Thursday, April 7, 2011

Masalah Kehidupan

How u manage to solve or overcome your personal problem? x kire lah banyak mana pun masalah dan seberat manapun masalah yg terbeban di bahu.

penat i draft n delete my previous entry sebab i think its not approriate lak nak citer kan.kene saman x pasal2 aku nanti.

Semua orang ade masalah rite. tipu sangat lah x pernah ade masalah..even masalah over react melampau sebab terlebey caring tak tentu psl (mcm kes org tu risau kat awek bwk kete sorg2 blk kg) or ade masalah tertekan perasaannya kerana mcm telah di pinggirkan oleh yang tersayang kan.

Meh kite citer lebih clear n transparent k. semua org ade masalah, yang kawen ade masalah , yang tak kawen pon ade masalah..yang dah keluar dr perkahwinan pun haruslah ade masalah..x de maknanya hidup x de masalah kan. even anak raja pun ade masalah waima kaya raya duit berkepuk2 dlm bank pun.

Tapi kalau kita asyik nak gebang sana sini ade masalah, kurang berkemampuan tanpa ade sekelumit pun terdetik di hati nak selesaikan masalah kita tu. lama kelamaan orang pun langsung tak berminat dengan kisah sedih kita tu. dan jangan lah pulak kita regret dengan ape yang telah terjadi dlm hidup kita.hidup kita, kita yang tentukan bukan pak leman or mak lijah belakang umah tu yang tentukan.

contoh misalannya
kes 1
kalau kita belum kawen( contoh mcm pasah sanda tu la..cantek..cun melecun) ade masalah dari segi nak menghadapi stigma2 mulut2 makcik joyah makcik limah yg duk mengate2 kite x laku ke berlagak ke memilih ke. senang2 plak ckp, 'kalau aku kawen kan senang, setel masalah". kita je rase mcm tu..padahal entah ape masalah plak kite hadap bile dah kawen esok2.

kes 2
KAlau dah kawen n ade masalah plak ngan pasangan. or pasangan kite tu plak bermasalah.kalau yang suami dpt bini pemalas,kuat cemburu,x dengar kata or even badly x nak anak lg walhal suami dah getiks nak bergelar ayah.kalau y isteri plak dpt somi yg malas nak keje..keje tido je kat umah.satu sen pun x gune.nak cerai fikir 10 kali..kang jadik janda kene hina lagi(skeptikal masyarakat lah kan).
LAju je mulut duk ckp:"kalau aku x kawen kan sennag je hidup aku x de masalah"

pendek kate masalah macam2,pendek kate pucuk pangkal diri sendiri je. its no use u regret without trying to change for a better life.

notakukukaki::ptg ni ade satu lg berita kematian. my cousin's BIL meninggal di Besut..Alfatihah.

No comments:

Post a Comment