Tuesday, March 29, 2011

cubalah untuk mengerti

Selalunya kita cepat melenting dan 'sentap' bile ape yang cube disampaikan samada melalui oral ataupun dengan body gesture tidak dimengertikan. selalunya kes ngan insan2 terdekat lah. tak kiralah kaum famili ke yang tersayang ke.

Kadang-kadang kita lupe tidak semua orang gifted tuk cepat menangkap ape yang tersirat dalam kepala otak kita yang berselirat tu dan juga yg tersurat dalam hati kita tu.Diorang bukan ade scanner yang canggih manggih mcm buat test scan penyakit tu.lagi kite nak demand kan.

Jarang sekali kita dapat menerima kekurangan seseorang itu (kes lampi ni lah-dont ask me what is all about LAMPI)dengan rela hati.Walaupun sebenarnya kita dah kenal orang tu dari sejak dia baby lagi or dari sejak kita kenal dunia lagi.Sementelah lah kalo org tu br kita kenal sebulan dua kan.

Kerana sesungguhnya kita asyik nak mintak or berdoa agar orang faham dan mengerti perasaan kita tanpa kita sendiri tak berusaha langsung nak memahami dan mengerti perihal orang lain.

Moral of the entry :: bersabarlah dengan manusia di sekelilingmu walaupun setiap masa kita rasa nak mengamuk je

Saturday, March 26, 2011

A relief

Alhamdulillah..im glad to hear my fren(family fren actually) got promoted to Guru Penolong Kanan 1..n im very thankful that she will not be tranferred to Sabah..
Good to her n her family. Having both parents who are pensioners. it would be hard for them to travel to Sabah to visit their daughter.

This fren, Yana (not yuna )thirty years old.(sebaya i) is also second child from 6 siblings. i remember during our SPM result back in year 1999 when she asked me to choose same uni n take educational course together with her. she's very intelligent n her hope is to help all the nation gain good knowledge n have a very great education.
That's why she chose to be a teacher.

Teaching at MRSM Muadzam Shah, Pahang since her 1st day posting. i knew from the beginning she will become a great teacher.n now she is promoted n stay at same school..im glad about that. how her mother keep on praying n hope she will not be tranferred to Sabah..Alhamdulillah again.
Allah know best.

notakukukaki::waiting for her parents come to our house :)

Friday, March 25, 2011

Berkabung

mana nak carik tudung/selendang putih byk2 ni...

kat kedai semua dah abis stok..
adoila..kat rumah ni bukan x de...tp kene berebut ngan my sis n my mum.


misi ujung minggu::Carik tudung/selendang putih..(sib baik dah gaji)

Monday, March 21, 2011

i made it

hua hua hua
without consult with any of my family member..
i done it.
so kene tgk senarai semak yada yada
supaya berbaloilah ape aku buat tghari td.
penat ye makngah tahan muke n tahan kehangatan hati ku dengan makcik gemuk yg sgt kerek tadik
(lokasi Jalan Pejabat)

So sekarang sesi memenuhi segala ape yang patut. idaklah sakit hati sakit jantung limpa semua kan.
to enhance my future gitew.

later bila dah setel segala mak nenek i'll update

Sunday, March 20, 2011

This is my pleisure

Doctor In The house

of course la waktu renggang ai di rumah...idaklah i buat time opis.
Knowing me who are a litle bit 'skema' x pernah i buat ye..

n another books My favourite Sidney Sheldon

I dont care what people may judge me according to my blog. its my blog write. i blog about what happened in my life. if u dont like u are free to navigate away from this blog.. i dont even pay u to read mine.im not like others who blog for money, who blog for a fan n followers.
Thats why im different.


notakukukaiku::Congratulations to my cousin and her wife for new born arrival baby boy early in this morning..so Amir daha de adik..hehehehe

Saturday, March 19, 2011

Perancangan Minggu ke-4 Bulan Mac

Or suppose it be written as Perancangan Bulan Mac Minggu keempat? Lols..
As long as everyone who pass by (eceh macam ade org baca blog aku kan) paham udah la.

Ahad mendatang ni (tomorrow ler), will be hectic day(assumed by me)..since there's a lot of work to be taken care of. mana nak confirm ngan MBKT psl pegawai penyelia, mana nak check venue interview in a good condition, mana nak start susun2 segala macam borang according to name list, mana nak siapkan tugas hakiki. ngeri plak rase bile fikir byk sgt ni.

This coming Wednesday n Thursday, there will be an interview for new intake Penguatkuasa. n this is my first time involve n hopely i did not stuck anywhere..(the word STUCK make me feel uneasy).
Harap2 untuk setelkan 311 candidates will not burden all of us in office. Although i already heard some ngo ngeng ngo ngeng behind. i want to stress here that all the committe arrangement was done by my boss kecik n as person who assist her only do my part. i didnt place anyone according to my favor.i never do that.(im dying to do but i cant..ahaks)

So, disebabkan kenampakan hari2 mendatangku bakal busy like a bee. i sudah mengaturkan kegemaran2 i tuk di nikmati 2-3 ari ni..So, an hour ago i went to public library actually im searching for Patricia Cornwell n Kathy Reich book. but couldnt find one. Luckily, i spotted Sidney Sheldons ..byk oke..so i borrowed 2. Which are THe Sky Is Falling and The Best Laid Plans..merasa lah mak ngah marathon ni..Nampak gaya tertinggan Doctor In The House buat kali (entah ke berapa).yg tu DITH mmg stuck kat chp 3..

so, after all this end. i shall spend my time visiting Muzium Negeri..there is 1 Asean Tecstile's exhibition..cant wait to.

notakukukakiku::n i need to clear some personal matter before it mess my life

Friday, March 18, 2011

im stuck..do i?

hati belum terbuka as for "still stuck with previous love" or "haven't met one that makes you heart beat faster"?

kalau hati still stuck...eloklah beralih arah...

sometimes kita tak sedar...kita selalu compare future or current partner with the last one that hurt our heart so badly.


amik ko best dak org nasihat aku mcm ni..dikatenya AKU STUCK, x move on la ape la..
men sedap mulut je makcik oi..sekeh kang.

orang boleh cakap macam2 tapi semua x tau ape cerita kan. fikirlah masa depan n jadikan current situation as a guidance..bukan nak dgr ckp2 org yg mcm nyamuk..ngeng sana ngeng sini

notakukukaki::for those who terlebeih 'caring' to ..tq 4 ur concern , but i dont need it

Wednesday, March 16, 2011

NO ENTRY

kepala serabut
kepala pusing

tolong jgn nak sumbat byk2 masalah kat aku ye

Monday, March 14, 2011

Annual leave

Arini buat julung2 kalinya aku amik annual leave..esok pun..raser mcm too workaholic je..dr awal thn middle of March aku amik leave..Dulu2 aku pernah bitau seorang kenalan yang berapa banyak Public Holiday pun yg jatuh cantek punye on Sunday or Thursday wont effect me at all since my wish at that time was to be stransferred back to my home town. And aku rase betol sangat ape yang aku cakapkan tahun lepas.

Dah balik kat umah sendiri..nak cuti lama2 buat ape?cuti hanya untuk family matters la..kenduri..jenjalan n so on..tidaklah sama macam time keje kat Cyberjaya dulu. almost once a month aku amik cuti..silap2 2 hari cuti sebulan. semata2 nak balik Terengganu. Okey, forget bout that.i left my memory back there. usahlah dikenang2kan lagi.

So plan sepatutnya pg2 td suppose ke Kemaman tapi ditunda esok since my aunt terpaksa ulang alik ke rumah mertuanya di Pdang Tengir, Manir.so kitorg ubah plan..arini dengan jayanya aku pegi service kete kat EOn bukit Kecik(aku rase situ areanya Pulau Kambing) tu..rase mcm dah 10 thn x pegi..(bohong sgt lah ye)..my last visit was during wira time.. i mean zaman2 mak i pakai kete wira dulu2.n my mum tukar kete dah dekat 3-4 thn kot.(ari amik kete WIra kat show room ni pun ade peristiwanya..which was my 21th besday-teringat kat my secret admirer..hahahaha)

n tadi mcm konpius Mak Ngah sebab EON service tu dia rangkum skali ngan TOYOTA n ade 2-3 brand kete lg.so mcm ala2 jauh pusing2 kat Pulau Kambing tu. n end up aku dpt park dlm kandang EON. to my suprise, i saw Abang Budin again...ade lagi ye org tua tu.tp dh tua la..pakai spek lagi time nak key in data td.hahaaha.n dah ade astro n pakai sistem nombor giliran.

dengan aura paling rajin atas dunia..aku kuar dr umah td dah kul 10.30. without any appoinment..main redah je..sampai td kul 11 lebey..n after mengadu domba kete i mengeluarkan munyik2 pelik(mak n adik aku yg ckp)..aku pun kepoci la kat abang td, n aku dan2 ye tuduh 'mungkin brake pad'..dan dia cepat je ckp, 'nanti kite check ye'.

ckp psl Brake Pad nipis ni n kuarkan bunyik.'shreeek shreek' tu..aku dah pernah kene bebel ngan Ah Kau masa duk BBB dulu..katenya BP aku masih byk lg. he keep telling me
"Amoi, u pompuan drive solang2..mane ade brake pad nipis. kete pun baru ma..u pun drive sini2 je maaa"
sampai lah ari 2nd last aku kat Bandar Baru Bangi tu aku gi wat allignment tayar..dia lagi nak usik2 n main2 psl brake pad tu..tp idak plak aku bitau aku pindah masa tu..

n nasib sangat baik arini.jam 12.30 kete aku dah siap service n abg yg entertain aku ms mula2 sampai tu siap panggil aku lg ckp kete dah siap..gigih dia dtg bitau..hahaha.n melayanglah RM238.90 tadi.

tu agenda x abis lg.br 2-3 jam td aku gi Tabung Haji kat sini(aku pissed off dengan makcik yg tlg tulis2 borang tuk org x pandai menulis-disyaki makcik gad) n aku also gi Maybank untuk urusan ASB-mintak borang potongan gaji. Budak Maybank tu sangatlah peramah ye.

"Kak, jangan nangis macam ni kak. Saya x buat ape pun, suh akak tunggu kejap je. Kenapa ni kak?"

abis makcik2 sekitar tgk aku. with runny nose yg sgt heavy aku x leh nak ckp byk. mmg nampak mcm aku tgh menangis kot.sebab lepas blk drpd bank tu aku singgah Library pulangkan buku resepi yg aku pinjam.kakak tu pun tegur aku kenapa mata n hidung merah.

tu je agenda tuk arini..esok ke Kemaman agenda lagi besar.

Notakukukakiku :: nak cari tshirt muslimah plain white or jersey long sleeve kaler putih..argh..tensen betol la

Sunday, March 13, 2011

ujung bulan

dijangka sangat sibuk dan hectic
mana dengan menguruskan sesi temuduga untuk penguatkuasa pada 23 n 24..then 25 malam rushing nak ke Perak tuk TBC n also sukan PPSPPA..

n now aku dah demam(x berkaitan pon).arini pun mcm penat gile..masuk bilik meeting dr kul 9.30am..kuar2 dah 1.15pm..tepu otak aku..dengan kakak nasik ayam x brape penyek kat water front tu..sudahnya aku x lunch pon..

ni ngan selsema teruk..mcm nak demam..
uwaaaaaaaaaaaa camne nak gi joli2 esok ngan lusa nih

Saturday, March 12, 2011

Al-fatihah

My aunt's mother in law whom knowned as Tok Teh lost her pulse around 8.15pm.
Al-fatihah

This nice lady was suffered from heart problem, several pain after slipped away in toilet n unconscious since last year.n ade sket2 nyanyuk. Alhamdulillah walopun (Khatib Ngah)suami arwah dah berpuluh2 tahun meninggal, dengan anak2 seramai 9 orang dan juga cucu2 yang tak jemu2 bergilir2 menjaga ibu dan nenek tersayang.Allah permudahkan urusan arwah Tok Teh.

move on please

its very hard for me to put a suitable title for this entry.people said dont judge a book by its cover..so guys..dont judge my blog by looking at its entry title..hahahaha.

im not gonna to summarize what happened at Pasar Malam SYahbandar with all the havoc tsunami's announcement yesterday. bcoz im not in that mood actually. i hold this cerita kedai kopi for such a week. since i do not have enough free time n free internet connection to conteng2 my blog.okay so, this is my story..

Someone asked me few days ago,she kept adoring me for being so positive thinkers. Since im not the one who like to kepoci2 about my past, my history n all my details..
i just said that - i never regret bout my life. oke fine. i lied.(x sengaja ye). but i had to.(tetibe mcm jd pakar kaunselor terhebat plak).

im my life n maybe someone's life. i just happened not to think deeply sampai naik seteres.since i want my life easy. This woman keep on saying that she always crying when mengenang segala apa yg terjadi dlm hidupnya. if u ask me, i really really wanted to scold her but as a good listener ,i must not to that.

She complained about her career which is so far to match her aducational level.she keep saying that she regret n ask why she had to face this messy life. with lots of problems-mostly financial problems. she so depressed. n keep on complaining this n thats.

Honestly, i hate this kind of person. Why she blame all this problem..why? she should muhasabah diri n as a Muslim(here come religious part)we believe that Percaya Qada' n Qadar. so why u still complain? some nature problem comes without warning. but but..there are so many problem actually are created by us. meeting wrong person( xkire lah..boipreng tipu duit u ke..or ur chenta hati aka laki x keje ka), spending larvishly on useless gadgets. but we still blame others..why?

Im not x good person or a happy person whom never met with problems. everyday we face situation. the most important thing is how u overcome ur problem so it wont affect ur life.

My advice senang je..if u are a girl,woman..u need to be dependent. not lean ur life againts someone else. carik keje if u x bekerja..amik lesen motor or kete..
simpan duit byk2 ..n buy ur own car. never ever bg ur husband pakai kete if u pay the bills monthly..bukanlah aku nak mengajor korg2 jd isteri jahat or manusia pentingkan diri sendiri..tp aku sgt meluat bile dgr ade mulut2 duk citer ari2 dia duk meratap kehidupan dia..im telling u this coz of my previous experience.
yes, now u ada famili ada laki nak support u..esok2 u x tau kan..kot dia mati muda ka..gatai nak menikah lain ka..dibuatnya dia cerai u..mana u nak bergantung harap?

hello..move on la..yg sedih2 tu tutup buku cepat2 ye.bukak helaian baru..kasik byk warna sket ..barulah u happy n x sedey2..n dlm masa sama setelkan segala masalah yg lepas2 tu..masalah tu boleh dilupakan tapi x boleh di padamkan..tapi haruslah diselesaikan dengan segera.

Kadang-kadang dituduhnya kita hati batu x berperasaan. Bukan x de perasaan, tapi dah kene kuat nak hadapi segala macam musibah dan ragam manusia lain.so u have to be strong enough. Hanya yg pernah merasa saje yg memahami..
wallahualam


nota kuku kaki:: My tokwan dah sehat walafiat..Alhamdulillah..cume bile dah sihat ni dia duk gelabah plak carikkan calon suami tuk cucu dia sorg ni..parah dah tok wan aku ni

Wednesday, March 9, 2011

Jadual cuti sekolah

Jadual korang macamana? Macam lah kite sekolah2 kan.orang lain sekolah orang jadi cikgu, kite plak nak sebuk2 plan everything kan.
Okey, walau tidak terlibat secara langsung dengan persekolahan (yakni i bukan cikgu sekolah, bukan students n tidak ada anak yg bersekolah)kite tetap gigih berplan segala macam tuk menyibukkan diri memenuhi cuti sekolah kali ni.

so aku dengan semangat tinggi dan jitu dah meng'apply'kan cuti selama 2 hari minggu depan..yakni ari Isnin dan Selasa..Ahad keje ye..sebab weols nak ke kemaman..selain menghadiri bermacam2 kenduri dan paling penting sekali aktiviti bershopping.Samaada terlajak sampai ke Kuantan masih tidak dapat dikenal pasti...hahah tapi rancangan awal iols nak tgk merong mahawangsa.

Semalam plak buleh tersilap pandang banner pameran buku bergambar kat Muzium negeri.
MUZIUM? OMG tergedix2 dah aku nak pegi Muzium ni..nak ajak anak saudara diorg balik Perak plak dah..nanti lah..kene rikki2 geng2 lain ni.Mcm dah lama gile tak pegi Muzium Losong..Muzium Negara tahun lepas dah pegi.

nota kuku kaki::Selamat ari lahir tuk my BFF Raja Noor Fatihah Raja Lias.. n also tuk ZarulIG

Monday, March 7, 2011

Mencari suami dan 2 anak

Hahaha..kalau rase ade aura nak pengsan sebab tajuk entry mcm getix semacam tu x dapatlah nak ditolong ye.(gigih menaip/mengular kat opis pg ni dengan jari hantu sebelah kanan ni terluka setengah inci sebab kene tepi kertas A4..)

Pagi2 tadi telah dimaklumkan tuk bayaran family day ke Tasik Kenyir(yg dikatakan tempat lepak sejenis hantu yang disyaki jenama Langsuir). tapi ade sedikit (byk sebenornya) kekeliruan mengeenai jumlah bayaran dan juga bilangan anggota keluarga aku yang akan menyertai Family Day tersebut.

Puan A(bkn nama sebenar-aku le tu) bersama seorang suami(sib baik dia x tulis 2@3 ence somi ye) bersama2 2 orang anak di bawah umo 12 tahun. Oke aku bukan setakat nak gelak..dah gelak berdekah2 tadi kat Tingkat 2.

Mano den nak cekau ence somi sorg ngan 2 orang anak pungut tu?kek mano nak cekau tu? cer cite cer citer...Haru betol..i told organizer I'll bring my mum n 2 sisters..so including me it will be 4 adults oke..dah le dibaginya aku satu bilik together2 plak kene share umah(satu umah consist of 3 or 2 rooms) ngan anggota lain yg berkelamin..

Haruslah Puan A mengamuk hokkay(dah dituduhnya aku PUAN la pulok). tu x termasuk senarai nama naik bot ye..buh nama Puan A beserta ence somi dan anak2 pungut kene riba lah sebab x dikira as penumpang ye. Tanpa melengahkan masa Puan A(bukan nama sebenor) telah menalipon organizer itew..
udahnya jadik sesi berkenalan plak aku.

dah dimaklumkan bawak emak n 2 orang adik perempuan..Puan A(bkn nama sebenor) dah rekues x mo share banglo ngan makhluk2 berjantina lelaki. so secara tak langsung Puan A(bukan nama sebenar) telah berjaya buat organizer pening kepala.

nota kaki::sedang menguyah cara berlauk..sedap plak kueh ni

Saturday, March 5, 2011

Apabila saya seteres

i read books(kalo ade S tu maknanya mcm2 buku saya baca..kadang2 merangkupi segala macam majalah plak saya belek).
dan tadi dengan gigihnya saya memaksa mak dan adik saya menghantar saya ke public library.x sampai 5 minit saya mendaftar untuk buat kad baru(kad lama hilang masa pindah rumah..u know my mum..kalo pindah2 umah..brg2 yg mcm berindentitikan anak kedua ini selalunya dibuang or diberi pada org as sedekah)

dan tadi telah berjaya meminjam satu buku Sidney Sheldon(its remind me of Sydney Bristow-one of x-forumer dimana aku pun dah jd ex-forumer itew).n satu buku resepi kueh mueh INDON..wakakaak..aku x tau kenapa buku resepi kueh indon itew yg aku capai tadi. mungkin mcm x selesa dgn penampilan yg sgt serabai n x siap sebentar tadi.

tapi x mengapalah..membelek buku resepi dan membaca sinopsis di belakang buku itew telah berjaya mengurangkan seteres saya lebih 70%..dengan harapan tiada lah manusia2 kejam yg mengganggu perjalanan hidup pada ari ini.

selain membaca..saya akan lebih teruja untuk buat byk entry dlm satu hari..hahaha


p/s: untuk orang yang dah dapat kerete Nissan Sylphy itew..silalah menayangkan kereta anda kepada orang kampung :p (hahaha..jangan kecik ati udah lah ngan statement ini)

Dugaan

since yesterday, after i got a phone called from my office..(FYI our Office is not operating on Friday n Saturday).
saying that my visit to Alam FLora n SWM Sdn Bhd was cancelled by our beloved CEO(who was rumoursly said as perfect candidate at MERLIMAU PRK).hokkay Dato' u cancelled it.fine.. i bought 2 tickets already n when i tried to return it back at TRANSNATIONAL..they only wanted to pay RM27 per ticket instead of RM40 the original price..
i bought 2 tickets..i feel i wanted to resign(hahaha sangat emosional ye)

why? because how come the HR issued a letter .asking for 2 staff from each state on Thursday morning..n then on Monday u said THe CEO didnt know bout that n he didnt agree?who signed the previous letter?
Head of HR? vice CEO?
who?
who?
n sape plak mcm ntah pape call sana sini nak confirm segala macam?
who?of course la kuli2 batak mcm i ye
SYMP la sangat.....

Thursday, March 3, 2011

Aksi2

Selalunya pagi2 pegi keje aku x de masa pon nak skodeng orang/kete sebelah, depan or belakang..sebab selalu nak rush je nak sampai opis before 7.40am(mcm rutin plak msk time tu)..
tapi disebabkan pagi tadi dan 2 pagi lepas aku dr rumah yg dekat ngan opis..kul 7.10 dah hampir2 nak sampai opis da..so bawak kete pun mak ai slow gile.mcm nak gi paso tu hah..plg laju 60km/h oke..all the time adalah 40km/h..

dengan kete pinjam(kete mak i)..suke plak duk skodeng org.
td x sengaja sebenornya selalu suke usyar driver kete belakang je..
tp td x tertengok aksi driver kete WISH kat depan i..
aku assume pakcik la..walopun nampak dr belakang mcm x de uban..mcm mudda..dgn aksi dia aku pelik plak kan..dah jd mcm org bujang plak..x tau la kot dia pun rembat kete mak dia ke abang dia ke..

nak tahu dia buat ape?
dia pakai baju dlm kete ye..aku x tau la sebelum tu dia just pakai singlet je ke or x pakai baju langsung.
tp masa lampu merah..dia amik baju yg tergantung dr seat sebelah drebar tu(dia sorg2 je dlm kete)..dlm masa brape saat ntah..lelaki tu sarung baju..zup zap zup zap..tau2 je aku tgk dia buttonkan lengan baju kemeja n also button depan..so obvious..oke aku x de la menyebuk ke ape..tp aku rase kereta sebelah dia pun perasan..hahaha..bersikat rambut/ pakai tie tu mcm dah biasa tgk kan..tp tadi aku rase mcm tgk mr bean je bersiap dlm kete..hahahaha..
sgt x senonoh ye..

nota kuku kaki: agaknya lelaki2 tgk pompuan bermekap/berlipstik dlm kete pun rase pompuan tu x malu or x senonoh kot..hahahaha