Thursday, August 4, 2011

Pencemaran

Bulan2 Ramadhan ni memang menguji kesabaran sesangat. Tak tahu lah sampai petang tu ujung2 pahala puasa tinggal brape percent lagi.seawal pagi di uji dengan macam2 karenah manusia.


Pencemaran perasaan 1
_____________________

Pagi tadi nyaris eksiden actually betol2 kat depan SMK Padang Midin tu. ade satu kete wira aerobak ni ha dr lane kiri terus masuk lane aku. ms tu traffic lite br je tukar hijau mmg tgh sedap duk speed. tanpa melengahkan masa aku tekan brek n bunyikan hon. (kalaulah ade hon yg bile aku tekan kuar bunyik BODOH kan best). jem jalan sebab insiden tu. tgk2 makcik ni dlm umo 40++ duk angkat2 tgn mintak maaf. kete aku dgn kete dia ade la 1 inci je lagi jaraknya. Stress makngah oke..pg2 je dgn karenah pemandu yg mcm ape je.

Pencemaran Perasaan 2
_____________

Suasana tempat keje. Kejap cakap A kejap cakap B. kejap ingat kejap ilang ingatan.dont want to give details explainantion. tapi satu je la aku nak pesan(untuk iktibar org lain). u give respect then u get respect. cara bercakap jangan emosi sangat kalo ye pun ko ade masalah personal ke ape kan. what u give u get back. then dont expect people suke nak bergaul mesra nak berhanging out ngan ko kalo cenggitu leh perangainya.

Pencemaran perasaan 3
______________________

Dengan penuh ikhlas aku mengaku malam ni baru 1st day aku gi solat teraweh kat masjid. selalunya solat sorg2 je kat umah while the others pegi masjid. sangat tak larat sebab drive dr opis hampir 45 minit br sampai umah.tapi malam ni masa mula2 masuk masjid besar tu sgt lain perasaannya. semuanya ilang mcm tu je sebab time solat td starting dr solat isyak lagi. ade budak2 menjerit2 bergelak ketawa di belakang saf. aku rase nak gi sepak je mak2 budak yg sgt x bertamadun bawak anak2 ke masjid tu. teringat zaman sekolah rendah dulu. Guru besar dah warning kalau jumpe mana2 budak sekolah aku buat bising kat masjid mmg dia tampar je.even main mercun pun kene rotan kalau cikgu kenal n dpt tangkap kat masjid tu.
td depan mata aku budak2 besar umo 5-6 thn main sepak2 songkok (yes budak lelaki ye maknya bwk ke bahagian muslimat solat)songkok tu terkena makcik2 tua yg duk solat sunat witir. mak budak tu boleh duk sesembang ngan geng2 dia di sebelah tu. x leh tahan beb, aku mmg sgt menyampah dgn incident tu.terus fikir 10 kali nak gi teraweh ke masjid lg ke tak malam esok.

nitakukukaki::kita x leh paksa orang tuk suke ape yg kite suke. dan kite x leh paksa org lain suke kat kita.semua org bebas buat pilihan masing2.

2 comments:

  1. alhamdulillah...

    nasib wata tak apa2..
    take care yah.. and semoga bersabar selalu

    ReplyDelete
  2. tq my laling..tapi btol2 menguji kesabarn bulan puasa ni

    ReplyDelete