaki::sebenarnya nk share psl lain tapi rase mcm too personal nak blog psl tu..kensel

Thursday, April 14, 2011

Bermulut manis

peribahasa ke simpulan bahasa ni(failed aku BM nih..adoila)

selalunya dikatakan perangai orang. tapi secara jujurnya, i hate this type of person.
pendek kate mula2 mungkin kita suke dengar, lama-lama kita rasa muak, jelak, menyampah n lebih parah rase nak i sepak je muke manusia orang yang bermulut manis ni.

bagus kalau kita memuji kenkawan yang lain kan. tapi kalau hari2 ko duk puji dia sampai dia naik angin(aku le tu )cube kite fikir ape ayat or kata2 kita tu..adalah keterlaluan atau pun sangat berlebih-lebih memuji tu. ape niat kita sebenarnya?
nak tumpang kete dia pegi lunch? or nak suh dia percaya kisah2 sedey kite.

pujian tu kdg2 buat kawan kite rase best n suke ati.tapi kalau satu hari ko nak puji org tu sampai dekat 10 kali betapa bagusnya orang tu lama2 or tu pun akan terfikir.
dia ni lame x makan ubat ke..orang ade muslihat ape asyik duk puji orang x tentu hala ni kan.

tidak pulak aku menuduh orang2 yg suke bermulut manis ni hatinya hitam yakni jahat. cume, compliment yg diberikan tu sgt lah x masuk akal.
contohnya::

1- mekap mata awak tu cantik sangat macam ikan duyung..ala2 oceanus gitew hijau kebiruan(ayat rekaan semata2 ye)

2- gaya awak berjalan sungguh bergaya, persis model profesional. saya suke (juga ayat rekaan yg terbit dr mulut org)

3-awak sangat berfikiran positivf. awak ni bagus la.sangat berdikari

4- awak pompuan yg sangat moden dan berpengathuan luas(aku nak muntah dah oiii)


tu contoh je lah kan..selalunya kite bermulut manis ni depan bos la..mebi tuk dpt APC ke ape kan.x tau la ape niat masing2.
bukan le nak suh korang mencarut2 kat kawan2 semua. tapi berpada2 lah puji org tu, jangan sampai orang naik rimas n rase pujian korg tu adalah pembohongan yg amat poyo skali.oleh itu rentikan lah.

notakukukaki::dah 4 ari perut meragam..

Tuesday, April 12, 2011

Gemilang again

oke..td baru tau next week would be last episode of Drama Gemilang.

suddenly, tension slowly wrapped me. adoila..aku nak tgk citer ape lak pas ni..
Asmara 2 tu x brape nak best..

Thursday, April 7, 2011

Masalah Kehidupan

How u manage to solve or overcome your personal problem? x kire lah banyak mana pun masalah dan seberat manapun masalah yg terbeban di bahu.

penat i draft n delete my previous entry sebab i think its not approriate lak nak citer kan.kene saman x pasal2 aku nanti.

Semua orang ade masalah rite. tipu sangat lah x pernah ade masalah..even masalah over react melampau sebab terlebey caring tak tentu psl (mcm kes org tu risau kat awek bwk kete sorg2 blk kg) or ade masalah tertekan perasaannya kerana mcm telah di pinggirkan oleh yang tersayang kan.

Meh kite citer lebih clear n transparent k. semua org ade masalah, yang kawen ade masalah , yang tak kawen pon ade masalah..yang dah keluar dr perkahwinan pun haruslah ade masalah..x de maknanya hidup x de masalah kan. even anak raja pun ade masalah waima kaya raya duit berkepuk2 dlm bank pun.

Tapi kalau kita asyik nak gebang sana sini ade masalah, kurang berkemampuan tanpa ade sekelumit pun terdetik di hati nak selesaikan masalah kita tu. lama kelamaan orang pun langsung tak berminat dengan kisah sedih kita tu. dan jangan lah pulak kita regret dengan ape yang telah terjadi dlm hidup kita.hidup kita, kita yang tentukan bukan pak leman or mak lijah belakang umah tu yang tentukan.

contoh misalannya
kes 1
kalau kita belum kawen( contoh mcm pasah sanda tu la..cantek..cun melecun) ade masalah dari segi nak menghadapi stigma2 mulut2 makcik joyah makcik limah yg duk mengate2 kite x laku ke berlagak ke memilih ke. senang2 plak ckp, 'kalau aku kawen kan senang, setel masalah". kita je rase mcm tu..padahal entah ape masalah plak kite hadap bile dah kawen esok2.

kes 2
KAlau dah kawen n ade masalah plak ngan pasangan. or pasangan kite tu plak bermasalah.kalau yang suami dpt bini pemalas,kuat cemburu,x dengar kata or even badly x nak anak lg walhal suami dah getiks nak bergelar ayah.kalau y isteri plak dpt somi yg malas nak keje..keje tido je kat umah.satu sen pun x gune.nak cerai fikir 10 kali..kang jadik janda kene hina lagi(skeptikal masyarakat lah kan).
LAju je mulut duk ckp:"kalau aku x kawen kan sennag je hidup aku x de masalah"

pendek kate masalah macam2,pendek kate pucuk pangkal diri sendiri je. its no use u regret without trying to change for a better life.

notakukukaki::ptg ni ade satu lg berita kematian. my cousin's BIL meninggal di Besut..Alfatihah.

Tuesday, April 5, 2011

depress

Warna baju yg ceria(budak2 opis la ckp) pun x mampu nak hilangkan rasa depress.
dunno why la..pg2 dah nak emosi x tentu hala kan.
but for good reason, it reminds me about death n here after

I keep wondering since Sunday after a bad dream, i lost my tooth. but because of laziness, i just ignore my curiousity. walaupun all the way nak ke opis Ahad tu duk fikir..sape la yang meninggal.
Tapi itulah, org kate mimpi tu mainan tidur. kalau kite nak percaya sangat jadik menyekutukan Allah plak..kan dah jatuh hukum Syirik tu.

Tapi mcm tu lah kebiasaannya..kalau mimpi gigi tercabut..akan dapat berita kematian org terdekat.
Then pg td i mum broke the news..my 2nd cousin meninggal sebab kanser. kanser ape x pasti sebab x sempat nak sembang lama ngan my mum..tu pun main terjah je bilik sebab cari serkup kepala.n a litle bit rush nak gi keje.Arwah Abang Toni ni dah lama kitorang tak jumpe. nearly 10 ke 15 years. me myslef couldnt recall either.jadik sama2 la sedekah al-fatihah tuk arwah.

Tu part 1, second partnya adalah sampai2 je kat depan Wisma MBKT ( my office lor).. tengok la sorg atuk ni..tgh terkial2 betulkan parking motor. motornya mmg dah nampak sangat uzurnya. while his wife duk berdiri je kat sebelah dia. Looking at this old couple tetibe yek Mak Ngah depress x tentu hala. sebab i know one of them having problem with his/her kidney. sebab pusat dialisis kat bwh ni bukak jam 7.00 pagi.

Insidennya berlaku mcm dirancang..elok je lepas park motor tu atok tu terus pusing kat wife dia. she looked pale n no energy actually. Atok tu terus bukakkan tali helmet n bukak helmet.
i cant tooke of my eyes from the couple.. so loving tapi dalam usia-usia macam tu rasa kesian dans ayu tetibe mengusik perasaan aku..
ciss..pagi2 dah nak berdrama plak kan..kalo korg tgk sendiri betapa daifnya motor yg diorg naik, pastu pagi2 dtg sebab nak buat dialisis..tetibe je aku tertanye-tanye, mana anak2 diorg ni.
aku x tau la lepas dialisis tu nanti nenek tu akan rase dizzy ke..x larat ke..or rase lebey sehat.tapi aku rase sangat kesian.

yelah, nak comparedkan ngan aku ni. dtg keje ngan kete (walopun kete hutang bank lagi), tu pun sokmo kuar lambat dr umah, mula lah bwk kete mcm pelesit. asyik nak marah je. tu xcampur pg2 gi beli sarapan mcm2, makan macam. tgk badan la kan..mcm kueh apam dah aku rase..men ebdal je kan.
semenjak 2-3 menjak ni je tetibe rase nak start blk gaya hidup sehat..tu pun lepas nyaris2 histeria tgk bacaan alat penimbang berat kat umah tu.x campur baju2 byk dah x muat.

Bukan saje2 nak depress pagi2 arini, tapi aku rase bagus sebenornya depress ni buat aku terfikir. bile giliran kite mengadap Ilahi..kite tak tahu.sekurang2nya ade kesedaran sket. untuk berubah 100% tu mungkin makan masa. sana sini kite baca berita org ni kene kanser org ni meninggal. ready ke kite semua ni. dgn ari2 schedule pack gile..gi keje pg2 bute..blk umah kdg2 malam2 br sampai..mula lah sebuk nak prepare tuk keje esoknya. ujung minggu duk qada' tido je.

So, berubahlah untuk kebaikan. dan plg penting jaga kesihatan. sakit tu ujian tuhan. tapi kalau boleh elak dan cegah lebih baik kan

nota kuku kaki:: im oke sudah..

Monday, April 4, 2011

malam

macam pelik je kan bercakap pasal malam.
tadi memandu waktu malam for a 45 minutes.
lama x drive malam2 tuk waktu yg lama macam tu.
rase mcm rindu je suasana malam macam tu.

jangan salah faham plak. bukannya drive ngan someone..
just alone. kalo dedulu Bangi- Taman Melati malam2 tgh2 malam tu
mcm rutin seminggu sekali at least.
sejak balik ke bumi Terenganu kalo drive malam2 pun setakat gi isi
minyak kete yg x sampai 5 minit dr umah.

cume drive kat Trg ni kene lebih fokus la.
the rest oke cume jalan lobang2..compared kat KL jalan semua
double lane..so kalo stock suke berangan mcm i ni duk la lane kiri tu..hahahaha.
pastu masuk highway terus je..x de lah asyik kene stop sebab traffic lite.

tu yg buat teringat lagu Malam by search..cess berangan lagik..ni semua gara2 kekenyangan makan KFC..time kasih ye pada yg belanja tadik..
semoga panjang umo murah rezeki n cepat kawen ye


nota kuku kaki:: x leh lupe la soalan boss td.pelik plak dia byk korek psl my personal..kalo org lain sudah pasti kene laser dah td..tp bos kan tanye..
dah tua plak tu..nak tarik2 muke mcm rude plak kat baya2 ayah kite ni

Sunday, April 3, 2011

Musim Peperiksaan

Huwargh....semua orang duk belek2 buku perintah Am, buku perbendaharaan or bak kate Pok Long BUKU KERAJAAN..hahahaha

so esok, lusa n tulat haruslah suasana kat opis agak sunyi sebab ramai penghuninya pegi menduduki peperiksaan. mau tidaknya sorang2 ke hulu ke hilir usung buku kuning tu. tu tak termasuk yang duk gugel soalan2 yg berkaitan. Ada jugak datang mintak tips soalan ape yg masuk tahun lepas..Penat akak nak menjawap adik2 sekalian oi.

notakakikuku:: dah leh agak apsal bos call aritu..hahahaa

Friday, April 1, 2011

makan langsat aka sesat barat

cerita kali ni of course le bukan pasal empunya blog ni..tapi pasal insan2 di sekeliling or yan pernah berada dalam lingkungan radius kehidupan empunya blog.

actually smalam otw nak blk umah lepas bertweet tweet ngan june jidin..tetibe ade call..cuak pulak tgk bos yg call (hahahaha..) rupenya dia tanye balik umah lalu ikut jalan mana..

Dah la tgh dengar Suria fm masa tu..nak tergelak pun ye..tp ujung2 it remind me to my x-boss(boss kecik). yg sememangnya boleh kate seminggu sekali call tanye psl jalan. kadang2 dia kuar dating nan gfren pon leh sesat jalan n keep calling me for several times in an hour. kalo tgh mood elok, layankan je lah..kalo th syok2 tido malam2 or pagi weekend x de kosernya nak jawap call dia kan.

His trademark quote adalah "i kan orang Perlis, mane tau jalan kat KL ni..nanti kalo x jumpe i call u balik k.bubbye"
mungkin dia lupe kot staff dia ni pun bukan orang KL.setakat nak cari Menara Celcom kat area Jalan Gurney/ Jalan Semarak tu pun dia x tau..tu x yah ckp la kalo ade event, dia lah kecoh duk paksa semua orang naik kereta dia.konon2 nak jimat duit minyak, padahal dia takut sesat.

Pernah terjadi satu insiden di mana my opismate eksiden kete terbalik sebab kene kejar dengan Seladang+Lembu. polis dan pihak2 berkaitan dah lama sampai tp my x-bos ni duk call opis suh i carik kat google map tempat kejadian tu kat mana. tu x termasuk nak ke shah alam dari Cyberjaya, penat kite bitau jalan mana x jem senang nak reach..dia lalu ikut jalan jem jugak sebab jalan tu je dia konpiden.

Paling tak menahan, bile sampai je buat2 muke x bersalah..n mcm biasa lah jawapan dia.
"aku sesat la tadi, silap jalan" dan selalunya dia akan sampai lewat sejam atau dua jam.

notakuku kaki:: selalunya orang lelaki jarang sesat kalau dia dah pernah sampai tempat tu 2-3 kali..tp x apply tuk my x- boss tu