Friday, February 25, 2011

kisah seorang teman

dalam2 pada melayan lagu Lara Tari Pencinta..
teringat cerita mak tadi..berkaitan ngan teman lama..teman sekolah..
Beliau telah berkahwin tahun lepas.kawennya time cuti sekolah ari Rabu tahun lepas..aku lupe tarikhnya.tapi dlm bulan april kalau tak silap.
memang aku tak menghadirinya..sebab masa tu sebuk nak interview tuk dapat TETAP..so aku rase my future lebih penting dr jaga hati seorang teman yg jenis suke paksa2 orang ni..
so sampai now lah dia keep on blame me n ungkit kesah x dtg kenduri tu..kalau kenduri ari sabtu atau jumaat aku rase gigih jugak aku blk amik cutia ri Jumaat..tapi kalau dah Rabu..tgh2 minggu..dengan jarak umah aku Bandar Baru Bangi- kuala Berang..agak2 la nak kecik hati pun kan..dah la dr preparation n survey tuk wedding dia, semua dia suh aku buat..pemalas betol..dia nak kawen tapi nak senang..kalo sama2 duk BBB ngan aku ni x pe la gak kan..leh la aku tolong mana2 patut.

aku x leh lupe dia paksa aku beli majalah Pengantin yg rege RM9.90 ke RM10.90 tu semata2 dia nak pinjam n tgk pesen baju..motif?kalo aku mmg nak beli x pe la.sampaikan tiap2 ari sms suh aku beli..tapi aku diamkan aje..aku fikir mebi dia x de kawan kot..or stress ngan preparation nak kawen ni..

lupe nak habaq..kawan aku ni dulu keje kat Langkawi(gomen)..then dpt pindah blk Trg..hasil cetusan idea aku suh dia mintak surat dengan doktor since her mum terlibat ngan eksiden n kene regularly buat fisioterapi..

jauh plak aku mem'flashback' ni..nak share cite pasal dia ade problem ngan sominya je(maaf lah sesi ngumpat ye)..masa dia mula2 bertunang dulu dia berlagak ckp laki tu yg tergile2kan dia (ence tunangnya muda 4 tahun ye dan org Kedah)..so laki tu dah janji manis nak dtg pindah Trg lepas kawen..
mmg lakinya pindah..tp dek kerna bininya yakni kwn aku tu sangat MALAS orgnya,..ni diakui adik iparnya yg katenya semua keje dia yg kene buat sebab kawan aku tu x buat ape2 pun..arah itu ini je kat emaknya..mentang2 emaknya x keje..sementelaah dah peknen ni mmg makin teruk perangai..

si somi plak x tahan ngan pak mertuanya yg suke mengungkit n perli2 sebab duduk skali ngan diorg..so suami telah mengajak kawan aku ni duk Quarters..tp kawan aku ni kan MALAS..so dia x mo la..kang nak kene masak, basuh baju, kemas umah etc..

sominya pun memendam rasa..tp sominya itew sgt pandai ye..dia ngadu ckp kat tempat keje dia x best..org lain seme ngulor n asik dia kene ganti org buat keje..dia x larat n penat..plus dia nak active UMNO katenya kat kg halaman dia..n alasan plg buat aku gelak berdekah2 adalah..rege umah di kedah adalah sgt2 murah compared ngan Terengganu...itu alasan hat kawan aku senaraikan..

so sebagai teladannya..kalo kawan aku tu x malas n ikut je cadangan sominya tuk duk asing drpd parents..x payah la laki dia buat alasan mcm2 nak blk pindah Kedah..sebab diorg berdua ni br je berpindah dr Langkawi ke Trg x sampai setahun pun..agak2 gomen layan ke permohonan nak bertkar diorg ni?

p/s::ari ni ari Jumaat..tp aku rase sgt annoyed ngan org ckp 'blue' n mengarut2 pada penghulu ari..sekian..no offend

3 comments:

  1. heheheeh

    understood beb.. those makcik2..

    well.. aku xpaham kenapa orang yg sudah berkahwin tapi enggak mau jadi isteri

    might as welll jadi anak org duduk dgn mak lalu bermanja2 sampai mampos

    eeee geram plak aku baca

    sabo2
    aku pon hadapi byk mcm ko.. :(

    ReplyDelete
  2. huhuhu khennn..tu x termasuk kejenya asik la nak compared idup sapa paling best

    ReplyDelete
  3. malangnye si suami itu..hahahaha

    ReplyDelete