Saturday, October 6, 2012

pepatah yang tidak sesuai digunakan

Hairan dengan persekitaran sekarang ni. Terlalu nak menyesuaikan diri sangat seperti pepatah melayu" Masuk kandang Kambing, mengembek, Kandang harimau mengaum...".
tengok dr segi cara berpakai sudah. pegi Majlis Ilmu agama bukan main tdung dilabuhkan, pakai hand guard,stokin, baju longgar. Tapi bile ke tempat kerja/kuar berlibur seluar ketat, tudung singkat. What's for? Allah s.w.t tu Maha Melihat dan para Malaikat itu berada di mana-mana untuk mencatit segala ape yang kita buat.


Juga bukan bermaksud kalo rasa diri tu rock sgt sampai nak ke masjid pon pakai seluar ketat yg jenis legging/carrot cut tu.

Hentikan amalan berpakaian menutup aurat hanya di tempat2 tertentu. Kerana di dalam Islam itu sendiri hanya 1 garis panduan sahaja yg tertera . seperti mana kita melakukan ibadah solat sebegitulah sebetulnya cara berpakaian muslimah.
kalo dengan kata sebetulnya, kalo kita pakai baju tuk keluar rumah, dengan baju/pakaian itulah kite boleh terus menunaikan solat. tanpa perlu nak memakai telekung lagi.

wallahualam

No comments:

Post a Comment