Sunday, February 6, 2011

Sy Mega Jaya EKspress

SMJE
express la sgt..adoila..Mak Ngah nak mengamuk!!!!!!!!!!!!!!!!
aku ingat dah balik pindah ke kampung halaman ni..idak le lagi aku bersangkut paut ngan kompeni bas yg sgt haprak pengurusannya ini..malangnya, masih ade lagi saki baki busuk dan kotornya bersisa.

smalam suppose my little sista naik bas kul 10.yg dtg bas ke putrajaya/kajang/nilai n bas ke shah alam. ke Kuala Lumpur katenya otw..jalan jem..oke fine.but knowing the management Mak Ngah dah agak something wrong somewhere.

pada awalnya diorg ckp mebi kul 11 bas sampai la..sebab dia gerak lewat sket dr terminal MBKT dlm 10 lebey..oke fine..tp dlm kul 11 makin ramai pakcik2 yg dtg duk tanye n x semena2 kene sembur n kene marah plak ngan tokey bas yg serupe wak joko itew..
pakcik2 yg tanye tu majoriti adalah cikgu2 n pengettua sekolah..so diorg tgk wak joko dah panas..diorg pun main perli2 lagi lah..sebab fon kaunter tu duk ringing lebey dr 10 kali oke..bas tu tokey duk ckp bisik2 ..ape kes kan..Then x semena2 wak Joko tu tetibe dia lock grill plak..macam pelik gile.

kul 11.30pm, my mum suggested Mak Ngah gi buh minyak kete n draw duit dulu.
so gigihlah gi buh minyak kat Petronas..ade la dlm 8 bijik kete duk bersidai rehat2..kedai serbaneka dah tutup..so x leh withdraw duit kat dlm..kene gi bank jugek..ade la jugak pakcik2 yg duk pujuk budak2 pam minyak suh bukak kedai..selambe budak tu ckp..7-e ade kat belakang sana..Encik boleh gi kat situ..hahahahaha

so otw nak gi blk kat stesen bas tu..Makngah tgh duk berkira2 nak gi atm dulu ke nak gi 7-e..sebab litle sista suh top up tepon dia plak..last2 decide gi atm dulu la..
so lepas draw duit..tiba2 my mum called ckp org duk bergaduh nak bertumbuk dah kat kaunter bas tu sebab ade pekerja SMJE tu bocor rahsia bitau bas x de sebenornya..

MakNgah sampai2 tgh ramai gile pakcik2 dah naik angin n bising2..
diorg ckp kene cop tiket tuk naik bas esok pg plak..cemerlang btol..kalo esok x de bas camne?
my litte sista dah badmood tahap gaban dah..muke masam je.
ade cikgu sorg ni dia mmg naik angin dr kul 10.30 lagi..dia bengang bile wak joko tu pesan jgn masuk sokkabar psl kes ni..udahnya pakcik @ Cikgu Ramli tu snap gambar org tgh duk gaduh kat kaunter..dia sound ckp nak masukkan dalam Sinar Harian oke..
ade la gak drama swasta terjadi kat situ since ade kakak n husband dia ni keje 6/2..so bengkak ati la kan.
then lepas cop tiket kitorg balik la..dah kul 12.30 oke masa tu.
sampai kat umah dah jd nak marah la plak..sib baik la dah iron baju keparat kan.
n dah selamat sms org tu.

so kesimpulannya SMJE ni mmg kami satu famili dah banned lama dulu2.tp since yg beli tiket my little sista ni ayah kwn dia..nak buek camno..
psl SMJE ni lah Mak NGah telah mencacatkan rekod perkhidmatan dengan amik EL..

so kepada pihak pengurusan SMJE kalo ade tersesat baca blog mak Ngah..
tolong la ubah pengurusan tu..ni nak naik bas pun main duk je seat mana..esok2 kalo jd apa2(nauzubillah)..boleh claim insurans ke..mcm2 kdg2 tu suppose naik bas lain..disuruhnya naik bas lain..katenya x pe..same company..tolonglah jgn buat mcm naik beca..camne la diorg leh lepas bg lesen kat diorg ni.
kalau kes dr kajang dulu..selalu driver mogok x nak buat trip hari2..so ade masa tu diorg main amik je driver bidan terjun sampai sesat2 masuk putrajaya tu..
adoila..

Mak Ngah nasihatkan tolong tutup la operasi Syarikat Bas Mega Jaya ni.smalam ade gak budak2 yg parents dia jenis tinggal je kat stesen bas tu..nak blk umah ngan ape?
ade yg parents sampai kene sewa van org tuk antar anak ke stesen bas..bukannya org senang..

*mak Ngah emo oke

3 comments:

  1. klu cakap psl bas ni mmg sakit ati..aku pun prnh dh kena...sakit ati sngt..masa beli tiket ckp lain..msa nk naik tgk bas lain...pastu bila org x puas ati dia cakap lain kali naik bas lain...selamber je...geram!!! disini aku nk nyatakan nma company bas tu..shamisha holiday...hope yg lain hati2 ye..

    ReplyDelete
  2. sabor jer la..hahahahaha..
    actually dri mana nk naek?? kt stesen kuala berang ker?
    mega jaya nh da nmpak kurang trip da ker KL..sbb bersaing ngan syrikat laen yg lbh gah..kdng2 jer ader trip..
    doa mek jah mmg mujarab..hahaha

    ReplyDelete
  3. Saya pun ada pengalaman pahit dengan Syarikat Bas Mega Jaya ni... beberapa kali. Sekarang saya bertekad.. sesiapa dari keluarga saya TAK AKAN SEKALI-KALI menggunakan perkhidmatan bas ni.. syarikat bas paling haprak!!!!!

    ReplyDelete