Tuesday, July 6, 2021

Acar Ikan Tongkol aka Acor Ikang Aye

 

Assalamualaikum.

Rajin pulak kan duk update blog. Selepas minum Bullet Proof Coffee buat pertama kali pagi tadi rasa semangat lain maciam.

Oke ni menu malas sebab dia sangat senang 1 lauk saje setel semua. Ade protein ade sayur2 n herba. 

Resepi:
Ikan Tongkol Masak Acar

Bahan-bahan:

Ikan tongkol (kerat kecik2)
garam
kunyit
gula
bawang putih (belah 2)
Bawang besar (potong baji 4)
Halia (potong mancis)
Sedikit Biji Sawi
Sedikit Halba
Bawang kecik kisar
Cili kering kisar
Minyak masak
Cuka makan
Carrot (potong baji)
Timun (potong baji tapi buang biji)
Cilipadi potong 2
Tomato potong baji

Cara-cara:
  1. Lumur ikan tongkol dengan garam dan kunyit
  2. Panaskan minyak, goreng ikan dulu
  3. Dah siap goreng ikan, toskan .(hati2 tu kang kene ngak ngan budak Oyen susah)
  4. Guna minyak goreng ikan dalam 2-3 sudu, panaskan.
  5. Tumis bawang putih, bawang merah kisar, halba dan biji sawi. dah naik bau, then masukkan halia.
  6. Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga pecah minyak.(bagi bersin2 sket housemate ko yang tengah duk membuta lagi tu)
  7. Masukkan gula (jangan banyak sangat nanti kerat kaki susah)
  8. Letakkan cuka makan 3-4 sudu
  9. Masukkan air dalam secawan dua.
  10. Masukkan jenama sayuran (kecuali tomato) dan bawang tu
  11. dah gelegak kuah masukkan tomato n campak ikan tongkol yg dah goreng tu.
  12. Rasa lah kalo x cukup rasa tambah la paper. sis x buh garam sbb ikan dh masin kan. Tutup api dapur.

No comments:

Post a Comment

Not so true but a litle bit true

Not in every single way la but the par set up by my late dad also take a role in it.