Monday, September 12, 2011

Mana mau lari??!!

Siapa yang tak ditimpa masalah dan dugaan hidup atas muka bumi ni?
Tipu bebenor ler kalau kate hidupnya manjang je happy dan best2 aje..

Setiap orang ade cara mereka tersendiri bagi menyelesaikan masalahmasing2. paling tidak mereka cube bermacam2 perkara bagi mengalih tumpuan mereka daripada terlalu memikirkan masalah itu.

As my nephew. kalau dia kene marah or stress kene sakat(makngah dia lah kaki menyakatnya) laju ajer dia capai pensel warna dan kertas dan terus melukis objek2 kegemarannya seperti Angry Bird, Doraemon Transformer dan lain2 watak kartun. Its good for him actually.

itu cara budak kecik umo 5 thn nak elak dr memikir dia kene marah. bagi kite yang dewasa dan remaja purba ni selalu je buat perkara2 yang tak berfaedah dan kadang2 sgt childish. ade yg manusia jenis pegi hisap dadah le..mabuk2 le(nauzubillah la kiter terlibat kan).
ade jugak manusia2 yg dia x nak fikir masalah dia tu tapi dia cube nak lari dari masalah tu.

Yang paling top dlm perancangan aku dulu zaman2 byk masalah adalah LARI PI DUK OVERSEA..hahaha mcm byk duit oke..siap pakat2 ngan geng2 ketat. nak gi Aussie la Jepun la..jd tukang basuh pinggan pun dakpe kunon lah..jd cleaner ke..(mcm sanggup kan).time2 zaman kegelapan(byk sgt masalah) tu lah mikir ngarut2. tu x termasuk ngan pakwe duk ajak kawen byk2 kali..penat mintak putus..x jalan gak.mulalah buat keputusan blk duk menganggur kat kg.(ade jugak mcm tu yek)

Sebenarnya masalah tu x selesai pun. buat ape nak lari. nak tukar keje. nak elakkan dr keadaan bermasalah tu. jalan plg mudah walopun perit adalah selesaikan masalah tu. kalau x dpt setel 100% cube lah cr jalan, at least 50% setel, yg plg penting adalah move on. bukak buku baru dan tak yah pandang2 belakang lg.

no regret oke. masa silam adalah sesuatu yang berharga untuk dijadikan ikhtibar dan sejarah dalam mencorakkan masa depan kita agar kite lebih berhati2 dan tidak mengulangi kesilapan yang sama, sejarah bukan untuk ditangisi oke.

notakukukaki::arini plg best..melepak kat pusat srevis kete sampai 4 jam..

4 comments:

  1. Agree with u. Tak perlu semakkan minda kita dengan mcm2 masalah, esp yang remeh temeh. Focus on the future, and rectify the past mistakes. Take care! :D

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya lari pi oversea memang best. Lapang fikiran. Rugi tau tak lari hehe. Di manapun bumi bumi dipijak, di situlah langit dijunjung. Yang penting, kiblat kita tetap.

    (tapi sanggupkah dan itu sajakah jalannya?)

    ReplyDelete
  3. lari x selesaikan masalah..berlari boleh sihatkan badan

    ReplyDelete