Thursday, April 14, 2011

Bermulut manis

peribahasa ke simpulan bahasa ni(failed aku BM nih..adoila)

selalunya dikatakan perangai orang. tapi secara jujurnya, i hate this type of person.
pendek kate mula2 mungkin kita suke dengar, lama-lama kita rasa muak, jelak, menyampah n lebih parah rase nak i sepak je muke manusia orang yang bermulut manis ni.

bagus kalau kita memuji kenkawan yang lain kan. tapi kalau hari2 ko duk puji dia sampai dia naik angin(aku le tu )cube kite fikir ape ayat or kata2 kita tu..adalah keterlaluan atau pun sangat berlebih-lebih memuji tu. ape niat kita sebenarnya?
nak tumpang kete dia pegi lunch? or nak suh dia percaya kisah2 sedey kite.

pujian tu kdg2 buat kawan kite rase best n suke ati.tapi kalau satu hari ko nak puji org tu sampai dekat 10 kali betapa bagusnya orang tu lama2 or tu pun akan terfikir.
dia ni lame x makan ubat ke..orang ade muslihat ape asyik duk puji orang x tentu hala ni kan.

tidak pulak aku menuduh orang2 yg suke bermulut manis ni hatinya hitam yakni jahat. cume, compliment yg diberikan tu sgt lah x masuk akal.
contohnya::

1- mekap mata awak tu cantik sangat macam ikan duyung..ala2 oceanus gitew hijau kebiruan(ayat rekaan semata2 ye)

2- gaya awak berjalan sungguh bergaya, persis model profesional. saya suke (juga ayat rekaan yg terbit dr mulut org)

3-awak sangat berfikiran positivf. awak ni bagus la.sangat berdikari

4- awak pompuan yg sangat moden dan berpengathuan luas(aku nak muntah dah oiii)


tu contoh je lah kan..selalunya kite bermulut manis ni depan bos la..mebi tuk dpt APC ke ape kan.x tau la ape niat masing2.
bukan le nak suh korang mencarut2 kat kawan2 semua. tapi berpada2 lah puji org tu, jangan sampai orang naik rimas n rase pujian korg tu adalah pembohongan yg amat poyo skali.oleh itu rentikan lah.

notakukukaki::dah 4 ari perut meragam..

4 comments:

  1. haks.. sgt selalu memuji lama2 org jelik

    sbb mcm dibuat2... unless dia mcm ikan emas.. xingat apa dia ckp sebelum tu.. :P

    ReplyDelete
  2. wakakaka..ade agenda la tu..sampai tahap aku rase nak jerkah je org mcm ni

    ReplyDelete
  3. cam pujian yg sungguh pura2 jer

    ReplyDelete