Friday, June 8, 2012

Ade jua sebab-sebabnya

Assalamualaikum.

Kadang-kadang sakit jua telinga dengar cakap-cakap orang. umpat keji orang dan tidak kurang juga kata-kata sinis orang-orang sekeliling.Baik di persekitaran kawasan rumah, sanak saudara, YM n FB dan juga di pejabat mengenai persoalan MENGAPA TAK KAWEN-KAWEN LAGI.

Suke ati kan tanya. agaknya ingat kawen tu mcm g beli barang ala2 drive tru kot. lalu, order dpt brg then setel. hamboi2 Mak Jemah suke ati ek. Jodoh semua tu ketetapan Allah s.w.t. kalo tak dibukakan hati, x dilorongkan jalan dan tak dipermudahkan walaupun dah berdoa bagai nak rak. ape yang kita mampu buat. berdoa lah di hadapan Kaa'bah kalo belum masanya lagi. siapah kita nak menidakkan kekuasaan Nya. so jangan sebarang2 cakap ataupun menuduh golongan kami yang masih pegang status BUJANG ni sesuke hati korang. We do have feeling ya.

Tu tak termasuk kawan-kawan di FB or twitter yang pesen2 dah menikah beranak pinak ni la. abis semua mende citer umah tangga nak di sharekannya.

Baru lepas menyusukan Baby XX. sukenya dot susukan sendiri
ko x de mende lain dah ke nak citer?

umo 31 anak 2, umo 32 anak 2.5, umo 33 anak br 3. apsal la aku x kawen awal.
ni pesen x belajo agama ke ape. x reti nak bersyukur? lagi duk komplen2. tu semua kan Ketentuan

Tapi bile ade masalah umah tangga, masalah nak jaga anak. masalah nak mintak tlg bile suami takde di sisi. kawan-kawan yang statusnya BUJANG ini jugaklah. bukan dimintak tlg dah. dipaksa-paksa lagi ade la.Masa tu baru korang nampak betapa bergunanya kami-kami yang masih tak berjodoh lagi ni kan. masa korang mengutuk, masa korang duk sound2 kot2 kami nak rampas laki korang(ade aku teringin?) idak pulak korg terfikir kan.
alih2 ayat biasa korang gunakan.

Alah, ko kan x de komitmen ape2 lagi. tolonglah. bukan selalu pon

ape ingat kitorang x de keje ke? kitorg pun perlukan masa-masa bertenang di hujung minggu. masa-masa bersantai dan merilek2 kan diri. berspa bagai. Hormatilah privasi kawan2mu yang statusnya masih BUJANG. dan suke ati dialah nak g keluar ngan sape2 pon asalkan orang tu bukan SUAMI ORANG. Ngerti kalian?


p/s: teringat insiden one of my relatives yang duk meraung di telefon siap warning kakak2nya yg masih BUJANG supaya jangan kawen.kalo idak senasiblah dengannya. very the silap konsep. yg ko kenal org tu 2 bulan then bute2 g menikah sbb kawan baik tunjukkan kenapa?menikah pulak dengan orang negeri pantang MAK AJI MUNAH nyer pilihan tu? Al-fatihah tuk arwah tok

No comments:

Post a Comment