Thursday, July 9, 2015

hikmah

Assalamualaikum..

Bulan baik hari baik ni moh le kite share yang baik2 sahaja yang berlaku sekeliling kite..

Nak dipendekkan cerita, 3 ari lepas aku dapat short notis dari boss kecik yg suruh aku stay di opis. dengan ayat yg sangat sarcasticnya..
majlis yg sepatutnya aku involve tu katenya bermula jam 4.30 petang (waktu balik keje aku)..
tapi dek rase bertanggungjawap walau dalam ati ade sedikit menyumpah (thinking about balik lewat satu hal, nak berebut parking satu hal, nak masak/beli juadah bukak puasa satu hal, penat satu hal malam nak teraweh n qiamulail satu hal-- byk sungguh fikir kan)
aku gagahkan jugak memandangkan officer aku sorg ni pun terpaksa sacrifice suh adik dia bawak balik kereta sebab nak jemput mak diorg blk keje.. so officer ni terpaksa balik dgn tren lah ke gombak sinun.. oke, aku yg umah dekat byk2 songeh kan..

so layankan aje..satu je aku pantang bile pihak pengurusan tak tepati masa. since majlis dijadual pukul 4.30 so, kul 4 ptg tu kami turun lah dengan kadaran maksa rela opis boy angkut 133 fail dengan 2 troli.. tunggu punya tunggu (gelisah Tuhan saje yg tahu sebab x solat asar lagi.. masa tu dah pukul 5 lbh)..
pukul 5.30 baru top management opis turun. top management konsesi dah lama sampai pukul 4.30 ptg..

pot pet pot pet majlis abis jam 6 lbh mcm tu.. so since opis boy dah cabut balik(maafkan dia sebab dia berulang merempit dari seremban).. terpaksa lah kami yg usung 133 fail ke atas plak sebelum balik sbb katenya esok tu ade audit 5S dr Sirim.. adoilaaaa.. menguji kesabaran betol..

dek sebab tak tertahan dah gelisah aku decide naik atas dgn officer tuk solat asar.. knowing me cerewet n nak selesa tuk solat so agak lambat le nak turun balik tu.. it took around 15 minutes baru le aku terkedek2 nak turun, n out of nowhere..

ade sorg officer ni dulu kami sama2 staff selangor (sebelum opis kene tutup tu) so dia ni baru balik training bolasepak.. tgk aku masih terkocoh2 di opis di jam 6.20 mcm tu dia tanya:

: As, ko x balik ke arini? bukak puasa kat sini?"
" tak.. tak.. aku nak setel pasal fail dulu nak angkut fail data inventori kat M"
dia pon datang kat aku dgn muke hairan
"sorang2 ke? jom aku tolong"
" eh tak tak.. ade 3 org lg kat bawah, don worry"
" betul ni? ko biar betul diorg tu ade kat bawah tu"
"ade, if x de aku roger ko nanti"

ekceli masa tu aku stuck kat tangga kecemasan sebab x bawak pass nak turun n tangga tu berkunci n aku x bawak plak fon(bijak tak?)
so aku pun turun kat bawah n rupenya dah siap letak fail di troli dgn bantuan Mr F(feeling2 ala2 citer Maid) dah tolong..
Mr F ni adalah engineer yg selalu kene buli dengan staff bawahan dia.. aku pun x tau, tapi dia ni selalu kene deal dgn unit aku lah kan. so dia senyum2 dah n ckp aku sampai right on time tuk tolak troli. kah kah kah..
so mr F antar kitorg sampai floor kitorg n tolong bukak pintu segala..

yg abang yg offer nak tolong aku tu pun nampak lega kami dah naik..
so disebabkan aku rase hidup aku penuh dgn org yg offer pertolongan aku pun offer officer aku tuk antor dia ke LRT Kerinci..
x de lah dia menapak dr opis ke LRT pada jam 6.40petang mcm tu..

balik umah x sampai 5 minit sebab Allah tolong permudahkan.. x de kereta sgt pun kat NPE tu.. n parking pun syiok sebab walopun aku park double tapi aku konpem owner kereta tu jenis kuar keje lewat..

n housemate aku pun tlg tapaukan nasik tuk berbuka pada ari tu, walopun big2 boss ade offer2 ajak2 ayam gi bukak puasa di Pullman.. x pe lah.. makan kat umah lagi selesa dan x de lah saya terkejar2 nak teraweh semua tu..

sekian cerita kite.. hahahahaha.

p/s: aku tak paham bile orang buat2 muka or jengil2 mata bile aku ckp aku pantang schedule teraweh aku terganggu if bukak puasa di luar/balik opis lambat.. n aku jugak tak paham bila deme2 ni dengan penuh bangga cerita depa x teraweh n kadang2 x solat di bulan puasa.. nauzubillah perkara x elok ni terjadi kat keluarga kita

No comments:

Post a Comment