Wednesday, December 18, 2013

Ho Chi Minh Day 1

Assalamualaikum.

Moh le kite share citer g Ho Chi Minh.
KAmi adik beradik semua pegi kecuali adik bongsu yg study kat UM n also our Mum duk umah dgn Besan jaga cucu2.
Ke Ho Chi Minh 4 hari 3 malam. 9/12 - 12/12

dipendekkan citer kami amik flight pg dr Kuala Terengganu.
flight jam 8pg td kul 7 wajib ade dah kat airport. ketua rombongan duk sms siang malam mengingatkan kitorg ni.
tunggu masuk waktu subuh kami solat then gerak g epot. since kitorg stay umah jauh (Kuala Berang) ditambah jalan shortcut adalah tak boleh lalu kes jambatan runtuh, kene ikut jalan besar yg agak jauh. mak ngah jugak lah yg drive pagi2 bute kan.
kat umah masa tu aku dah hangin satu badan sbb sorg member aku ni ty psl beg. dia ckp dia asingkan beg dia bwk makanan. dia whatsapp gmbr ade 3 beg semua. dah aku pesan trip pegi ni takde amik bagasi. so suppose satu hand bag/sling bag dgn backpack/laptop bag je. degil tau pompuan ni. tu x termasuk aku bg ceramah psl LAG-ape yg boleh bwk n x bleh bawak tuk international flight. tapi manusia macam itulah, kot aku pesan berbuih2 mulut ala2 org naik sawan idak jugak didengarnya. aku pesan siap bg link degil. semua nak aku pesan byk2 kali aku nak kene check aku nak tanya mcm2. kadang2 fed up woo. psl aku ikut rombongan org(numpang sekolah adik aku) alih2 mcm aku lak bwk rombongan dek kerana kawan aku yg spoil mood aku kan.

me n kawan opis Hasnol..

Naik flight di LCCT jam 12 tghari. actually kami masuk agak lewat atau flight tu terlalu awal boarding aku pon x pasti. hahaha
sbb kami sampai 9.15 mcm tu.gi makan2 dlm pkl 10.45 kecoh dah ketua rombongan panggil ajak berkumpul bg boarding tiket tu.

kami pegi 22 org termasuk kanak2 plg muda umo 8 tahun.

seingat aku masa check ngan imigresen kes LAG - liquid aerosol n gel member aku kene tahan sbb bawak tuna dlm tin tu.siap bwk dua. kan dah memalukan diri sendiri. nilah akibatnya DEGIL dan aku x larat nak nasihat.
kami turun bawah dlm 11.20. duduk x sampai 5 minit dah panggil Q nak ke Bay mana2 dah. flight gerak sblm jam 12.


entah camne aku nyer seat boleh x duduk skali dgn sanak sedare n rakan taulan yg len. depa seat depan n ntah mana2 blkg. aku duk kat rear seat. aku pelik apsal la yg duk kat window n seat tgh ni lmbt sgt naik sbb aku masuk pon agak lambat.

dtg satu famili ade atuk nenek busu amma appa n BABY - dlm 2 thn ke atas la aku assume since budak tu boleh bercakap dah.

atuk n nenek n busu duk seat belakang aku. so since appa (mebi late 20 kot). duk sebuk2 gendong anak la. amma (buat2 muke kiut) pon nak amik seat ujung kat tingkap. Baby buh kat seat tgh.
Busu lak suh appa aka abang dia kot. letak beg atas compartment tu.. aku tunggu lama tau. sbb seat aku kat rear. asik aku kene masuk kat seat org len sbb nak bg lalauan. appa control ensem sgt nak buh beg tu.

pastu amma boleh buat tgk2 tingkap. then lps siap ltk beg appa ckp kat amma

"sayang anak tu jgn letak kat tgh, abang nak duk kat mana? ni seat akak ni" sambil mulut muncung kat aku

amma muke x puas ati.
"eh, kite bukan byr ke tiket anak kite?"
aku rase nak tampor je. byr RM50 ringgit dpt seat ke?-aku ngutuk dlm hati. hahaha sebenornya aku pon x tau. tp disebabkan aku berdiri lama dah ni. maka mood aku pon dah sedikit swing.. ala2 PMS gitew.

amma buat muke terkejut n tetibe berdiri mcm org kene karen.

"abang duk tepi tingkap, sayang duk tgh. " mata x lepas jeling aku oke.

ingt aku hadap sgt kat laki ko agaknya.
aku order mkn melantak ns ayam. diorg jeling2 aku lg. nampak gaya mcm nak beli dah kuarkan purse tp amma x jadi simpan blk. tgh2 FA kutip sampah dia boleh hulur pampers anak dia penuh kencing kat depan muke aku untuk buang dlm plastik sampah FA tu!!!!!!!!!!!!!!!!!

mmg bangsa bangang bertingket2 ko..
aku tgk org len heret je anak g toilet tukar pampers. n sgt KURANG ADAB lalukan pampers najis (kencing pon najis kan) di depan muke aku yg sahih2 bukan sedara mara dia. time tu aku rase nak hempuk je. n aku rasa nak mrh kan aku telah membalasnya dengan................

bangun lewat/lambt tinggalkan seat tuk amik beg/berebut nak kua. sbb aku rasa bodoh sgt ko duk berdiri sedangkan kapal terobang x stop lg. hat amma ni dah galas beg gedik dia duk gelisah sbb aku relaks je. tapi aku buat bodo n sengaja ko aku lambat2 kan. sbb along aku n adik aku masa tu pon x bgn lg. diorg pon x suke berebut2 nak kuar. masa aku amik beg tu muke amma kelat sgt n appa senyum je.

touch down kat HCM layan imigresen diorg lak yg mcm harem tu.. sgt rude. dasar komunis betol laaa..

ptg tu aku masuk pasar ben thant. ngeri oke.aku pening dgn suasana paksa memaksa membeli n keadaan tarik2 tgn n peluk2 pelancong sbb x mo beli brg. malamnya kami dinner di Salima halal restoren.
n sambung ke pasar malam. gile mahal letak harga. bergaduh2 sbb x mo beli.

oh ya, kua je dr pintu hotel ade penjual kacang rebus la jual wallet la. kesian pon ade yg jenis dukung anak tu.

tapi kami dah dipesan jgn makan kcg yg di offer nanti ko kene byr/kire mcm dah beli. same goes to air kelapa semua tu.

3 comments:

  1. Salam, thn depan pegi berapa hb? Kak pergi 24 - 27 april

    ReplyDelete
  2. Insya Allah saya pegi 15-17 April kak ct :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bg mail wata tak? boleh kak nak tanya ttg hcm nnti. kebetulan dah pergi awal 1 minggu dari akak, so mcm2 gak nak tanya nnti. boleh? mail akak kl_ct@yahoo.com

      Delete