Saturday, March 12, 2011

move on please

its very hard for me to put a suitable title for this entry.people said dont judge a book by its cover..so guys..dont judge my blog by looking at its entry title..hahahaha.

im not gonna to summarize what happened at Pasar Malam SYahbandar with all the havoc tsunami's announcement yesterday. bcoz im not in that mood actually. i hold this cerita kedai kopi for such a week. since i do not have enough free time n free internet connection to conteng2 my blog.okay so, this is my story..

Someone asked me few days ago,she kept adoring me for being so positive thinkers. Since im not the one who like to kepoci2 about my past, my history n all my details..
i just said that - i never regret bout my life. oke fine. i lied.(x sengaja ye). but i had to.(tetibe mcm jd pakar kaunselor terhebat plak).

im my life n maybe someone's life. i just happened not to think deeply sampai naik seteres.since i want my life easy. This woman keep on saying that she always crying when mengenang segala apa yg terjadi dlm hidupnya. if u ask me, i really really wanted to scold her but as a good listener ,i must not to that.

She complained about her career which is so far to match her aducational level.she keep saying that she regret n ask why she had to face this messy life. with lots of problems-mostly financial problems. she so depressed. n keep on complaining this n thats.

Honestly, i hate this kind of person. Why she blame all this problem..why? she should muhasabah diri n as a Muslim(here come religious part)we believe that Percaya Qada' n Qadar. so why u still complain? some nature problem comes without warning. but but..there are so many problem actually are created by us. meeting wrong person( xkire lah..boipreng tipu duit u ke..or ur chenta hati aka laki x keje ka), spending larvishly on useless gadgets. but we still blame others..why?

Im not x good person or a happy person whom never met with problems. everyday we face situation. the most important thing is how u overcome ur problem so it wont affect ur life.

My advice senang je..if u are a girl,woman..u need to be dependent. not lean ur life againts someone else. carik keje if u x bekerja..amik lesen motor or kete..
simpan duit byk2 ..n buy ur own car. never ever bg ur husband pakai kete if u pay the bills monthly..bukanlah aku nak mengajor korg2 jd isteri jahat or manusia pentingkan diri sendiri..tp aku sgt meluat bile dgr ade mulut2 duk citer ari2 dia duk meratap kehidupan dia..im telling u this coz of my previous experience.
yes, now u ada famili ada laki nak support u..esok2 u x tau kan..kot dia mati muda ka..gatai nak menikah lain ka..dibuatnya dia cerai u..mana u nak bergantung harap?

hello..move on la..yg sedih2 tu tutup buku cepat2 ye.bukak helaian baru..kasik byk warna sket ..barulah u happy n x sedey2..n dlm masa sama setelkan segala masalah yg lepas2 tu..masalah tu boleh dilupakan tapi x boleh di padamkan..tapi haruslah diselesaikan dengan segera.

Kadang-kadang dituduhnya kita hati batu x berperasaan. Bukan x de perasaan, tapi dah kene kuat nak hadapi segala macam musibah dan ragam manusia lain.so u have to be strong enough. Hanya yg pernah merasa saje yg memahami..
wallahualam


nota kuku kaki:: My tokwan dah sehat walafiat..Alhamdulillah..cume bile dah sihat ni dia duk gelabah plak carikkan calon suami tuk cucu dia sorg ni..parah dah tok wan aku ni

5 comments:

  1. aku pun biasa dgr masalah2 gini dari kekawan...kkdg tensen sbbnya derang2 ni jenis -ve, asyik nak cari salah org lain, tp tak nak pikir kesalahan diri sendiri. bila pikir diri asyik betul, org lain salah, mmg hidup akan tak tenang la.
    plug pun tgh belajar utk jadi +ve. terasa perubahannya. hati jadi lbh tenang dan kurang stress

    ReplyDelete
  2. aku belum moved on pon... :P

    but i managed myself
    but sometimes... lembik gak hati kan..

    :)

    ReplyDelete
  3. p2p::yes ramai org type mcm ni....its oke kalau sekadar mengeluh tuk ilangkan stress..tp kalo ari2 mengeluh meratap psl kehidupan sendiri tp x de inisatif nak change for better life..x yah la jd nyamuk..ngeng sana ngeng sini..member pun bosan

    layd::u manage urself kan..lembik hati2 tu mmg le kdg2 ade gak dtg time lembik tu..tp bukan selalu kan..ni ade certain people dia citer kat kite suh kite ari2 motivate dia..ari2 suh kita cr jalan penyelesaian tuk dia..kita nasihat..idak jugak dia dgr n pakai..mcm tu jugek..letih la kan

    ReplyDelete
  4. ye..i pun setuju dgn u tau...perempuan kena kena lebih berdikari...sampai bila kan nk harapkan orang...tambah2 yang ada laki...jangan dok harap kat laki tu je...yg x boleh dok harap...sorry ye klu ada yg terasa..hehehe...

    ReplyDelete