Friday, November 6, 2015

Kisah seorang Junior

Semalam membaca kisah seorang junior back then in SEMSAS, betapa timbul rasa bersyukur..
masa zaman sekolah rasa susah sangat dah..
lepas ayah meninggal pegi balik asrama mmg naik bas ekpress..
time nak balik yang semua orang cuti memang berebut lah ke terminal makmur carik tiket.. at my age of 16 n 17.. Alhamdulillah ketemu dengan saudara arwah ayah (PokCIk Maung- i forgot his real name-tu panggilan nama kg shj)..
dialah yang baik hati dan belas ihsan menumpang pegi balik asrama with her daughter Amilin my junior back then in SEMSAS too..

tak leh nak digest kehidupan junior yg aku tahu kisahnya semalam dek pengakuannya
- form 1 -5 x pernah bertukar baju sekolah.. 2 pasang sahaja yg digunakan.. that's why katenya dia jarang iron baju sbb dgn iron baju kain cepat nipis.. n she keep on gantung bajunya bg tegang sokmo
-reject offer jadi prefect sbb x mampu nak sediakan baju uniform kaler biru tu..n as prefect kene ade blazer lagiklah budak ni takut.. sebab x de duit
- she said that dia sedar how her family bersusah payaj carik duit.. her father at age of 60 when she is form 1 dan bekerja kampung di mana sumber kewangan sangan terhad n her step mother just keje jual eskrem mesia yg rege seposen tu setiap hari.

sebab budak ni dia rileks je zmn skolah.. x de minta2 dgn org.. walopun if baca citer dia, x pernah dan x mampu nak beli kasut sukan. kasut sekolah tu lah yg dipakai ke mana2.. she live happy jek i tgk masa kat semsas tu..

compared with me..adoila.. byk benor membazirnya zaman skolah..
- kasut sukan
-kasut prep (hitam)
- kasut sekolah
-dgn uniform setahun 2 pasang.. tu pon masa mula2 masuk form 4 tu harut kat mak suh beli tudung baru n baju baru since sblm ni skolah agama so tdg labuh n baju skolah lengan berkancing...
-tak termasuk belanja bulan2 tu.. asik nak outing je.. shopping mcm2..

betapa x reti bersyukurnya aku masa tu.. sebab x tahu susahnya nak carik duit.

1 comment:

  1. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete