Sunday, April 27, 2014

Trip ke Ho Chi Minh City kali kedua-pahit masam masin kelat manis

Salam.

x berkesempatan nak bercerita ceritut.
Pegi kali ni x ke mana2 sangat tidak lebih 3km radius pon dari pasar ben than tu.
cume regret amik bagasi 25kg.. suppose 30kg oke..

that's why pesanan rakan2 x dapat dipenuhi. beli tuk kawan pon tuk kenalan yg sama2 kursus di Intura aritu, sebab dia kirim telekung tuk hantaran kawen n also telekung tuk mak dia gi teraweh katenya :)
beratnya berkilo2 jugak...since orang dah bagi duit rase berat hati pulak x membeli.. ye dak?

bertolak 15 April 2014 flight dari Trg jam 8.20 tapi seawal 6.45 dah tercongok dah kat epot Sultan Mahmud. nak breakfast pon fikir 10 kali. pagi2 ni dikhuatiri perjalanan dgn flight bisa buat aku muntah..(since my last trip dgn MAS perjalanannya x brape smooth n nyaris muntah dlm fligjt tu.. )

sampai LCCT (mebi lepas ni kite ke KLIA2 plak kan?) my BFF Amelia dah selamat menunggu kat Arrival Hall..pompuan ni kuar dr Taman Melati mcm gi keje katenya..
so weols melantak la dulu kenyang2 di OLd Town..n jenjalan buang masa n borak2. once dah check in bagasi tgk2 kami kene depart kat Gate Y1 (sebelah domestic Gate) yg x de ape kat dlm tu kecuali seat..So makcik imigresen/polis tu ckp sejam sebelum flight baru depa bukak pintu tu..sbb x de toilet or surau.. aiyyoooo..

kami pon lepak la...
elok dah 1.30 ptg tgk org dh ramai Q, pintu x bukak pon lg.. dlm 1.45pm br lah barisan bergerak..
kami amik pendekatan nak duk plg last skali kat barisan n memilih tuk observe peoples around. tgk gelagat cina vietnam duk selfi(kaya dia ni, dtg shopping je kat mesia n cute pulak orgnya..amik pon hot seat. tapi x abis dgn topi main golf dia tu)..
elok tgh beratur nak check imigresen.. tetibe tgk ade org pakai baju celoreng mcm askar tapi kaler kelabu n celoreng2 nya sedikit kecik.. ooo baju imigresen yg baru.. diorg ni bawak 2-3 org chinese yg bergari tangan..

OMG pendatang tanpa izin aka haram hantar blk dgn Flight? Vietnam ke? matilah kalo satu flight dgn kitorg.. dibuatnya diorg ni mengamuk x nak blk negara asal. kot dia cekik kami ke FA ke.. dia nak ceroboh kokpit ke..(..tu semua imaginasi aku k...byk sgt duk fikir lps kes MH370 tu)

pastu kitorg tersadai kat BayF87 lama oke..lebih 15 minit since aku rase ade flight international lain nak masuk ke gate Y1 tu..since kami dimaklumkan sblm kami tu ade flight ke singapore yg delay..sbb tu kami x leh masuk awal..

elok2 masuk n amik seat skali cine vietkong yg pendatang haram tu bw tiket dia kaler merah nak duk sebelah aku!!!!!!!!!!!!!
cepat2 ko aku tuko seat dgn member...

so terbanglah kami.. dgn perut kosong sincelast kami makan adalah jam 10 tadi. elok terbang dlm 10 minit::::

PLANE MCM MELAMBUNG..JUST LIKE MASA AKU NAIK BOT/FERI KECIK DARI KUALA PERLIS NAK KE LANGKAWI ARITU..kene lambung ombak ape plak atas2 awan ni..

x tipu, melambung ade 2-3 kali..aku yg dah nak tido2 ayam ni terus terjaga n jantung dan berdenyut laju n terus pandnag ke luar tgk x de lah gelap sgt,., then oke.. hujan rupenya..mamat yg sebelah aku tu elok2 tido dah terjaga segar bugar..

Tetibe je aku imajin, ni br 10-15 minit perjlanan.. nak g HCM ni 1 jam 50 minit oke..
member aku si Amy dah cuak.. dia siap ckp," apsal laju sgt kapal tebang ni? selalu aku naik x rase pon lajunya ni.. macam langgar segala macam ni.."
"Langgar awan kot Mi, aku tgk ujan kat luar.. ko jgn ty byk2 la, perut aku dah senak rase nak muntah ni"
"aku x leh nak tido dah ni"
terkebil2 kitorg.,.penumpang duk bersorak setiap kali fl;ight melambung.. (korg ni..kot jatuh terhempas-nauzubillah..bawak2 la baca doa ke ape kan..adoilaaaaa)

perut lapa..konon order la mee grg mamak. x leh nak fokus makan dah aku ni. sebu perut sbb lewat lunch..pkl 3.30 waktu mesia baru nak mkn.. aku mkn 2-3 sudu aku pass kat member aku. AMy boleh pulak makan abis mee grg..berselera dia.hahahah

Ade org purchace leather case tuk passport n tag bagasi dlm flight sbb kat kiosk di LCCT dah abis mende alah tu..

Kami sampai di HCM agak awal dr jadual dlm 4.35 mcm tu waktu mesia..3.35 lah waktu Vietnam..Tiba awal la dah laju sgt bawak (tu Amy yg ckp)..

Ho Chi Minh baru lepas Hujan.. ALhamdulillah x de plak flight bergegar ke ape sebab cuaca kan..n also udara pon segar..
lepas amik bagasi aku g kat kaunter vinasun.. byr kupon taxi. mahal la kene caj usd15..aku rase suppose usd10 je.. x pe lah.. rezeki cina tu la.. yg ptg naik cab, aku x mampu dha nak panjat bas 152 yg tambangnya RM1.50 je tu..

ketar2 dah tgn sbb lapar...

bersambung

p/s: tu baru 1 jam 50 minit(ikut jadual) nyer flight. kalo g Makkah ke MAdinah ke yg belas2 jam tu ..DUgaan berat ni.. tetibe rase mcm trauma plak naik flight.. kot ade ke bas dr Ho Chi Minh ke Mesia? hahahah


Kami CHeck in di A & EM HOtel. jalan Le Thanh Ton

No comments:

Post a Comment