Friday, December 19, 2014

Wednesday, December 17, 2014

keputusan sendiri

susah kan kalau asik ada yang nak tentukan hidup orang lain..

im not used to that.

and im comfortable to live by myself

org kate kite pon perlu byk masa untuk diri sendiri kan..

oke..

misi mencari masa untuk diri sendiri lah skarang ni..


tapi dari kelmaren lagi bos suh OT sampai Ahad ni.. everyday..
camne tu

Sunday, December 7, 2014

pening

keje melambak.. semua last minute..
ujung2 kene dtg opis time weekend.
senak la asik nak jaga hati org kan...

kite disuruh prepare dokumen..
part dia dokumen pon x buka n check lagi..
bile bitau kite dah kat opis
dia boleh pulak selamba cakap dia kat luar mebi malam br blk rumah
abistu aku yg dikerah suh dtg pg2 buta gi opis di ari Ahad ni ape ke jadahnya!!!!!?


tak pe lah arini ko kat atas bulilah yang bawah2 ni
esok lusa tak selalu ko mendongak langit
ingat ye rumput yang ko pijak tu

masih di opis jam 9.02pm

Thursday, December 4, 2014

kalut

semua classmates di Dungun dah register subject..
me belum lagi sbb tunggu surat.
tanya course coordinator dia ckp Jumaat ni(esok) baru INED meeting..
aiyya.. 14hb hokey last regist.
mana nak g buat card baru amik sticker agak2 la kan

Tuesday, December 2, 2014

Operasi Sayangi Dia

Operasi of the month sempena nak menganjak ke tahun 2015 adalah sayangi dia - Diri Anda

so prepare for a good start on 2015 (lantak lah tahun baru kalendar Masehi pon)

yang penting kemahuan untuk berubah ke arah lebih baik.. ye dak?

listing:

1) Mau kurus (seumur hidup pon yg ni duk no 1)
2) Mau sihat
3) Mau kaya (bukan kayap)
4) Mau cantek berseri2 dalam kate lain x mo jadik hodoh kih kih..(ni Oja punya pasal telah mempengaruhi aku)

Buat ape tunggu orang sayang kita, kasihan kat kita. kerana dia adalah dia dan bukan diri kita.

let be selfish.
yes.. jom jual ikan..

Thursday, November 27, 2014

diari malam di Mersing bandar tepian sungai

Kali kedua menjejak kaki ke bumi Mersing.

Dikatakan perkampungan nelayan yang terkenal di Selatan tanah air di mana kebanyakan penduduknya berasal dari negeri2 pantai timur. tidak pernah ku tahu kebenarannya.

Esok selesai urusan sign off ill be heading back to Kota batu Kuala Lumpur. Sesak fikiran sesak pernafasan bile nak kene balik ke Kuala Lumpur. kadang2 tertekan dengan kehidupan yang kita sendiri tak pernah terfikir nak menghadapinya.

Terkenang surat pertukaran kampus yang masih belum kunjung tiba. 14 Dis adalah tarikh akhir mendaftar, Yuran perlu dilunaskan sebelum 25hb dan Kelas bermula 28hb. Bermacam kegusaran ketakutan kengerian memikirkan permulaan di kampus baru. kawan baru suasana baru.

Tapi ini kehidupanku yang telah Allah tentukan. dan aku meniti dan mengahrungi walau dengan penuh perit getir dan jerih sehingga aku rasa tiada lagi kesanggupanku menanggung tapi aku tetap gagahkan jua. kerana apa?
Kerana ini adalah kehidupanku bukan orang lain.

Bukan bermadah pujangga (yes, itu sebahagian hobi bermain kata dan sebagainya). aku cuma meluahkan perasaan terbuku di hati. kerana lewat ini sukar untuk ku cari walau seorang teman untuk mendengar rasa hati ini. Tuhan sahaja tempat aku menceritakan segala. Kerana di situ ketenangan yang aku temui.

Cukup cerita pilu kehidupan seorang aku malam ini. esok perlu cergas cerdas berpulas keringat bekerja(macam keje buruh lak). aku rindu dengan mengisi ruang kehidupan membaca cerita pelosok kehidupan manusia lain. tapi waktu bersenang ku seakan dicuri oleh depresi kehidupan membuatkan aku lebih tegar menyelinap masuk ke kamar dapur untuk mencuba resepi.

i miss my life back then before. but i know i wont get it back again. i strongly believe Allah plan the best for me. alhamdulillah

Wednesday, November 26, 2014

update from Kluang, Johor

at Starzhotel (cozy n cheap of course)

~ setelah muntah teruk n rase nak pecah kepala migrain siang tadi di opis cawangan Segamat.. now im feeling better.
mane x gile pagi tadi jam 3 pagi baru sampai umah..pkl 5.30 pagi dah bgn balik. tdo 2 jam setengah tu pon sbb tido kat ruang tamu atas sofa n dgn baju kurung (x mandi bucuk bacin semua ada). kepala dah ting tong si bulus marble duk mengiau suh bukak cage. adoila rase nak amik batu lesung hempap je atas kepala kucing tu..

itulah emosi sungguh kalo penat n mata pon dah berpinar2..
gi opis mcm terawang2 sib baik naik cab. dgn beg baju lagi adoila..


class start on 28th Dec..
campur baur semua ada
rindu dia di situ
teringat dia yang di sana

yang dia di sinun muncul tanya khabar tunjuk concern

penyudah aku masih sendiri dan di sini kerana aku ade Tuhanku.....
Dia tau ape yang terbaik.
mungkin mulut manusia suka menyebut kekurangan kehidupan orang.
kita pula sibuk meminta itu ini dengan Tuhan, mohon sesuatu yang kita kepingin.
Tapi Tuhanku Allah lebih mengetahui apa yang aku perlu.

wallahualam.

Friday, November 21, 2014

struggle

cant wait for transferring to new campus

i think i need vacation. stress to the limit

Friday, October 3, 2014

it doesn't matter at all

where it leading
what the consequences

bcoz I choose to be selfish at first place.
I got valid reason n I didn't need ur sympathy

how I wish I don't care
but I keep crying until I got sleepy
thinking if u

#alfatihah
hope it will ease the unpleasant feeling

Tuesday, September 23, 2014

Jiwang Vs Serius

Jiwang
~mungkin terbuai dengan segala macam puisi dan lagu2 yang didedicated
~sampai bile? nak terbuai dengan dengan hanyalan dan perkara lagha?


Serius
~bosan jugak kot serius sangat
~oke memang bosan

Sunday, August 17, 2014

Bersusun-susun

Assalamualaikum..

ape benda yang bersusun2 tu?
Tugasan e-PJJ dan juga tugasan hakiki as penjawat awam.

Jadual balik kg halaman pon bersusun2 jugak..
Duit pon bersusun2 jugak terbang...

Permudahkanlah urusanku Ya Allah..

walau bersusun2 galau dihati dan jugak
bersusun2 Manusia yg diutuskan Mu yang datang merimaskan kehidupanku..


Tuesday, June 17, 2014

Out Station + Pindah rumah

Assalamualaikum..

Dah masuk minggu kedua out station ke Wilayah Selatan atau lebih tepat lagi JDT.

LAst week 3 hari berkampung di Mersing (gigih tempuh hutan Jamaluang ke Jembalang ntah) scary sungguh perjalan nya melalui hutan tebal masa angka jam menginjak 7.30 malam. paling siok just jumpe 5 biji kereta sepanjang2 jalan. mcm citer antu tu..dah lah 2-2 pompuan.. mmg haru, sepanjang jalan x bercakap.

Tu episod ke Mersing last week. This week ke JB.. sibuk penghuni Jb especially pekerja bangla dan nepal yg bertungkus lumus mengindahkan bandar JB dan sepanjang jalan nak ke The Zone. sebab persediaan Kembara Mahkota Sultan Johor.

oke la kan. ade drebar skali. x payah nak fikir sgt psl transport n parking kan.
arini dah hari kedua meaning ade 2 hari lagi nak kene stay Jb

Bilik sewa baru pon belum dpt lg. x sanggup nak ulang alik g keje naik train sampai 17 stesen sehala.
selalu drive sampai opis. biarlah jem sket2 pon
now baru rasa erti bersyukur bile dah x untung ni kan......

Adoila.. merungut2 pon x elok tuk kesihatan mental.
so bertabahlah..

org Putrajaya pon sibuk, sampaikan kain baju raya dia pon x amik lg ni.. oke nanti sistem barter ye, saya nak beg kanggaroo as u promised before. hahaha

Tuesday, June 3, 2014

Ke Bumi KL lumpur

nak marah menyampah geram cenggane pon dah arahan bertugas
kot banyak sgt duit or ade org nak sponsor hidup n tanggung segala hutang piutang boleh lah resign kan



ermmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Friday, May 23, 2014

Vacation 2014

Makin pening dan sedikit serabut (bollok wok)
still x tau either stay Ktrg or transfer.
surat menyurat penamatan sewaan peralatan opis dah dapat copy tuk opis cawangan.
then dah check agreement sewa bangunan semuanya tamat tahun ni.
plg cepat 31 July for HTRg.. Ogos for Besut.. Oct for Ktrg n Dungun and Nov for Kemaman.

Malas nak fikir sangat kot difikir makin sakit kepala. stress pulok.
so proceed dengan hal lain. banyak perkara lain yang tunggu turn kan.

Vacation for this 2014 starting with

1) Ho Chi Minh ( MIddle April)

Suppose next vacation Septmber 16-19. (tapi bile check jadual kelas time tu revision week oke)
Mak Ngah mikir banyak kali ni.. dah la pegi 4 ari.. exam final plg awal 24 Sept..
i donno..

ops.. tetibe hale ke stress sgt terjebak dengan my BFF kat opis Huda.
ajak gi Pulau Redang.. actually dia pegi dengan geng2 yg dah ade famili.
tapi last minit deme x nak pegi tinggal famili Huda je..
so ape lagi geng2 single pon join venture lah. hrp x jd baby sitter anak Huda. hahahaha

so we are going this 7 June.. kwang kwang kwang.. nama je rakyat terengganu tapi x pernah jejak kaki ke pulau2 yg ade kat terengganu ni kecuali gi kije kat Pulau Kambing. kih kih kih kih..


tapi snorkling x pakai spek nampak ke ikannya nanti?haishhh

Saturday, May 10, 2014

Alhamdulillah

Terima kasih ya Allah di atas segala kurniaanMu.
Makin tak sabar nk masuk sem baru.
Segala perit getir pahit payau dugaan dan rintangan semester lepas terbayar dengan keputusan yang diterima.


Debaran penempatan baru je x surut2 lagi.


P/s: semoga aku lebih tabah

Sunday, April 27, 2014

Trip ke Ho Chi Minh City kali kedua-pahit masam masin kelat manis

Salam.

x berkesempatan nak bercerita ceritut.
Pegi kali ni x ke mana2 sangat tidak lebih 3km radius pon dari pasar ben than tu.
cume regret amik bagasi 25kg.. suppose 30kg oke..

that's why pesanan rakan2 x dapat dipenuhi. beli tuk kawan pon tuk kenalan yg sama2 kursus di Intura aritu, sebab dia kirim telekung tuk hantaran kawen n also telekung tuk mak dia gi teraweh katenya :)
beratnya berkilo2 jugak...since orang dah bagi duit rase berat hati pulak x membeli.. ye dak?

bertolak 15 April 2014 flight dari Trg jam 8.20 tapi seawal 6.45 dah tercongok dah kat epot Sultan Mahmud. nak breakfast pon fikir 10 kali. pagi2 ni dikhuatiri perjalanan dgn flight bisa buat aku muntah..(since my last trip dgn MAS perjalanannya x brape smooth n nyaris muntah dlm fligjt tu.. )

sampai LCCT (mebi lepas ni kite ke KLIA2 plak kan?) my BFF Amelia dah selamat menunggu kat Arrival Hall..pompuan ni kuar dr Taman Melati mcm gi keje katenya..
so weols melantak la dulu kenyang2 di OLd Town..n jenjalan buang masa n borak2. once dah check in bagasi tgk2 kami kene depart kat Gate Y1 (sebelah domestic Gate) yg x de ape kat dlm tu kecuali seat..So makcik imigresen/polis tu ckp sejam sebelum flight baru depa bukak pintu tu..sbb x de toilet or surau.. aiyyoooo..

kami pon lepak la...
elok dah 1.30 ptg tgk org dh ramai Q, pintu x bukak pon lg.. dlm 1.45pm br lah barisan bergerak..
kami amik pendekatan nak duk plg last skali kat barisan n memilih tuk observe peoples around. tgk gelagat cina vietnam duk selfi(kaya dia ni, dtg shopping je kat mesia n cute pulak orgnya..amik pon hot seat. tapi x abis dgn topi main golf dia tu)..
elok tgh beratur nak check imigresen.. tetibe tgk ade org pakai baju celoreng mcm askar tapi kaler kelabu n celoreng2 nya sedikit kecik.. ooo baju imigresen yg baru.. diorg ni bawak 2-3 org chinese yg bergari tangan..

OMG pendatang tanpa izin aka haram hantar blk dgn Flight? Vietnam ke? matilah kalo satu flight dgn kitorg.. dibuatnya diorg ni mengamuk x nak blk negara asal. kot dia cekik kami ke FA ke.. dia nak ceroboh kokpit ke..(..tu semua imaginasi aku k...byk sgt duk fikir lps kes MH370 tu)

pastu kitorg tersadai kat BayF87 lama oke..lebih 15 minit since aku rase ade flight international lain nak masuk ke gate Y1 tu..since kami dimaklumkan sblm kami tu ade flight ke singapore yg delay..sbb tu kami x leh masuk awal..

elok2 masuk n amik seat skali cine vietkong yg pendatang haram tu bw tiket dia kaler merah nak duk sebelah aku!!!!!!!!!!!!!
cepat2 ko aku tuko seat dgn member...

so terbanglah kami.. dgn perut kosong sincelast kami makan adalah jam 10 tadi. elok terbang dlm 10 minit::::

PLANE MCM MELAMBUNG..JUST LIKE MASA AKU NAIK BOT/FERI KECIK DARI KUALA PERLIS NAK KE LANGKAWI ARITU..kene lambung ombak ape plak atas2 awan ni..

x tipu, melambung ade 2-3 kali..aku yg dah nak tido2 ayam ni terus terjaga n jantung dan berdenyut laju n terus pandnag ke luar tgk x de lah gelap sgt,., then oke.. hujan rupenya..mamat yg sebelah aku tu elok2 tido dah terjaga segar bugar..

Tetibe je aku imajin, ni br 10-15 minit perjlanan.. nak g HCM ni 1 jam 50 minit oke..
member aku si Amy dah cuak.. dia siap ckp," apsal laju sgt kapal tebang ni? selalu aku naik x rase pon lajunya ni.. macam langgar segala macam ni.."
"Langgar awan kot Mi, aku tgk ujan kat luar.. ko jgn ty byk2 la, perut aku dah senak rase nak muntah ni"
"aku x leh nak tido dah ni"
terkebil2 kitorg.,.penumpang duk bersorak setiap kali fl;ight melambung.. (korg ni..kot jatuh terhempas-nauzubillah..bawak2 la baca doa ke ape kan..adoilaaaaa)

perut lapa..konon order la mee grg mamak. x leh nak fokus makan dah aku ni. sebu perut sbb lewat lunch..pkl 3.30 waktu mesia baru nak mkn.. aku mkn 2-3 sudu aku pass kat member aku. AMy boleh pulak makan abis mee grg..berselera dia.hahahah

Ade org purchace leather case tuk passport n tag bagasi dlm flight sbb kat kiosk di LCCT dah abis mende alah tu..

Kami sampai di HCM agak awal dr jadual dlm 4.35 mcm tu waktu mesia..3.35 lah waktu Vietnam..Tiba awal la dah laju sgt bawak (tu Amy yg ckp)..

Ho Chi Minh baru lepas Hujan.. ALhamdulillah x de plak flight bergegar ke ape sebab cuaca kan..n also udara pon segar..
lepas amik bagasi aku g kat kaunter vinasun.. byr kupon taxi. mahal la kene caj usd15..aku rase suppose usd10 je.. x pe lah.. rezeki cina tu la.. yg ptg naik cab, aku x mampu dha nak panjat bas 152 yg tambangnya RM1.50 je tu..

ketar2 dah tgn sbb lapar...

bersambung

p/s: tu baru 1 jam 50 minit(ikut jadual) nyer flight. kalo g Makkah ke MAdinah ke yg belas2 jam tu ..DUgaan berat ni.. tetibe rase mcm trauma plak naik flight.. kot ade ke bas dr Ho Chi Minh ke Mesia? hahahah


Kami CHeck in di A & EM HOtel. jalan Le Thanh Ton

Hasil tangkapan semalam juga pesanan seorang rakan




yang atas ni semua baju2 raya kami adik beradik includes our mum...hehehe ade lg xdapat nak upload..internet mcm x berani nak izinkan

Wednesday, April 23, 2014

transfer lagi

it's not me yet
but him
To Putrajaya ..again
brape kali kene transfer da...............

Saturday, April 12, 2014

Finally

Exam dah abis.. yahooo

oke mari kite tenang2kan fikiran sebelum menerima surat penempatan baru k.
ushalah berangan dengan kata2 manis tu.
mustahil sgt kan kalo yg stay hanya 10 org dan keutamaan diberikan kepada yang dah kawen..
sah2 la aku kene berambus dari opis Terengganu ni kan...

x de marah pon, cume ape salahnya cakap yg betol.
kadang2 kita ni tengok je mereka duk mereka cerita sesuatu perkara yang kita tau dah x betol.
saje nak tgk sejauh mana dia nak mereka citer tu.

kalo diberi notis sebulan awal lagi afdal.. mana lah tau kot tercampak ke negeri yg ade masalah kegawatan air tu kan..
if kene ulu lipis or gua musang mmg aku buat surat lah mintak g KL..

aku pegang satu je:

INI DUGAAN ORANG MENUNTUT ILMU

Wednesday, March 26, 2014

berkelana ke mana?

setelah hampir 3 tahun 3 bulan kembali ke bumi kelahiran.
nampak gayanya kene berkelana di bumi lain plak..

adoilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Thursday, March 20, 2014

Alhamdulillah

program opis makin menjadi2..
tadi siap dpt call lg budak HR HQ ckp mebi nak close opis Terengganu plak dah..
adoila...

tapi put aside la that bad feeling..
now i just wanna berangan2 lepas exam nak g Ho Chi Minh..

Yes again.. after last visit DIsember 2013

dengan exam yg berderet2 tu..sabor je la..

dengan dia yang dot dot dot lagi..

malas nak kusut2
yg penting saya nak gi holiday..

n stop remind me about plane crash what ever.

jodoh maut rezeki tu semua Allah dah tentukan..
dont talk nonsense like u dont believe in Qadar n Qada' Allah swt

Wednesday, March 19, 2014

P.E.N.A.T

exams will be on 6,7,8 & 11 April..
Good luck then

minggu yang rasa nak pecah kepala memikir dan penat ke hulu ke hilir dgn program.
nasib baik interview zone timur terlepas dari kene handle..
so Pahang uols handle yek tahun ni


am also tired with unfocused person.
penat wei.. aku bukan nak ckp korg ade masalah nak digest perkataan org ucapkan ke ape..
tp aku rase korg pemalas nak tanya kalo korg x phm
n korg tenggelam dalam kesilapfahaman korg tu..
memandai2 x tentu pasal

aish.. penat sgt.

Saturday, March 15, 2014

rentetan

masa ni lah..
pong pang sana sini
semua org salah..
rumusan dia je betol..
membuta tuli

dengar dan fikir. Allah bagi akal tuk fikir.
bukan tuk kondem org.

no wonder u face difficulties with people around u at work
brape banyak kali dah lompat keje?
semua salah rakan sejawat ke?

think think think

kredit pakar diari hati FB

Terima kasih pernah datang, lalu menghilang,
Terima kasih pernah ada, lalu tiada,
Terima kasih pernah menghibur, lalu kabur,
Terima kasih pernah meninggikan harap, lalu menjatuhkan,
Terima kasih pernah mendekat, lalu menjauh,
Terima kasih pernah peduli, lalu tak acuh...











terima kasih atas segalanya

Wednesday, March 5, 2014

keluh kesah sebuah kehidupan

jangan komen banyak sangat la bila baca tajuk entry kali ni..
Mak Ngah stress but baru je rase ilang stress sket dlm 20% lepas berjaya siapkan assignment Math..
Alo ence lecturer pon agak2 la..bagi smalam kene submit sabtu pagi2 buta sebelum test..

bukan ape, bulan Feb ni Mak Ngah banyak travel.. kursus ke IPN Sabak Bernam awal bulan Feb..
middle Feb dah terberjanji dgn mak n litle sis ..terbang gi Langkawi..baru touch down Trg, dah malamnya ke Sungai Petani by bus plak..kursus di INTAN..Alhamdulillah seronok kursusnya..

will make special entry bout that..tunggu free la ye..

dari se awal bulan x fokus study..

tambah plak kelas last weekend sampai 2 hari berturut. buat lagi BBQ dgn geng2 ketat n sporting morting tu..
telan lagi kambing byk2..udahnya Mak Ngah tido dlm kelas math..duduk sikit punye depan..boleh tido..
n 2 chapter x tau ape study.:(

n smalam x leh nak study psl x terbit mood..
Alhamdulillah malam ni dapat study 2 chapter tu dgn gigih n siapkan asgn.
entah betol ke idak x tau ler..

cume nak kene study sendiri another 2 chapter yg konpem ence lecturer x ajo sbb dia ckp susah n dia akan skip.
tapi syg tu markah 30 oke.. nangis aku..yg remaining 70% tu entah betol ke idak buatnya..

yg confirm english nyer subject dah ke laut sebab speaking test blur..duk repeat mende sama..oke nanges kuat2..

test 1 law pon dah hancur sbb amik 2 kali tolak dah 5%..nangis berlagu..

abistu nak score subject ape ni?
aim sem ni nak dean list n nak lg tinggu dr gpa sem lepas..so kene dapat at least 3.8..
possible ke? kot dpt 4.0 aku belanje yg tersayang Nasi Arab...pejam mata bayar..huhuhu

oke..esok keje..
mane nak bgn pg2 nak iron baju n masak bekal..

daaaaaa

Sunday, March 2, 2014

exam just around the corner

officially class dah abis smalam.. tp unofficial classes n tests lom finish lagi..
so still have to travel for classes on weekend..

exam just another a month to go..
cant wait to spend time to Ho Chi Minh again after exam...

Sunday, February 2, 2014

awal tahun -edisi sibuk part 2

x de awal tahun sangat dah..dah abis bulan Jan n dah masuk feb pon..

too much politics kat opis kadang buat aku depress..

Ya Allah , Kau kuatkanlah hati ini dan tabahkan lah diri ini menempuhi syaitan2 yang bertopengkan manusia ni..

Kalau kita menyusahkan hidup orang, nescaya esok lusa rasa susah itu akan terpalit ke atas diri kita tanpa kita sedar.
bila dah terngadah baru nak sedar dah terlambat la beb

birthday

we add number into our age rite?
so last Monday on 27th january I turned 33.
yes 33 years old already, still single :)

n today his birthday..
happy birthday then..

p/s: x abis lg berkemas..esok kite out station jumaat pg baru balik trg..
Sabtu lagi kene attend kelas. yet next Khamis will going cuti2 mesia with
my mum n sadly cuti x approve lagik!!mak ngah sentap