Friday, June 5, 2015

Edisi Pinjam Barang Orang/Kawan/Adik beradik/sedara mara

Pernah tak kita-kita semua meminjam barangan orang terdekat (tak termasuk duit ye sebab duit bab lain pulak)?
Pernah tak terfikir meminjam barang tu kita menggalas tanggungjawap. ye tanggungjawap nak jaga harta bend atu buat la macam harta benda pinjaman di mana if rosak or hilang wajiblah digantikan..

Bukan apa, aku tak gemar betul dengan manusia meminjam ni.. tak bagi pinjam sentap la fragile lah n macam-macam cekadak lagi lah.. tapi bile kita bagi pinjam seikhlasnya, rase nak menangis ataupun kadang2 nak terbeliak bijik mata nak tertanggal contact lens aku neh.. nengok dia lenjan barang kita tu..

Meh aku listkan barang-barang yang selalu orang terdekat pinjam:

- kereta (sumpah, dah tak bagi pinjam kecuali adik beradik tu pun if anak sedara ade sekali memang kene banyak-banyak istighfar ye)
-charger fon ( yg ni memang pantang nau especially opismate.. agaknya dia dah set mentality dia tak yah bawak charger sebab orang lain melambak yang bawak..
so pagi2 je bile dia sampai soalan pembuka breakfast:" Charger awak mana? nak pinjam, bla bla bla" siap justifikasi dia lagik nak pinjam..
paling haru if out station sekali memang asik ilang je charger kita dia pinjam.. dah pinjam tu elok pulak dia tarik fon dia n biarkan charger kita tu tergantung di soket dgn keadaan suis yg masih ON!!! x sivik langsung org macam ni kan.

- telekung - yg ni pon same kes dgn kes charger.. nak jimat space bag if outstation n nak ringankan beg if g opis.. nak bersolat nak berbicara dengan Allah swt pun nak berkira ke? Astaghfirullahazim..

- baju/kain dan sewaktu dengannya - pinjam x bitau.. tau2 kite nak pakai baju/kain hilang. bile mintak boleh dia snegih2 ckp dah berlubang kain baju kite tu sebab dia iron salah timing.. hangus.. lagik malang bile kain baju tu kite beli masa melancong ke luar negara.. sutera plak tu.. nangis laaaaa..
teringat kisah masa aku study di MCIIUM PJ. masa tu stay di Kolej Khadijah.. (kolej lama yg paling aku x suke sbb satu dorm tu share sapai 12 org.. stress mek.. lemari baju yg slide kite share dgn kawan.. so bile aku slide open ko x bleh open la..nak dijadikan cerita masa tu aku balik umah pakcik di Kepong since 1st week tu class x start lg.. so aku nampak lemari aku nyer mangga kene epcah bile aku tanya sekor pun tak mengaku.. oke la.. aku just andaikan ade pencuri tapi pencuri tu kecewa sebab tak de barang berharga kat locker aku tu..
dah nak ujung2 sem study week aku bosan n belek2 la album member katil sebelah.. OMG aku tgk gambar dia agaknya satu album kot PrAKAI BAJU KURUNG AKU!!!! paling aku bengang gambar duk berpeluk2 dengan jantan pakwe chatting MIRC dia kat KLCC LA, tugu negara la(ape punye tempat dating da).. terus aku mengamuk.. nasib baik la minah tu tak de sebab blk kg .. aku mengamuk kat satu bilik..
memang dasar pencopek betol la.. rembat baju aku duk buat maksiat.. entah basuh entah idak ntah.. satu lemari aku tu ditibai.. n sampai sudah dia tak bitau dia pinjam baju aku.. sampai abis study pon.. tu pon aku tau pasal duk tgk album gambar dia.. cesssss..angin plak rase.

banyak lagi kan kalo nak di listkan.. tu x citer bab makan minum di opis/rumah sewa.. susah sangat ke mintak elok2.. x de duit bitau cakap nak.. jangan mulut duk kate nak pinjam jangan duk janji sangat nanti nak ganti tapi idak ganti2..

Ingat setiap apa yang kita buat ade yang di kiri kanan duk catat.. jangan bebankan yg kiri duk catat kejahatan sangat, kesian yang kanan tak de ape nak tulis tu.

*kecuali kes hati dipinjamkan ye.. itu sindiri mau hengat

No comments:

Post a Comment