Tuesday, December 31, 2013

Selamat Tahun Baru 2014

Kita tidak perlukan bunga-bunga api meluncur ke langit menyinari gelap pekat malam tahun baru.
Kita tidak perlukan pekik laungan 'Happy New Year' bergemuruh kedengaran .
Tetapi yang kita perlukan adalah semangat sentiasa ingin berubah menjadi lebih baik dari hari semalam.


Baik Tahun Masehi dan juga Tahun Hijrah pasti berlalu silih berganti. Bagaimana perubahan kehidupan kita setiap tahun? masih di takuk lama atau sudah berubah seinci ke arah yang lebih baik? atau berhasta jauh ke arah yang tidak sepatutnya?


Tekadkan azam yang positif dan yang jauh ke hadapan. Biarlah impian kita setinggi bintang dilangit kerana sesungguhnya lebih tinggi impian maka lebih besar harapan dan semakin gigihlah kita berusaha mencapainya.


Salam Tahun Baru 2014. Semoga segala perancangan dan impian akan dapat dicapai.

Sunday, December 29, 2013

Syndrome sakit hati limpa jantung bagai

tension plak arini kat opis.
tension tgk org bermuka-muka
tension bila kita tahu keadaan sebenar

lagi tension bila org pedajal kite tapi ujung2 dia plak g buat muke monyok muke dia teraniaya.

tapi tak pe. Allah itu Maha Mendengar dan Maha Adil yang mendengar keluh kesah dan rintihan makhlukNya.

Di saat tiada seorang insan atau manusia yang percaya dan memahami diri kita Allah senantiasa ada
sentiasa mendengar luahan hambaNya.

bermunajatlah berzikirlah bertahmidlah selagi hayatmu masih ada.
jangan kamu lupa siapa Tuhanmu.

Allahuakbar (tiada kene mengena dgn trademark atau motto mana2 parti politik-harap maklum)

Saturday, December 28, 2013

Trip to Ho Chi Minh Day 3

Assalamualaikum.

So now we move to Day 3 plok.
Pagi2 tu kami telah nekad kami merujuk geng2 single la. me n my opismates) telah berjanji tuk breakfast kat kedai.
lantak la mahal ke papa kedana ke asal nak melantak sarapan pagi yang normal. cemuih la nak makan nasi bubur segera n megi cup je kan. roti pon x leh nak masuk kat tekak aku dah. tekak duk teringat2 nasik lemak ikan aye n nasik dagang di kampung halamanku.sob sob sob.

itulah resitnya kami byr tuk 3 org. 2 org je order makan sbb lg sorg bawak megi cup. cume masa kitorg g keddai tu berlima. yg lelaki 2 org duk meja sebelah. boleh plak makanan kami yg order dulu sampai sudah dia x buat. sudahnya lama gile n kami mintak tapau sbb mcm dah lewat. sbb janji 9.30 waktu mesia nak ke muzium memorial perang tu.
agak membuat kami rase nak marah lah. kot bg diskaun x pe lah jugak kan. harem je.sudahnya sampai hotel kami gi kat cafe duk mkan kat situ. tambah plak nasik goreng tu byk gile mcm tuk 2-3 org makan. nak nangis aku makan. nasib baik la Along aku turun so aku paksa la dia makan skali. gambar nasik x de ye sbb kelam kelibut dh masa tu. mee goreng mama aka mamak dia pon sedap menepati citarasa org mesia la. especially aku yg sgt cerewet bab rasa2 ni.

Then kitorg pon menuju la ke muzium peringatan perang tu. masa tu aku dah kau nak ke toilet la. sape suh mkn berat pagi2 kan. mmg tekanan perasaan la. bawak botl tadah air kat sinki.
overal muzium tu menyedihkan dan menginsafkan. ramai minah2 salleh n bangsa kaukasian ni duk menangis meratap hiba dlm dewan2 galeri di situ. kami x lama dlm 2 jam je. tu pon x sempat sgt nak bergambor2 sbb aku x sedap perut. nak poo poo.

aku x naik tgkt 3 sbb kes sakit perut aku tu tapi sempat jugak aku beli brg kerastangan hasil mangsa2 perang org2 oku. yg fizikal mcm org kerdil tapi jenis bongkok 3 tu. tapi diorg sgt baik ramah n frenly. senyum je. mintak kurg pon bg la sket. aku beli mcm bunga2 kaca tp bukan kaca pon. dia buat mcm pokok bonsai. tu mak aku kirim.9maaf gambar tiada). lps aku beli makcik2 kiah pon laju je gi beli. niat aku satu je. bio le deme bukan islam pon. harapan aku, aku byr usd6 tu dapat bantu penuhkan tabung diorg. beg2 tangan dr manik2 cantek pon byk. rege dlm rm18 ke atas. ade jugak cikgu2 yg beli. n now aku nyesal apsa x beli tuk gi diner or buat hantaran ke ke. -macam nak menikah sgt la ka.

masa kat muzium tu aku duk gile belek baju Ao Dai deme je. cantek oke..

lepas muzium kami dibawa ke China Town tempat borng2 baju semua lah. kat sini ade masalah besa iaitu bas/ape2 kenderaan x leh parking menunggu. dia just leh turunkan penumpang n amik penumpang saje. so korg bygkan lah suasana luar tu mmg sesak lah. kami diberi masa dlm 2-3 jam tuk shopping di sini. group kami abanglong aku yg start kat depan. kami round dulu semua. oke jalan sempit yg amat. korg bygkan mmc korg gi pasar malam jalan tar yg ari Sabtu tu. og bersesak2 belaga montot semua tu. masa tulah depa nak bawak msk stock baru tambah2 kami ni yg saiz bukan kurus mmg hazab la nak lalu.

ujung2 kami stop kat kedai kain cotton. mmg kenyang la makcik tu dpt kami ni sbb kami beli mcm2 kat situ. n aku end up tempah baju ao dai n also jubah. baju aodai tu aku gi pilih kain chiffon. n belahan tepi dia agak tinggi. so kawan aku yg lelaki ni duk pesan puluh2 kali. suh aunty tu labuhkan sket belahan tepi baju tu. n buat lining. sampai makcik tu ingat kawan aku tu SUAMI aku plak. x pasal2 kan. boleh kate aku nyer pesanan kat aunty tu-
"u jahit besar oke. big n wider. no fit fit, nanti this abang marah"

alasan lah ko kang x muat nangis aku. memula riso jugak kot dia x anto. sbb esok aku nak balik dah kan. tp aku fikir kao ade rezeki sampai la baju aku tu. kalo idak nak buat camne. tp aku tau chinese ni pegang janji sbb dia meniaga kan.stress aunty tu bile aku mintak kurg byk sgt. dia siap bg air mineral kat kami semua n citer anak sedara dia kawen dgn org mesia. dan2 plak dia ty aku hantaran org mesia brape average. aku ckp RM10k. terus dia kire calculator tukar dgn duit dia. dia ckp mahal!!!

tetibe deme2 ni laung2 kat aku ckp bas dh sampai. aku baru je suh makcik kedai sebelah gunting kain lycra 5 psg. sepasang rm18. ko mampu rege gitu kat mesia. semeter pon dah rm17 kot kat Trg ni.

so aku le muke yg plg lewat naik bas n x leh nak naik pasa brg aku berat n penuh kat tgn. abs semua org pakat tlg bawak naik plak. duduk dah le kat blkg. maklumle geng2 makcik kiah n makcik limah amik seat depan.

lepas tu kami lunch di rstoren sri melayu.

bersambung la plak ye ke part 2 Day 3 ni

Saturday, December 21, 2013

Ujung Tahun - edisi sibuk Part 1

Tinggal beberapa hari saja lagi nak masuk Tahun 2014.
Tak usah ditanya lah azam tahun 2013 tercapai ke idak.
Aku ni kalo berazam tu macam2 aku listkan sampai x muat kertas A4 tu.
Tapi kalo dibilang berapa yang tercapai tu agak payahlah sket sebab selalunya awal2 tahun azamnya byk, dah tengah tahun kot bertambah lagi azam dan cita2 murni kan.

Cume yang aku dapat buat kesimpulannya tahun 2013 ni aku sedikit hepi dan kadang2 tu ade jugop la stress tu. Antara perkara yang aku dapat capai

- mula bergelar pelajar
Aku x heran lah orang nak kutuk atau mencebik bila aku cakap aku start masuk kelas balik as part time student. Dan aku bukanlah amik Master pon. jadi, x payahlah nak tanya banyak sangat. Kalau korang setakat tanya aku jawap korang puas hati tak pe la. ni lagi korang kondem dan mencebik2 lak. Suka ati aku la dah duit aku masa aku dan paling penting bos aku dan mak aku memang sangat mengalukan. Instead mak aku tanya x nak sambung belajar ke masa awal tahun aritu dan aku jawap "dah apply mak, tunggu lulus ke tidak je permohonan".

Jadiknya bila dah berjaya permohonan, majikan aku bagi green lite dan banyak aktiviti rasmi aku dapat pengecualian dek kerana bebanan kelas dan peperiksaan aku sangat2 bersyukur dapat boss aku Puan Hajjah banyak bagi galakan sebenarnya. motivasi dia bagi tu yg menyuntik semangat aku. Jadik secara tak langsung ade jugak aku influence lah kawan2 satu opis tuk sambung belajor.

Walaupun begitu masih ade lagi segelintir kawan-kawan semacam tak puas ati plak aku sambung belajar. ayat2 sinis yang selalu tertangkap kat telinga aku:-

Ko tak pe lah, x de komitmen lagi. anak dgn laki x de. bolehlah nak telek2 buku nak gi kelas semua.

tak kurang jugak yang memerli dan seolah menghina plak status bujang aku pon ade

Kalau sekarang umor ko dah 32, nak abiskan study ko amik masa 3-4 tahun lagi, aku x tau la ko ni kawen ke idak. kenapa lah ko pentingkan diri sangat. Bile ko nak kawen ni?

Tapi aku x amik port lah. pada aku ni masa depan aku. yelah aku tak tahu bile dunia nak kiamat. bile aku nak mati. bile jodoh aku nak sampai. dari aku tunggu aku cari tak jugak kejumpaan. baiklah aku reward diri aku sendiri dengan sesuatu yang aku suka.
Aku suka membaca then why not aku x study? yes mmg jurusan ni jauh benor tersasar dgn jurusan aku amik semasa di UIA dulu. tapi x pe lah. selari dengan keje aku skang ni kan. dan aku juga ade perancangan kerjaya yang lain.

Now dah masuk 2nd part. dan keputusan part 1 aku x de cemerlang mana(mestilah aku aim 4.0). Aku harap sem baru ni aku nak lebih score sbb Course Coordinator pon dah tlg kami student epjj dgn letak 12 credit hour semata2 nak nama kami dlm list dekan. sbb last sem ramai yg score 3.5 above tapi x layak msk list dekan sbb credit hour just 11.

Cabaran tu tetap ada, nak cuti tanpa rekod tuk exam agak lambat kelulusannya. jadiknya aku kene bajetlah cuti rehat aku dulu dikorbankan. juga jarak perjalanan dari rumah ke UiTM Dungun amik masa sejam (kalo aku bawak berhemah) dan 45 minit kalo aku speed. Rakan2 baru yang aku kenali semasa epjj ni dah macam adik beradik sendiri. masing2 membantu.

Teringat plak masa last paper aku sit aritu lepas exam kawan2 yg lain semua bergegas bersuka ria ke Mesra Mall gi karaoke la lepak2 la. aku plak bergegas ke KL sebab kene assign tuk kursus ICT. nasib baik la opismate aku yg drive. memang agak penat tapi aku rasa berbaloi dan rasa puas hati sangat dengan masa aku yang terisi.

Overall study sem ni kene lebih rajin sebab kami amik Subjek Math n Law. matilah kan nak score A+ for all subjects.

so azam Tahun 2014. nak score 4.0 la plak......................

Trip to Ho Chi Minh -Day 2

Assalamualaikum.

Bersambung lagi ke entry kedua Trip to Ho Chi Minh.

Untuk makluman semua, kami stay di The White Hotel 2. kalo kami jalan terus entry ke Ben Thant market adalah pintu South 9 ke North 9- oke aku terdelete pix gate mana cume yg pasti entrance dia tu ade org jual bunga segar. n kalo masuk pagi2 mmg wangi(rasernya aku x citer dlm entry Day 1 tu kot ade insiden kami berjalan kaki dr The White Hotel 1 ke The White Hotel 2. x jauh pon dlm 10 pintu kedai kot. aku x pasti kesilapan urusetia atau[un HOtel 1 tu dia x ckp bilik tu accompany kami yg 22 org ni. kalo dikirekan suppose ade 11 bilik la. sebab kami bayar pakej sebilik 2 org.

Kita tinggalkan cerita tukar2 hotel tu, kite kembali ke kisah hari kedua. pagi ni kami telah dimaklumkan oleh ketua rombongan untuk bersiap2 sbb dlm pkl 9.30 waktu Malaysia kami kene berkumpul kat lobo Hotel nak gi ke Cu Chi tunnel. which sgt jauh bak kate sorg cikgu lelaki ni. cikgu M aku namakan. dia dah pernah dtg HCM ni 2 kali kot. modus operandi dia dtg nak shopping saje katenya.

Jadiknya, pagi2 jam 8pg mesia kami turun ke Cafe hotel untuk breakfast. Eh betol la turun breakfast, makan ape?
makan bekal kitorg. hahahaha. aku bawak bubur nasi segera dlm cup tu n adik beradik aku bawak vico 3 in 1 la nestum 3 in 1 la. megi cup la roti dsb. makanan hotel aku belasah telur je. aku suh dia goreng dpn aku n aku mintak kopi dgn dia. buah pisang pagi tu as pencuci mulut. so member aku belasah amik byk2 pisang dia. hihi. member aku yg lelaki dlm gambar entry lepas tu rupenya pegi makan kat kedai. harem x bitau.

Since kitorg ni turun awal manakala makcik2 kiah yang lain masih mengira duit belanje(aku fikir) di bilik. Maka aku dgn konco2 aku telah pergi ke pasar Ben thant sbb aku rase rimas pakai pump shoes CR aku. Aim pagi tu nak beli sandal lah. itulah kan, selalu aku kalo gi merantau ni bawak sport shoes x pon aku pakai casual shoes yg ala2 sport shoes jugak. tp nak dijadikan cerita aku x jumpe cr sport shoes aku kat mana letak (nampak sgt hidup x berape nak bersukan). jadik aku dengan berat ati pakai pump shoes aku tuh. Biaselah manusia ni kan, ko dha tau ko x selesa sgt pakai kasut tu, pastu ko pakai jugak pastu ko complain sakit kaki la penat la nak kene pakai yg lain la.. Alasan semata2 je tu nak shopping n nak menutup rasa bersalah nak kuarkan duit.

Maka masuklah kami berempat. Aku- mamat dlm gmbr entry sebelum n 2 org kawan aku yg pompuan. kami ni satu opis tapi different cawangan/Daerah lah. masuk2 oke.. aku rase nak lari balik hotel!! kenapa?
Sebab entry kedai bunga segar wangi aku tu. mmg seronok lalu. sbb bau bunga. cume yg x bestnya bile ko masuk awal pagi sgt kat pasar tu, laluan tu ade org jual BABI n the best part is diorg sembelih BABI kat situ!!!!! masa aku cross kedia bunga aku dah tangkap bau x sedap. aku pusing tgk member2 aku 3 org dh break emergency belakang aku. ntah kenape aku kerasukan ape ntah aku boleh cross dlm keadaan berlari sambil mata aku menangkap usus babi yg bergelimpangan atas meja n ade sorg vietnam ni duk pegang pisau berdarah br pas sembelih babi lalu ke arah aku dgn darah di pisau berjijiran.. aku dh tutup hidung tahan napas n lari masuk sampai kat org jual buah n kerepek2 plak. kawan2 aku pon tiba2 je ade kat sebelah aku.

Kami masuk n belu sandal. sumpah mahal. mmg diakui tebal sandal tu n cantek la ade batu2 permata mengerlip atas sandal tu. tp mhl aku rase kalo kat mesia dpt bwh rm20 kot. tp tu pengalaman pertama bergaduh mintak kurg bile x bg kami x mo beli depa pegang. gangster oke pompuan cina vietnam ni. muke garang nak mampus. masam je. oke pendek citer kami beli 4 sandal. aku amik satu n kawan aku sorg tu beli 2 sorg lg beli 1.

Balik Hotel tukar sandal n warning semua org jgn tanya harga sandal kami. Along aku n abanglong aku dah bantai gelak. diorg siap ckp kat mesia konpem RM15. aku buat muke toye je la..

So kami pun naik bas ala2 bas mini cenggitu. jenama Hyundai- aku wonder semua kenderaan jenis Hyundai ke kat sini?

Paling x menahan drebar bawak slow sgt. mmg x leh laju katenya 40km/hr saje. motor pon slow kat sana. x de lah istilah mat rempit2 ni.. lori mmg korg x jumpe kat bdr HCM tu. jarak perjalanan 2 jam. hotel kami stay tu di District 1 n CU Chi tunnel ni kalo x silap di District 8. paling x leh lupe tiba2 drebar bas stop kat satu workshop buruk n penuh habuk besi. byk sgt bas kat situ,. aku ingat bas rosak or nak isi minyak. skali drebar bas ckp 15 minutes. along aku turun dgn lakinya terpinga2 pasal depa duk seat plg depan skali. rupenya tempat tu adalah RNR. amik ko minah2 salleh n mat salleh duk sibuk beratur beli mkn. mcm lapor sgt je aku tgk. ketua rombongan bitau drebar bas kami x mo stop kat situ nak teruskan perjalanan saje..so teruskan balik la perjalanan. lalu sawah padi, yg kg2nya aku tgk byk tempat pengumpulan brg kitar semula. n end up lalu ladang getah n jumpe perkuburan pastu br sampai.. jauh oke..(mebi sbb drive slow kot)


enjoy the fotos la yea. walopun x ikut sequence..

korg masa korg masuk satu terowong panjang (bersimen batu lah). then lps scan amoi tu lekatkan sticker kat baju korg. nasib lah. kene kat bahu ke kat tudung ke. then korg kene teruskan perjalanan dlm terowong tu. masa mula2 masuk dia mcm ke bawah pastu korg kene daki lak oke..mengah Mak Ngah (kot lama sgt x exercise, padan muke aku)

Dan paling penting yg pokcik baju n topi ijau tu sgt baik cume masa dah halfway dia marah sbb kate group kami x ckp org. suppose 20. waima kami mai 18 je sbb ade cikgu+laki cikgu_2 anak cikgu x dtg. yg sesat pakcik dr kg mana ntah(Malaysian jugak) dgn wife dia tersilap msk group kami.

masa nak ke toilat (alhamdulillah toilet ade pili) dekat dgn arena tembak2 tu. kami jumpe org buat kulit popia. kulit popia yg pompuan cun mekap tu buat sgt nipis tp x koyak la plak. pro lah katakan. sayang plak ko cantek2 duk kat dapur arang duk buat kulit popia tu. kat sini mmg penat ya amat ye. sbb korang kene byk jalan n sgt bersyukurlah aku kerna telah menukar sandal itew.

end up the Cu Chi Tunnel trip dgn mkn ubi kayu. aku x rasa depa rebus aku rase ubi kayu bakar. cecah dgn kacang tumbuk n disajikan dgn mangkuk kecik/cawan besor saiz apam polkadot teh payau. hahaha aku rase green tea kot. tp bau wangi mcm bunga melur.

lepas tu kami panjat bas ke Shamsudin Halal restoren yg x sampai 2-3 kilometer. n makan meriah sbb aku suka bingka ubi dia, not so sweet yet lemak2 gitu.

pastu nak blk hotel edisi siapa plg kuat berdengkur dlm bas.

Wednesday, December 18, 2013

Ho Chi Minh Day 1

Assalamualaikum.

Moh le kite share citer g Ho Chi Minh.
KAmi adik beradik semua pegi kecuali adik bongsu yg study kat UM n also our Mum duk umah dgn Besan jaga cucu2.
Ke Ho Chi Minh 4 hari 3 malam. 9/12 - 12/12

dipendekkan citer kami amik flight pg dr Kuala Terengganu.
flight jam 8pg td kul 7 wajib ade dah kat airport. ketua rombongan duk sms siang malam mengingatkan kitorg ni.
tunggu masuk waktu subuh kami solat then gerak g epot. since kitorg stay umah jauh (Kuala Berang) ditambah jalan shortcut adalah tak boleh lalu kes jambatan runtuh, kene ikut jalan besar yg agak jauh. mak ngah jugak lah yg drive pagi2 bute kan.
kat umah masa tu aku dah hangin satu badan sbb sorg member aku ni ty psl beg. dia ckp dia asingkan beg dia bwk makanan. dia whatsapp gmbr ade 3 beg semua. dah aku pesan trip pegi ni takde amik bagasi. so suppose satu hand bag/sling bag dgn backpack/laptop bag je. degil tau pompuan ni. tu x termasuk aku bg ceramah psl LAG-ape yg boleh bwk n x bleh bawak tuk international flight. tapi manusia macam itulah, kot aku pesan berbuih2 mulut ala2 org naik sawan idak jugak didengarnya. aku pesan siap bg link degil. semua nak aku pesan byk2 kali aku nak kene check aku nak tanya mcm2. kadang2 fed up woo. psl aku ikut rombongan org(numpang sekolah adik aku) alih2 mcm aku lak bwk rombongan dek kerana kawan aku yg spoil mood aku kan.

me n kawan opis Hasnol..

Naik flight di LCCT jam 12 tghari. actually kami masuk agak lewat atau flight tu terlalu awal boarding aku pon x pasti. hahaha
sbb kami sampai 9.15 mcm tu.gi makan2 dlm pkl 10.45 kecoh dah ketua rombongan panggil ajak berkumpul bg boarding tiket tu.

kami pegi 22 org termasuk kanak2 plg muda umo 8 tahun.

seingat aku masa check ngan imigresen kes LAG - liquid aerosol n gel member aku kene tahan sbb bawak tuna dlm tin tu.siap bwk dua. kan dah memalukan diri sendiri. nilah akibatnya DEGIL dan aku x larat nak nasihat.
kami turun bawah dlm 11.20. duduk x sampai 5 minit dah panggil Q nak ke Bay mana2 dah. flight gerak sblm jam 12.


entah camne aku nyer seat boleh x duduk skali dgn sanak sedare n rakan taulan yg len. depa seat depan n ntah mana2 blkg. aku duk kat rear seat. aku pelik apsal la yg duk kat window n seat tgh ni lmbt sgt naik sbb aku masuk pon agak lambat.

dtg satu famili ade atuk nenek busu amma appa n BABY - dlm 2 thn ke atas la aku assume since budak tu boleh bercakap dah.

atuk n nenek n busu duk seat belakang aku. so since appa (mebi late 20 kot). duk sebuk2 gendong anak la. amma (buat2 muke kiut) pon nak amik seat ujung kat tingkap. Baby buh kat seat tgh.
Busu lak suh appa aka abang dia kot. letak beg atas compartment tu.. aku tunggu lama tau. sbb seat aku kat rear. asik aku kene masuk kat seat org len sbb nak bg lalauan. appa control ensem sgt nak buh beg tu.

pastu amma boleh buat tgk2 tingkap. then lps siap ltk beg appa ckp kat amma

"sayang anak tu jgn letak kat tgh, abang nak duk kat mana? ni seat akak ni" sambil mulut muncung kat aku

amma muke x puas ati.
"eh, kite bukan byr ke tiket anak kite?"
aku rase nak tampor je. byr RM50 ringgit dpt seat ke?-aku ngutuk dlm hati. hahaha sebenornya aku pon x tau. tp disebabkan aku berdiri lama dah ni. maka mood aku pon dah sedikit swing.. ala2 PMS gitew.

amma buat muke terkejut n tetibe berdiri mcm org kene karen.

"abang duk tepi tingkap, sayang duk tgh. " mata x lepas jeling aku oke.

ingt aku hadap sgt kat laki ko agaknya.
aku order mkn melantak ns ayam. diorg jeling2 aku lg. nampak gaya mcm nak beli dah kuarkan purse tp amma x jadi simpan blk. tgh2 FA kutip sampah dia boleh hulur pampers anak dia penuh kencing kat depan muke aku untuk buang dlm plastik sampah FA tu!!!!!!!!!!!!!!!!!

mmg bangsa bangang bertingket2 ko..
aku tgk org len heret je anak g toilet tukar pampers. n sgt KURANG ADAB lalukan pampers najis (kencing pon najis kan) di depan muke aku yg sahih2 bukan sedara mara dia. time tu aku rase nak hempuk je. n aku rasa nak mrh kan aku telah membalasnya dengan................

bangun lewat/lambt tinggalkan seat tuk amik beg/berebut nak kua. sbb aku rasa bodoh sgt ko duk berdiri sedangkan kapal terobang x stop lg. hat amma ni dah galas beg gedik dia duk gelisah sbb aku relaks je. tapi aku buat bodo n sengaja ko aku lambat2 kan. sbb along aku n adik aku masa tu pon x bgn lg. diorg pon x suke berebut2 nak kuar. masa aku amik beg tu muke amma kelat sgt n appa senyum je.

touch down kat HCM layan imigresen diorg lak yg mcm harem tu.. sgt rude. dasar komunis betol laaa..

ptg tu aku masuk pasar ben thant. ngeri oke.aku pening dgn suasana paksa memaksa membeli n keadaan tarik2 tgn n peluk2 pelancong sbb x mo beli brg. malamnya kami dinner di Salima halal restoren.
n sambung ke pasar malam. gile mahal letak harga. bergaduh2 sbb x mo beli.

oh ya, kua je dr pintu hotel ade penjual kacang rebus la jual wallet la. kesian pon ade yg jenis dukung anak tu.

tapi kami dah dipesan jgn makan kcg yg di offer nanti ko kene byr/kire mcm dah beli. same goes to air kelapa semua tu.

Friday, December 6, 2013

musim banjir

Ramai yang masih dalam keadaan terkejut dengan musibah yang melanda negeri Pahang dan Terengganu.

terkejut bukan sebab tak pernah dilanda banjir tapi terkejut dengan banjir kali ini yang setakat ini paling teruk sejak 30 tahun yang lalu.

macam2 spekulasi yang diberikan. antaranya
-empangan di Pahang terpaksa lepaskan air bagi elakkan kejadian di Cameron Highland berulang. jadiknya Kemaman daerah terdekat terkene tempiasnya. Betol atau tidak kami tak pasti. tu semua cakap2 org di muka buku.

- Empangan Kenyir turut melepaskan air. tapi nafikan pulak. sebab tu arus sungai kebanyak menjadi deras dan banyak merosakkan jambatan2. macam2 lagi cerita2 yg dikongsi oleh bukan jabatan Saliran. semua nak tunjuk pandai dan tahu serba serbi.

tu dia jambatan yang selalu aku lalui. boleh katakan setiap hari lah untuk ke tempat keje. ni fakta bukan auta yer.

petang Rabu masa aku balik keje around 6 lebih sampai kat situ dia mcm dah pecah2 sket sebelah dlm 2 kaki. so diorg tgh repair lah. aku sampai umah adik aku lak kelam kelibut nak g amik suaminya yg dr kemaman. adik ipar aku tu mmg dah seminggu x blk umah mak dia sbb risau tersekat x leh g keje. incase banjir. skali Kemaman especially Chukai depa dah cut off letricity n air. so adik ipar aku tu x leh nak blk umah mak dia sbb banjir teruk. famili dia dah pindah g umah sedara yg len. so dia nyer option blk umah kitorg lah.

masa kitorg otw blk umah JPS tgh duk baiki lagi jambatan tu. tutup selorong.. oke fine. aku dah x leh nak tido takut x leh gi opis esoknya tu. sbb main road mmg x leh lalu air naik paras betis.

dijadikan cerita pagi khamis aku kuar kul 7. cuaca pon elok x ujan pon malam rabu tu. jambatan tu elok cume ade rekah sket kat belah kiri. aku terdetik dlm hati. 'jgn retak semua sudah'.

elok duk opis aku duk call cawangan tanya sape yg x leh dtg opis nak tau keadaan semua. ade staff dr cawangan Ajil ni call dia x g keje sebab jambatan gmbr kat atas tu terbelah. aku ingat dia main2. skali member aku tag kat FB.

menggelupur oke. sbb tu jalan alternatif nak elak traffic lite yg dkt 30 bijik tuk aku sampai opis n jalan yg x pernah naik air time banjir.skali rupe itu plak. itulah depa pi besarkan sungai aritu korek2 bg lebar la konon. skali arus jadi makin besar dengan hujan yg lebat mmg langgar ler jambatan tu.

td tgk berita penduduk situ ckp jambatan tu dibina pada 1969. dan ahli parlimen hulu trg mohon disegerakan buat jambatan sementara bg bolehkan anak2 kg tu g sekolah n mohon jambatan yg baru nanti lebih kukuh strukturnya.

tengok pada musibah banjir dan tanah runtuh kalini yg melanda trg dan phg mmg sangat dasyat dan seolah bukan di Malaysia.

Kekuasaan Allah. Dia nak uji kita sekejap je. bayangkan kalo kiamat camne? dah ready nak mati? Astaghfirullahalazim..
semoga ujian ini jadi peringatan tuk kita semua.

Friday, November 22, 2013

pre-vacation. OMG its 16 days left

Assalamualaikum.

Dear Diary,

i could not hide my excitement and keep listing what to bring and when to change the Ringgit Malaysia.
Beside all the circumstances which may interrupt mu excitement i still feel worry when i read review from internet about HCM and all about.

Takut beb.takut kene paw dengan kastam. like my mum's advice, baca doa banyak2. kali ni angkut 3 orang plak anak2 wek.
keep listing all the tips n the do's n don't during our vacation.

so petang ni kene gi cari bagpack sbb yg ada dah koyak masa blk dr KL aritu. maklumlah beg tu pon dah lama since 2009 (before i met HIM n now nearly 4year++).

all the pesanan n kiriman barang are STRICTLY prohibited. its all about family vacation.titik.


~cuti dah lulus
~permohonan ke luar negara dah lulus

**travel insurans je x siap2 lagi.. adoila.. ape ke lembab ejen insuranse ni

Saturday, November 16, 2013

Merepek repekan termerepek

hahaha tajuk pon dah nampak mengong!!!

bukan ape. nak meroyan kat FB malas la plak.. kat twitter pon malas.
so merepek kat blog sendiri je la kan.

kisah opis
------------

big bos kene transfer. short notis . seminggu je. n ade geng2 aku yg kami sama2 nak ke vietnam pon kene transfer sementara ke negeri2 lain. OMG. dugaan betol kan. geng ketat aku plak tu.. tension makngah.

kelas start sehari lepas aku blk dr vietnam..
tiket flight ke langkawi bulan 2 tahun depan dah booked tuk 3 org. hotel/chalet dgn kete x book lg.

pastu duk sneyap2 je la kan. menabung blk br boleh nak merepek buat schedule gi USS balik.

Friday, November 1, 2013

Alhamdulillah

Semalam mimpi pelik2 pasal si dia dan juga kawan2 opis.
bangun pukul 5pg td tgk msg whatsapp byk gile.
rupenya result dah disent kat emel oke.

boleh tak lepas solat Subuh ku sambung tido balik. sebab hujan lebat.
n around half an hour td br berkesempatan check emel.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah
Alhamdulillah

berkat study group dgn kawan2 berkat berkelah ramai2 kat tepi pantai sebelum exam
n berkat doa2 mak,kawan2 dan pensyarah.

Alhamdulillah again

Monday, October 7, 2013

legaaaaa

Alhamdulillah.
selesai last paper td. tlg jgn tanya sbb mmg teruk x leh jwp paper td. dh jd pakar
management plak sbb bjaya hasilkan teori dan law baru. nangres la Maslow n Ichigawa.
kih kih.
lps exam bgegas btolak ke KL plak. kursus 2 hari. blk kursus nanti bgelut belek fail plak tuk prepare audit dalaman ms iso.
bisness shaklee pon dh mn arah ni. br ordwr vivix tuk mak.

td otw g kl terserempak dgn lori yg bw lembu. kesian lembu bdiri lm2 kt blkg lori.

mlm ni tdo menyulam mimpi ke vietnam...

Friday, September 27, 2013

hectic+stressfull

Dugaan hadir tak kira masa dan ketika.
kadang2 datang bertimpa2 macam pepatah melayu cakap
:Sudah Jatuh Ditimpa tangga: terpijak tahik ayam. (yg ni aku tambah)

Semalam dah bermula peperiksaan final tuk semester 1 pengajian aku ni..
macam x percaya je. sekejap je waktu berlalu. dah nak abis part 1.
umur makin bertambah (penyakit lupa dan hilang ingatan makin menjadi2. risau betol)

masa tengah2 cantik nak study ni lah macam2 datang.
nak kene keje luar. time ni lah CEO baru datang nak berkenalan.
kite AJK pantry bulan ni berhempas pulas gi cari menu nak bagi ceo makan. adoila..

Tak termasuk agenda Audit ISO dr pada auditor dalaman 2-3 minggu lagi ni.
elok plak nama naik kene gi KL lagi.kursus je la kejenya.

aritu dah aku bilang masa nama naik awal bulan 9. tapi dah ade pegawai atasan
yang buat2 bijak pandai x bagi pegi suh ganti dengan orang lain atas alasan kawan tu
tak cukup kursus. bile aku cakap kursus tu wajib semua staff kene pegi x percaya.
ni nama naik lagi x leh nak tukar siri lain dah.

elok2 last paper pagi. lps exam kene travel g KL plak.
Masya Allah, kuatkan lah semangat aku ni..

Masa2 tgh exam ni lah pulak datang idea nak buat kenduri aqiqah tuk Auni Aqilah.. sabau ajelah MakNgah oi.

Study group maintain setakat ni. jangan duk cakap aku gi dating or menggatal dgn jantan sudah.
kami study ramai2. sebenarnya tak susah pon hidup as orang Single x kawen lagi ni.

yang susahnya masyarakat sekeliling yg susah2kan mulut depa tu duk mengata mengutuk.
haish...

good luck for me.. next paper Selasa ni..

Saturday, September 21, 2013

Exam is around da corner

sekejap je rase dah nak abis satu semester..
asgn n test semua setel.

tunggu 1st paper Khamis ni..
lamanya x merasa bertapa dlm dewan peperiksaan. amik ko Khamis ni merasa la..

Esok start agenda bertapa kat Library buat discussion n study last minit ape2 yg patut..

Semoga Allah permudahkan segala urusan.Ameen

Tuesday, September 17, 2013

KEBIASAAN TIDAK MENGHALALKAN YANG HARAM

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

terketar-ketar tangan menaip setiap patah perkataan dalam blog malam ni. Tugasan masih ada 3 belum kesudahan. esei2 yang panjang. tapi saya sangat teruja untuk menyiapkannya.

Kisah jari jemari menggeletar tu kerana terlalu marah dengan manusia biadap yang seringkali menggunakan bahasa kesat apabila dia dilanda masalah. sesudah usai menyakitkan dan melukakan hati orang sekeliling laju pulak dia mintak maaf. Kalau sekali dua bolehlah kita maafkan. tapi kalau acapkali terkeluar perkataan 'bodoh' ditujukan kepada kita. tak termasuk carutan2 yang sangat tak manis untuk saya titipkan di sini.

Saya naik angin, Tapi Alhamdulillah masih mampu menjaga tutur kata dan masih mampu memberitahunya saya berkecik hati.
Bukan sekali dua saya mengenali bangsa negeri tersebut yang sememangnya kasar bahasanya. mungkin sebutan perkataannya kedengaran lembut tapi percayalah KEBIASAAN TIDAK MENGHALAL YANG HARAM.

Saya anggap dia kurang pandai menangani masalah mentalnya.
dan juga kerana kebiasaannya dia memang suka memaki orang mungkin baginya itu perkara biasa dan halal di buat kerana mungkin dia terdidik daripada kecil dengan budaya carut mencarut dan maki memaki.

wallahualam.

~meneruskan karangan tugasan itu lebih afdal daripada melayani perasaan yang sakit hati kan.

Wednesday, September 4, 2013

sesekali kenangan mengusik jiwa

amik ko...
dari smalam duk mengimbau kenangan lama

tetibe plak dia requested nak add as fren kat FB
tangan plak gatai g accepted

sudah.
bersambung episod cari ketenangan kat Kinokuniya ptg td

Sunday, August 11, 2013

Syawal bulan Kemaafan

Pelik pulak bila masih ada segelintir teman-teman yang menutup pintu kemaafan buat teman yang lain, yang pernah membuat salah dan silap. Sampai nak berjumpa bersua muka pun tidak mahu katanya. Saya ralat dengan kawan-kawan sebegini. Apa guna memaafkan tapi tidak redha dengan kemaafan yang diberikan?
kadang-kadang kita bersuara bukan ikut kata hati, bukan ikut iman tapi ikut rasa yang dilandaskan dengan api kebencian. Silap-silap haribulan kufur nikmat kita ini.

Selamat hari raya
Maaf zahir batin.

Konsep kemaafan saya senang sahaja, anda minta maaf dan senaraikan
ape kesilapan atau kesalahan anda terhadap saya Insya allah saya
maafkan. walau perit pedih hati ini tetap merelakan. kerana saya
tidak tahu bila Tuhan mahu mengambil nyawa saya.
wallahualam.

Saturday, July 27, 2013

Rebut selagi mampu

dah masuk 18 Ramadhan so tinggal lg 12 hari.
rebutlah selagi mampu apa yang ditawarkan dalam bulan Mulia ini

Monday, July 15, 2013

Cukuplah sekali

Salam Ramadhan.

tergedik2 jari jemari ni nak taip mcm2 tapi mengenangkan bulan puasa. berfikir 100kali jugak.
oke, let make it simple k :

Tengok gelagat manusia yang tak jemu2 cari masalah.
tak jemu2 cari peluang mengendeng kat orang.
Hujung2 bila dah kantoi
dialah yang teraniaya, dialah yang kesian.
kerana di permainkan perasaan dan dihabis wang ringgitnya.

Apa motif sebenarnya ni?
Tampak bersungguh benar cari mangsa baru
cerita rekaan apa pulak kali ni?


semoga Allah bukakan pintu hati kamu untuk insaf dan semoga Allah perbetolkan pemikiran kamu
kerana saya yakin otakmu sedikit mereng.


Friday, July 5, 2013

New Routine

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Kerana masih diberi peluang menikmati kehidupan dan beberapa perubahan fasa dalam hidup ini.
Dah lama tak merasa membuat tugasan, karang assignment in english, print lecture notes n so on.
For certain people, its may be too late but not for me..

Dan saya sangat bersyukur dengan kerjasama rakan-rakan sekuliah yang tahu membezakan batas2 pergaulan lelaki dan perempuan dan batas seorang isteri/suami dalam pergaulan. Alhamdulillah again.

Sebulan ini sebenarnya terlalu banyak yang terjadi dalam kehidupan saya. Antara lain saya dianiaya orang terdekat yang menabur fitnah dan melemparkan gossip2 yang sangat keterlaluan. ( Saya sangat berterima kasih pada dia). Tapi saya percaya setiap apa yang berlaku adalah teguran/ujian Allah secara tidak langsung.

Dan Alhamdulillah, dengan terjadinya peristiwa itu saya mendapat petunjuk siapa jodoh saya yang sebenar. Insyaallah kalau di izin Allah dan masih panjang umur. Kadang-kadang kita rasa kita kuat, kita rasa kita boleh handle semua masalah dan kita rasa sudah nampak jalan penyelesaian. Akan tetapi kita terlupa akan pertolongan Allah S.w.t yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang.

Terima kasih awak, datang saat saya perlukan bantuan. walaupun bukan saya yang suarakan pertolongan itu. sesungguhnya Allah itu mendengar rintihan hambaNya. Terima kasih sekali lagi dengan 'suprise' (2X) awak tu yang saya rasa banyak membantu membetulkan keadaan. Semoga ada jodoh kita suatu hari nanti. Insyaallah.

Tuesday, June 18, 2013

Allah itu sebaik baik perancang

Alhamdulillah... setiap yg berlaku tu pasti ade sebab musababnya.
Saya sangat2 bersyukur.
Semoga orang itu berubah dan menyesali segala apa yang telah dilakukan terhadap saya.
Mungkin bukan hari ini dia tersedar dan mungkin bukan esok dia memohon kemaafan.

Saya senantiasa berdoa agar dia tidak hidup di alam fantasi dan mereka2 cerita ciptaannya mengenai diri saya.

Kerana jauh di sudut hati saya walopun dia berkelakuan seperti seorang yg psiko namun dia tetap kawan saya.



p/s: saya sudha kembali menjadi seorang pelajar separuh masa

Saturday, June 8, 2013

time will heal

Siapa kita nak menidakkan segala ketentuan Allah..

Terima lah dengan hati terbuka. sedih kejap je kan..

kalo asik gumbira je bukan kehidupan lah tu nama nya

Saturday, June 1, 2013

hidup di alam fantasi

Susah kan bile ade manusia di sekeliling kita yang terbelenggu dengan dunia fantasi ciptaan mereka.
Susahnya bila watak kita terpalit sama dalam pementasan rekaan dia.
Dan paling rumit pabila dia mewar2kan alam fantasinya kepada manusia lain seolah2 itulah perkara realiti.

jenuh oke nak membetulkan keadaan, nak bersihkan arang2 batu dan celak maskara yang bertempek kat muke ni..


get a life man! im not ur woman/girl n not ur wife to be.

Thursday, May 30, 2013

Edisi:: Perlu ke bagi peluang?

Dia tak henti usaha
Dia x henti merayu

masih x terbuka lagi pintu hati ini

kerna yg datang terdahulu telah meninggalkan tembok batu+besi

Tuesday, May 28, 2013

Langkah.. di sini bermula

langkah ku atur laju
kerna aku tidak bisa lagi menunggu

Menantimu saban waktu
Tanpa kata penyudah

Ku hayun kaki meniti hidupku
Kerna tiada lagi kamu di sini

Ku terima ketentuan ini


Alhamdulillah

Wednesday, May 22, 2013

Ajal Maut Ketentuan Allah

Siapa kita nak menidakkan kuasa Nya.
Siapa kita nak menyalahkan makhluk lain?

Kita mampu merancang DIa yang menentukan semuanya.


~teringat my Along citer psl sorg adik ni umo 11 tahun yg accident n ade head injury..
suprisingly he survived. ms dalam rawatan ade prosedur biasa nak kene tukar salur tiub ape ntah.
adik tu tiba2 mcm x leh bernafas.. doktor n nurse dlm OT pon dah panik n buat CPR.
umurnya x panjang.

masa masuk OT tu elok je adik tu sembang2 dgn nurses n doktor pakar bitau dia nak jd doktor bile besar.
masa prosedur tukar tiub tu pon his mum x masuk dlm OT sbb very small n simple prosedure.

all teh nurses n few doktor yg incharge menangis n ade berminggu2 sedih dan mcm x percaya adik tu dah x de..
bayangkan mak dia yg duk kat luar OT masa kejadian tu..


Astaghfirullah hal azim.. kuasa Dia dan perancangan Dia, hanya DIa yang tahu ape yg terbaik untuk hambaNya,..

Alfatihah buatmu...

Saturday, March 23, 2013

limitation

setiap ape yang ada di muka bumi ini ade hadnya. kerana kita tidak sempurna seperti Pencipta.
lebih2 lagi hubungan sesama manusia. sentiasa PERLU ade had.
sejajar dengan status diri masing2.

Sunday, March 17, 2013

its Keluang again

not Keluang man oke.

perjalanan yang ditenpuhi daripada Terenganu ke Keluang arini diuji dengan penuh onak dan duri.
Ukhuwah fisabilillah..

Saturday, March 16, 2013

Masjid Kristal

nothing special but just a lovely day yesterday.
i woke up eraly morning in Dungun to join KPKT event at Flat Bijangga, Kuala Dungun love the view.
camne x tau kate DUngun cantek elok je pemandangannya. ms kecik2 dulus tay dekat area pantai tp mebi x brape nak reti menghayati kejadian Allah kot. will come again with DSLR n partner in crime.huhuhu

petangnya ke MAsjid Kristal walopun bukan niat asal ke situ. my first time sampai. walopun selalu jugak g Taman Tamadun ISlam tu cume x terjejak kaki ke masjid Kristal

Friday, February 22, 2013

keluang, Johor



it was on 18-20 Feb 2013.

next month will be back in IKWAS again for 5S lak.

Wednesday, February 13, 2013

Oh My

Betullah tu hidup ni bukanlah kisah Dongeng.
Kisah Dongeng tu lagu si Stacy tu je..haish

Stress betol keje 2-3 arini. bila mana staff pengurusan semua cuti. tinggal aku je pompuan terkulat2 dgn big boss n 2 mamat selenga kat satu flor kitorg. korng dgn big boss camne? Aku mcm failed sket la sbb aku bukan jenis bodek membodek kedob mengkedob ni.
so bos mati kutu aku lagi lah mati kutu.

tadi kan tetibe boss offer aku ikut dia g program ape ntah on 16th Feb sempena Le Tour DLangkawi ni. Ala Trg kan jd penaja ke penganjur ntah tul LDL tu since tahun melawat terengganu katenya. siap ckp dia dah booked bilik, so sgt2 harap aku dtg skali then bleh share bilik dgn dia.. OH MY. oke. big boss aku pompuan ye. sgt bergaya Mak Aji kitorg ni. tudung belit2 pusing2 Yuna bling2.

Tapi bile iols yg x brape teman tingkap ni nak bersenandung dgn Mak Aji riso jd canggung plok. lagipun firasat hatiku mengatakan Mak Aji Vogue ade hal len nak ckp. something fishy okeh.

Esok aku kene bg keputusan sbb td aku ckp nak ty mak dulu ade ape2 program tak Sabtu ni.


sebab2 aku x mo n berat hati nak join
------------------------------------
1- its only compulsory to enforcement unit, while management x de di invite pong
2- MAk Aji nak lojing,so kene g ari Jemahat. tido Sabtu pg program gotong royong then blk (aku rase Mak Aji nak g makan megi ketam kot.huhuhu)
3- Aku susah nak jaga protokol dgn big2 boss ni. x reti nak mencelah kalo tgh bergossip
4- G naik kete opis. susah, kalo aku ade hal x suke or x berkenan x leh lari balik umah.
5-Ahad tu aku nak gerak ke Kluang(dgn keadaan x tahu jalan nak ke sana),aku nak rest kalo boleh Sabtu tu. since Ahad nak drive Trg-Kluang beb
6- Mak Aji telah menggula-gulakan aku dgn bitau 'anak ikan' dia pegi. dgn harapan aku terguda. (aku kalo boleh nak elak terjebak hal2 mcm ni)
7- Aku kuat instint Mak Aji nak basuh otak aku suh kawen cepat2 ni. x tau dia jodohkan aku dgn 'anak ikan' dia or anak ikan cawangan (part ni aku stress, mende x tau betol ke x, tapi instinct aku kuat)
8- Aku nak bermalas2 dan mengemas beg kain tuk ke Kluang plus aku nak duk umah je layan perasaan.

Saturday, February 9, 2013

Happy Chinese New Year

dedulu masa kecik2 seronok time raya cina ni.
jiran sebelah umah chinese. ipoh mari.
kitorg dpt hamper besar2. plg best mkn kueh bakul eh ke kueh bulan namenya.
dgn dpt limau berkotak2.
limau mandarin yg dapt free tu lg best dr yg kite beli kat super market.

Bile datang hari Chap Goh Mei lagi seronok. aku pon dh ingat2 lupe.
time ni lah diorg ade perarakan tanglung ke ape. ramai2 angkut tanglong besar.
eh ke time tu yg bulan hantu tu?

ingatan makin teruk. faktor umor meningkat dan juga faktor jarang baca quran.


p/s: esok kene start baca 1 surah sebelum tido. Al-Mulk will be oke. shud start tonight laaa

Wednesday, February 6, 2013

tentang dia

owh lagi2 dia jadik topik.

aku bosan dah ni
b.o.s.a.n dengan gelagat dia
sebab ape?
sebab bermusim
mcm musim buah duku, buah durian.

time musim mmg byk lebat n berkoyan2 kat pasor tepi jalan org jual
kite pon dok telan mcm aritu lah ari terakhir kite dpt melahap

tapi bile bukan musim.
sunyi
sepi
hilang

jgnkan bau, rupe, kulit durian pon ko x jumpe.
*mode tingin crepe durian


p/s: aku pon ade musim gak..
dtg musim aku rase kene ignore je. aku ignore.
jgn sampai aku sanggup ignore buat selama-lamanya sudah la

Friday, February 1, 2013

hidup ini.........

hidup ini
hidup aku


walau x best cenggane sekalipun
akan tetap aku tempuhi

walau penuh onak duri
akan tetap aku jelajahi

walau selaut air mataku gugur
akan tetap er.. er.. RENANGI boleh ke?

hahahaha.

* oke mood mengarut sbb rasa sangat2 TERASING
nway happy birthday awak.. in advance.
dah 34 tahun kan..oke dah tua
kah kah kah

Friday, January 25, 2013

Pesan Tok Wan

i met with my Tok Wan, the one n only grandma yang masih tinggal.

She asks too much but i play as good granddaughter so i just smile without any
rude reply. that one of my resolution nak bertambah umo ni.

Antara nasihat dan pesanan2 Tok Wan:

1) Get married so u will have children to look after u. eventhough x semua anak tu jenis gratefull. huhuhuhu

2) please diet (hahhahaha mmg diakui agak berisi mcm dh gained weight dlm 3kg mcmtu)

3) get a 'driver'. actually this one referring to no 1 tu. nak suh aku kawen..
oke. resolution besday ke 32 ni nak bertemu jodoh buleh? hahahaha

Friday, January 11, 2013

Tahun 2013

Hope it's no too late to wish Happy New Year 2013.

Awal2 tahun saya dah bercuti, minggu kedua tahun 2013 baru masuk opis.

Bukan, bukan cuti sakit. Cuti membuang sakit-sakit. ( hahahahaha)

Sudahnya balik bercuti memang sakit teruk. Demam panas, selsema (sampai saat menaip ni pon), batuk-batuk berkahak(seksa x cukup tido). Tapi gagahkan jua pegi keje.
walopun sudah tahu sangat tak best ke opis semenjak dua menjak ni,

Tahun 2013 bagi saya (setakat saat blog ini ditulis) sangat tidak best. Sangat stress. (i hate that).

Let it be lah. kalo agak2 tekanan darah dah naik saya harus gagahkan diri bersemuka dengan pihak atasan mohon tukar department mungkin.




Namun, saya amat berharap 2013 membawa banyak perubahan kepada kehidupan saya. sesuatu yang lebih baik dan lebih membahagiakan