Wednesday, August 17, 2011

17th Ramadhan aka Nuzul Quran aka Namat

x tahulah kenapa Nuzul QUran ni dipanggil hari Namat di Terengganu..its not about the complete Quran actually..It's all about the first ayat was delivered to Prophet Muhammad (S.A.W). That's why we called Nuzul Quran. or in arababic language NUZUL means turun.

Kebiasaannya di Terengganu ini hari Namat ni di kampung2 or mahupun di bandar2 akan sebuklah rakyat jelata menyediakan lauk pauk or kueh muehe untuk dihantar ke masjid atau surau berdekatan bagi menjamu jemaah2 dan meraikan hari turunnya ayat pertama dari al-quran. Supposed i had to join my mum n sisters balik kampung lor. tp disebabkan my mum n sisters sgt teruja nak bershopping, they all kejutkan i pun dah pukul 7.30 while im still sleepy n belum mandi sedangkan diorg dah siap semua tunggu nak masuk kete je.

So, without being selfish,i told my mum to leave me at home sajalah.(uwa..nak gi shopping jugek..uhuk..tp mengenangkan kalo mood pagi ku dah terganggu dek tido x cukup, avoidkan lah nak kuar shopping or menyinggah ke mana2..or i'll spoil everyone's mood lak nanti).i just stay at home. Thanksfully, my headache recovered n i managed to sew 2 pair baju kurung(sembat je pun..).

And about 5 minutes to break fast..they all arrived at home with lauk pauk dr kampung. which yesterday i already singgah umah tok bg duit to our cousin suh dia masak sedap2.so arini makan lauk gulai daging, ayam masak merah,kacang pjg goreng,sambal belcan, telur masin,sayur terung masak lemak.(mcm lauk kenduri hokkay).

N now, i skip to go to masjid tonite. kene solat terawih sorg2 le sebab nak kuar jap lg.sempat lg duk belek kamera baru my adik bongsu..hello dia beli NIKON D1300 cett..budak ni lebey2 lak..org beli henbeg n kasut raya dia sebuk beli kamera.ngidam katenya. sanggup kuarkan duitnya dr bank (sgt kedekut ye adik aku ni suke pow duit kitorg). boleh le sewa bile dia dah masuk UM nanti..ngeh ngeh ngeh.sebab dah buat oral agreement td, x leh bwk gi UM kamera tu..hahahaha.
Harap2 sempat lah jahit lg 2 pasang baju lepas blk mengular sat lg.


Notakukujaritangankuyang lentik::AL-fatihah tuk Kak Med.Mcm mimpi je kak med dah x de. Tetibe rase sedey sebab kak med pergi tanpa meninggalkan waris(anak). ni Yang tetibe rase nak accept someone's proposal ni..ngeh ngeh ngeh

2 comments:

  1. wata, akk baru perasan notakukukaki tu...kak maid IG dah takde??? innalillahiwainnailaihirojiun

    ReplyDelete
  2. a'ah kak. mcm x percaya kan..Al-fatihah

    ReplyDelete