Friday, March 30, 2012

im not feeling well

maybe sebab penat plus duk berpanas time exhibition last saturday. then terkejar2 blk opis nak attend dance training 2 mlm berturut2. tido x lena sbb penat badan sgt2.

plus ade satu ari tu aku terjelepok kat opis sbb cirit birit n muntah2 lebeh 5 jam. sgt2 lemah rase ms tu. br tau nikmat badan sihat kan.

n arini dh rs seram sejuk sakit perut yg x kebah2 lg ni. plus ati ade sakit sket. tp mcm dh oke walopun smalm k.o sket. susahnya jaga perhubungan sesama manusia ni. baik yg dekat depan mata mahupun yg nun jauh di sana.

ade plak org duk merengek2 ajak gi Jom Heboh arini. n ade lak yg awal2 dh sms x dpt pegi sbb x sehat. oke aku dah pening n rs mcm semacam je. Mak sendiri pon x nampak2 lg arini. g mana ntah mak aku neh.


p/s: jgn la duk buat perangai. nak tgk saya naik angin ke? kalah ribut taufan angin monsun timur laut.

Wednesday, March 28, 2012

Ape dah jadi?

Lately selain mimpi asik merapu n masalah kejiwaan dengan 'sidia' tu.

oke fine dah ade yang tegur aku asik marah2. aritu mmg lah sbb PMS oke. adoila. mood tgh x elok.
kat umah pon serabut. kunon2 nak kuar release stress tp udahnya yg kuar skali tu lak jd mangsa kan.
maaf ye yg mana terlibat tu.

hrp2 minggu depan ni dah boleh cool down sket n x pening2 or marah2 dah

Tuesday, March 27, 2012

Friday, March 23, 2012

ceramah percuma

2nd entry for today.
since saya telah dilanda busan2 duduk di rumah.padahal byk mende nak kene buat. biase lah org bujang SELALU available. x de komitmen (ni opismate aku yg dah kawen ckp ikut sedap mulut dia jeah kan). bgn2 pagi tgk2 kene tinggal sorg2 kat umah.
menggagau tgk ape ade dlm peti ais. tu yg jd menu sarapan megi rebus je tu.

oke2 aku nak share cite psl kenalan internet (bukan melalaui muka buku). tp kawan MYSPACE. oke fine aku masih bukak myspace tp sekadar msk delete msg kt inbox sahaja.

aku duk ingat mamat ni psl ramos dia mcm org 70-an dulu.gmbr myspace cmtu n gambar YM pun sama. plg x leh lupe zmn2 aku duk UIA dulu dia ade mintak no fon. mintak ampun la. aku ni mmg jenis bangsa kedekut nk bg fon no kat org especially yg kenal kt internet ni kan.(mmg aku x pecaya pon). so aku telah kelentong lah mamat ni ckp aku x de tepon bimbit. dia leh mintak no tepon public fon kat kolej aku la plak. kah kah kah. desperate sungguh nampak gaya org tua tu masa tu.

oke thn ni ke thn lepas tup2 dia muncul blk di YM aku . mebi lepas aku tukor gambor kot. duk ty aku kawen ke idak lg. boleh kate itu aje le soalan dia.bf duk mana keje ape. apsal x kawen lg x sayang bf ke. mcm2 lah bebelan dia tu.

n arini aku rase tahap nasihat dia tu dh buat aku rase sgt annoyed. plus SENTAP. oke mek sentap sungguh td. dah le panas2 duk kat umah sorg2. mek ade gaduh cat n dog sket ngan 'someone' kan.
'someone' pon satu hal suke benor buat org konpius.

oke mek telah log out bodo2 gitu je kat YM td. sbb mek rase it too much la POKCIK oi. kot ye bg nasihat suh kawen awal. kate masalah kesuburan lah, masalah nafsu lah. udahnya last2 pokcik offer suh kawen ngan pokcik aje kalo mek x sayang kat bf sgt. duhh.. ape ko nak sebenornya ni?

penat mek layan org mcm2 karenah arini.

*mek ektif buat posting ni sbb mek berazam untuk tidak gune ms di opis taip blog.

kisah hujung minggu

Thursday, March 22, 2012

kisah cinta dongeng

oke nampak gaya ade story baru.
hope fully never ending story type lah.
im happy for u

Wednesday, March 21, 2012

Siapa yang terpilih?

Assalamaualaikum.

oke arini aku nak merepek meraban lagi. so kalo bosan silakan click tanda X yg kat hujung atas belah kanan/kiri screen anda tu.

Siapa yang tak pernah buat pilihan dalam hidup dia? maknanya hidup dia semua orang yang tentukan. Mungkinlah sejak kecik lagi mak pak dia or tok nenek dia decide baju ape, sekolah mana, kawan mana, makanan ape yg dia KENE AMIK. sampai dah besar ni jauh dari keluarga KAWAN_KAWAN dia lak konker hidup dia dalam menentukan segala macam bentuk acara daripada cara pakaian, kereta ape, dengan sapa dia nak bergaul.

yelah esok dah berkahwin SELALUnya kehidupan kita dimanipulasi/dikawal pilihan yang perlu di buat oleh pasangan lak kan. karang somi/bini majuk org bengang lak x ikut kata dia. ye dak.

Owh lupe, saya nak merepek pasal pilihan yang saya buat. dah tajuknya SIAPA. saya nak bercakap pasal ORANG. ye saya x boleh nak pilih orang jenis macamana saya nak jumpe setiap hari.(dah nama keje opis-mmg le asyik2 muke itu je aku tgk ari2 kan) cume saya nak tekankan saya memilih untuk berkawan dengan siapa. Once i know u cheat on me, once i know u talk bad bout me. once i know ur selfish. good bye la. baik mana pon kat depan, manis mana pun kata2. i wont regret. sebab saya jumpe ramai kawan-kawan saya yang sgt oke tapi sgt sensitif. saya x kesah pun dengan org sensitif ni mcm saya punyer BFF .Puan F (bkn nama sebenar) dia ngaku dia sensitif. tapi saya layan aje sebab dia sgt best. dia sensitif tapi dia juga sensitif dengan emosi atau reaksi orang lain.berbanding dengan certain org dia fikir dia nyer sensitif aje, kecik2 ati kalau orang tersilap kata. tapi bile dia start berkata-kata mak ai. x hengat dunia makcik oi. dia x sensitif perasaan org tp nak org sensitif perasaan dia. yg mcm ni, boleh buat kawan. tapi atas nama kawan je lah bukan kawan yang baik.tapi mungkin kawan orang lain lah.

begitu juga dengan kawan yang kita dah jenuh nasihatkan suruh berubah agar diri tak dibuli or diri tidak diperkuda-kudakan oleh orang lain. tapi tetap tegar menyusahkan diri sendiri dan juga orang lain demi nak menolong orang. ye saya jenis manusia yang suke tolong orang tapi saya jenis wasathiah aje. berpada-pada lah.kerana tidak semua orang tu baik. hari ini kita tolong dia, kita berhabis duit berkepuk2, kita bazirkan tenaga dan masa untuknya tapi esok2 kalau kita tersilap langkah dlm pergaulan dia tidak pulak mengenang jasa2 kita tu. lagi dia bermasam muke dan terus x bercakap ngan kita ada lah. jadi saya juga akan rejek anasir2 ini dlm list fren saya. sebab saya penat bg nasihat kat org.saya pun sakit ati layan org yg x dgr nasihat org ni.

Ye, diakui kadang-kadang kita tidak punya banyak pilihan ataupun kita tak ade pilihan langsung. Tapi Bukan bermakna kite kene PASRAH aje terima ape yang ada dalam hidup kita. selagi kita boleh berusaha selagi kita mampu merubah dan mencorak kehidupan kita menjadi lebig bahagia dan membahagiakan orang sekeliling, saya rasa kita WAJIB merubah corak pilihan yang ada. tapi xde lah bermakna kalo keje kite yang halal skang ni gaji ciput kite nak berenti keje n start jual dadah lak sebab lumayan. tu namanya NGOKNGEK kepala kemek.

saya tidak malu tuk mengaku disebabkan saya cerewet memilih inilah jodoh saya masih belum kesampaian. sebab saya berhati2. ye saya tidak mahu nanti saya bermasalah seperti mna manusia2 di depan mata saya yg kahwinnya awal dan menanggung pahit maung hidup berumahtangga yg kadang saya mendengarnya pon saya sudah boleh naik angin.

saya bangga kerana saya masih rasional tuk memilih dan bukan pasrah sahaja dengan kehidupan saya.

Tuesday, March 20, 2012

lepas 1 Malaysia skarang kiter berjoget dikir puteri pulok

Assalamualaikum..

berminggu2 lepas kami didera dipaksa tuk menyumbangkan suara menyanyikan lagu 1 Malaysia. ala lagu yg budak2 Lim Kok Wing cipta tu. jenuh oke kami2 yg 'terpilih' duk prektis 1 jm sebelum blk keje.stress dgn x ingat lirik lagu. tempo silap. sumbang. mula2 nak ade gaya2 lak Koirnya. pastu kensel. ade lah jugak aku skip latihan tu skali dua sebab kekangan keje yg menimbun2. lainlah orang2 lain yang tido keje byk kat opis kan. (oke promis x mo sebut org2 yg kite x suke kat sini kan)

minggu ni start dgn MENARI pulok. adoila. last aku menari ni masa kat Selangor dulu. thn 2010. dh 2 thn x gerak2 tulang2 aku ni. keras kejung terkedang semua ada.PPSPPA ni suke beno asal dinner je ade menari2, x pon karaoke. tapi yelah bukan hari2 kan. event setahun sekali. lagipun KSU pun pencen dah. kasik chance la(kalo dia dtg lah kan).

yg paling x bestnya sebab aku kene jd watak Kak Ani kite kene miming2 sesambil menari lak. org lain ade pasangan menarinya. oke, aku stress x tau nak buat ape. mcm syiok sendiri lak duk plg depan. mokcik dah le DEBAB (read SGT GOJES). aku doa2 baju tuk puteri x de saiz so leh pencen menari. wakakakaka. nak miming2 x tentu hala lak kan. malu makngah oke.

sib baik HQ lulus bajet n big boss pon ckp g kelas tarian. 6 jam je. 6 jam = rm200. tuk kami 9 org. oke x? oke. ari2 kaki lenguh duk prektis menari walopun sebenornya gelak je byk. huargh.. malu weih nak nari nanti satu semenanjung staff PPSPPA tgk. SEGANNNNNNNNNNNNN

Friday, March 16, 2012

Terapi hati dan minda selain post yg smalam ye



Tak tahulah orang lain kan. tapi cara saya macam ni lah. selain tido(wajib ni), saya recite surah2 yg menyejukkan hati (yaasin is a must together with 2-3 surah yg amalan zmn skolah-ms susah br sebuk nak baca quran-TLG JANGAN TIRU PERANGAI BURUK SAYA), saya suke MAKAN. so kalo suke makan mestilah suke masak kan. sbb kadang2 org main masak saya jd sakit perut pening. mebi diorg buh ajinomoto kot.

nilah hasilnya dr sy yg bgn tido lewat arini. hahahaha

Thursday, March 15, 2012

Ari Khamis

Mencari pengubat hati merawat jiwa lara melayan karenah manusia


p/s: berbaliklah pada Pencipta. Quran lame x baca mmg le serabut je kepala tu

Tuesday, March 13, 2012

fesyen

kain kedut2 mcm ni org panggil pesen ape?
kalo nak buat kain mcm ni 2 meter cukup dak?
jenuh nak tunjuk gambar kat tailor

Monday, March 12, 2012

menungan

1-Minggu ni sedikit sibuk. walopun big bos tadak. tp mcm2 nak kene siapkan yakni byk due date suppose ari Khamis diawalkan RAbu kerana penghantaran dokumen.(That's why aku sgt heran dgn org yg kunon2 naik solat tapi dia tido dlm surau. oke x mo ngumpat dah)

2-Minggu ni mcm stress gile compared ngan minggu sistem HRMIS last week.( i need u, tapi i tau la u br nak lapor diri kan)

3-Yes, susah nak luah rasa hati. nak call org aku kene masa yg panjang tuk aku bebel2.x psl2 org sebelah sana tido lak nanti. nak post2 kat FB ade lak pakcik aku yg ala2 zaman paleolitik dtg call mak aku lak ckp aku LIAR duk update2 status sokmo. nak tulis kat blog kan dituduh blog aku blog suke ngumpat n secara x langsung terlabellah aku as ANAK DARA TUA YG MEROYAN katenya.

4- ape pun x bleh. but dont worry, aku rase tido boleh buat aku lupe jap kat problem n sedikit kegusaran hati.


p/s: maybe aku ni out spoken person. tp aku x simpan dlm ati. aku marah/sakit ati jap je. x de la plak aku bermasam muke or buat muke kerek or even jwp soalan org dgn nada menyakitkan hati. ye, aku tau wujud manusia yg sensitif. tapi aku rase manusia2 ini perlu lebeh sensitif dgn perasaan org sekeliling. terima kasih lah pada yang duk ckp aku mulut jahat dan suke mereka citer2 buruk tu. aku pegang satu je. kalo mulut ko baik sgt apsal ko gi jaja ckp mulut aku jahat. skang mulut sapa yang jahat? ade otak kan? fikir, bukan buat hiasan je otak tu.

Saturday, March 10, 2012

Perihal fesbuk

oke. meh nak ngaku awal2 ni. entry kali ni x membina minda langsung.

senario satu
recently i added this gurl.meh kite namakan dia pompuan DBB. bukan add sbb nak berkenalan or nak merapatkan ukhuwah pun. see niat ku sudah salah. tapi nak tengok ape lagi yang diroyankan kat time line dia tu. oke fine. kejis sungguh niat aku kan.Tapi dengan wujudnya manusia2 macam ni buat kita terhibur dengan statusnya yang sangat kebudak-budakan. saya x kate dia pretend to be comel n mendapat feedback jantan2 murahan nak test power.
Mungkin tu caranya dia nak release tension dia kot. n i do wonder maybe lah pompuan tu x add sedara mara nenek atok dia di FB kan.kalo idak haruslah dia kene bambu serupe aku. cerdik la jugak pompuan tu. walopun kadang2 gatal je tangan nak komen. kang dikate kite jeles lak. x pon silap2 org lain tuduh aku dengki.x pasal2 pulak.

senario dua
Perihal orang yang baru nampak sinar keimanan. baru nak berubah ke arah kebaikan. oke fine. Alhamdulillah. Tapi macam silap berguru hamba Allah ni. yes dia bertudung tapi harus diingat dia bertudung bukan bermakna dia menurup auratnya dengan sempurna. tudung pesen Yuna. oke fine. pesen kan.baju ketat. kite tu x berapa nak kurus. pakai legging. mak ai. mcm tiang roman kat umah tu ha. jap2 amik pix kat jamban then upload sambil buat mulut2 kiut miut. ape nak jadi pompuan2 ni.


pagi tadi aku ade terbaca status adik seorang kawan. mengenai letak2 gambar / update status kawan2 di FB. jangan menimbulkan riak dan bermegah2 katenya. so, arini saya telah berusaha delete gambar secara perlahan2.mungkin jugak pengaruh dan keterbukaan minda selepas mendengar ceramah2 ustaz Azhar Idrus di youtube malam tadi membawa ke seawal jam 3 pagi. sbb x leh tido nye psl kan.

wallahualam

Wednesday, March 7, 2012

Jar of hearts

Jar Of Hearts lyrics
Songwriters: Christina Perri;Drew Lawrence;Barrett Yeretsian


I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half-alive
Now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long
Just to feel alright
Remember how to put back
The light in my eyes

I wish I had missed
The first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?

Monday, March 5, 2012

Bertuahnya hidup...

Bertuah hidup andai mampu menunding jari meletak kesalahan pada orang lain
Tanpa ada rasa bersalah

Bertuahnya hidup andai mampu melempias amarah membuta tuli kepada insan lain
Tanpa terdetik apa silap mereka

Bertuahnya hidup bila mampu berlakon bahagia di hadapan manusia lain
Tanpa pernah peka perasaan sendiri

Bertuahnya hidup andai tegar mengadu domba perihal keburukan orang
Tanpa pernah rasa jelik dengan diri sendiri

Bertuahnya hidup bila bisa bermuka-muka di depan taulan
Tanpa sekelumit rasa malu

Bertuahnya hidup jika bangga membuat hati lain terluka
Tanpa ada rasa kegusaran hati



Bertuah sungguh andai dikurniakan hati yang sangat kebal, keras laksana kerikil
tanpa pernah ada cetusan NUR di minda untuk perbetulkan hatimu yang KOTOR.



NURKILAN: MIZ EZLIN FIZRIN

Sunday, March 4, 2012

sudah2 la

penat tgk gelagat org secara maya ni.
asyik dia je rase best org lain sedap mulut je kan dia duk kutuk.

aku penat dah. baik yg muda ke yg tua ke sama je.
stop it.

yes aku x tahan i aku stop here. titik.


p/s: kadang2 (tp mcm selalu je) dia ingat dia plg byk jasa padahal dia paling banyak buat taik.

Bukan perkara baru

okeh. saya telah berusaha dengan jayanya memulakan balik hobi yang saya tinggalkan sejak zaman sekolah rendah dahulu. Cuma kali ini dizahirkan pada blog baru.(nanti saya fikirkan untuk buat link blog tersebut atau tidak).
Yes, i started to write. Dr zaman sekolah rendah kalo tak silap tahun 4 kot which was 1991. i was told by my Bahasa Melayu's teacher(Cikgu Sulong Nik Man) kat sekolah time tu that i had talent tuk menulis.oke saya masih kecik2 lagi masa tu dan tak amik port. sampailah Tahun 6 my BM's teacher Cikgu Ahamd Al-Hassora Mat Diah(i ingat nama dia. yeay) panggil dlm kelas n duk senyum2 baca my karangan (dialog perkenalan dlm bas kalo x silap) n keep on encourage me to write.

n tahun yg sama i kene paksa rela masuk pertandingan mengarang wakil sekolah n menang tempat pertama peringkat daerah. cuma sayangnya pertandingan tu x dipanjangkan ke peringkat negeri pada tahun tu.

n kalo x silap ms darjah 5 or 6 my esei was published di paper Bharian yg bahagian Akbar Dalam Darjah. i dapat adiah novel n sgt byk dpt surat dr peminat.(part ni lawak oke.org tua pon ade nak berkenalan. cikgu duk gelak je ari2 i dpt surat).

saya membuat kesimpulan saya sangatlah suka berangan(ala2 fairytales) tu yg jd menulis x tentu psl.even my mum pernah ty my sis takut2 i duk tgk bercenta bile baca my diari(ekceli tempat i conteng2 idea lah). ms form 2 ade lah tulis satu dua cerita cerpen pendek tp tuk kawan2 sekelas( kelas pompuan sahaja) baca. mmg happening kami kan.

oke. saya tak lah bermaksud nak mendabik dada. cume saya rasa idea saya dah makin kurang sebab saya sudah kurang membaca once dah blk bermastautin di bumi kelahiran saya ni. x tau lah sibuk berdating (pakwe pon x de kan) x tau lah buat ape wakakaka.
oke saya menanam azam tuk mencurah segala macam bentuk pandangan dan pengalaman di blog yang stau lagi. juga tuk meluahkan rasa stress saya bila baca karya seseorang itu. (dengki tapi menjadi sesuatu yg positif, rasernya bagus kan)

**dari saya yg memang suke mengarut2